Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » MA─ÉARSKA JE PRVA EUROPSKA ZEMLJA KOJA ─ćE UKINUTI POMICANJE SATA – GRA─ÉANI ODU┼áEVLJENI

MA─ÉARSKA JE PRVA EUROPSKA ZEMLJA KOJA ─ćE UKINUTI POMICANJE SATA – GRA─ÉANI ODU┼áEVLJENI

orban-pomicanje-sataOdbor za gospodarstvo ma─Ĺarskog parlamenta podr┼żao je nacrt zakona kojim ─çe Ma─Ĺarska odustati od sezonskih pomicanja kazaljki na satu

U nacrtu se predla┼że da Ma─Ĺarska, koja je sada u srednjoeuropskoj vremenskoj zoni kao i ve─çina zemalja EU-a, ubudu─çe cijelu godinu ostane na ‘ljetnom vremenu’ odnosno dva sata ispred GMT-a.

Zagovornici promjene ka┼żu da ─çe to donijeti mnoge koristi, od manje nesre─ça na cestama do vedrijeg duha stanovnika, ali i zna─Źi da ─çe djeca manje vremena i─çi u ┼íkolu po mraku.

Odbor za gospodarstvo ma─Ĺarskog parlamenta podr┼żao je nacrt zakona i time utro put za njegovo usvajanje na plenarnoj sjednici parlamenta. Nije objavljeno kada ─çe to biti na dnevnom redu.

Ma─Ĺarska, kao i druge zemlje EU-a, vra─ça sat unatrag u jesen i pomi─Źe ga unaprijed na prolje─çe.

Ali to zna─Źi da u isto─Źnoj Ma─Ĺarskoj u prosincu Sunce zalazi u 15.40 sati, otprilike 75 minuta prije nego u Parizu koji je u istoj vremenskoj zoni.

Ako parlament podr┼żi zakon, on bi se mogao primijeniti za godinu ili dvije, rekao je predlagatelj Lajos Kepli iz radikalno desne stranke Jobbik.

Kepli je jo┼í proljetos poku┼íao ‘progurati’ zakon, ali se tome tada usprotivila ve─çinska stranka Fidesz. Sada navodno podr┼żavaju mjeru.

Ostanak na ‘ljetnom vremenu’ podr┼żava i 80 posto stanovnika, pokazale su ankete.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,