Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ORBAN U EKSTAZI ZBOG TRUMPA: ‘Drugi je dan nakon velikog praska i jo┼í smo ┼żivi. Kakav divan svijet! Zapadna civilizacija je oslobo─Ĺena’

ORBAN U EKSTAZI ZBOG TRUMPA: ‘Drugi je dan nakon velikog praska i jo┼í smo ┼żivi. Kakav divan svijet! Zapadna civilizacija je oslobo─Ĺena’

orban-junckerRezultat ameri─Źkih predsjedni─Źkih izbora ozna─Źio je kraj razdoblja “liberalne nedemokracije” koja je prevladavala dvama proteklim desetlje─çima, kazao je u ─Źetvrtak ma─Ĺarski premijer Viktor Orban

Taj konzervativni predsjednik ma─Ĺarske vlade u srpnju je postao prvi europski ─Źelnik koji je jasno podupro tada┼ínjeg kandidatu republikanaca Donalda Trumpa i pozdravio je Trumpov uspjeh unato─Ź anketama koje su predvi─Ĺale pobjedu demokratkinje Hillary Clinton.

“Ovo je drugi dan povijesnog doga─Ĺaja – uspje┼ínog oslobo─Ĺenja zapadne civilizacije okova ideologije”, rekao je Orban na konferenciji koju je organizirala Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

“Pro┼żivljavamo dane u kojima ono ┼íto nazivamo liberalnom nedemokracijom – a u njoj smo ┼żivjeli proteklih 20 godina – zavr┼íava i mo┼żemo se okrenuti stvarnoj demokraciji”, rekao je Orban.

Ne spominju─çi izravno Trumpovu izbornu pobjedu Orban je ocijenio da je sazreo trenutak da se pokidaju lanci politi─Źke korektnosti.

Borbeni 53-godi┼ínji premijer Ma─Ĺarske u nekoliko se navrata sukobio s ustanovama Europske unije zbog svojih reforma kojima ugro┼żava neovisnost pravosu─Ĺa i sredi┼ínje banke.

Postavljanjem bodljikave ┼żice na granicama kako bi sprije─Źio ulazak bliskoisto─Źnih muslimanskih migranata lani je bio meta kritika udruga za ljudska prava.

“Mo┼żemo nazvati probleme pravim imenom i na─çi rje┼íenja koja ne proizlaze iz ideologije ve─ç iz pragmati─Źnog, kreativnog mi┼íljenja temeljenog na zdravom razumu”, rekao je Orban.

“Drugi je dan nakon velikog praska i jo┼í smo ┼żivi”, ustvrdio je te nastavio: “Kakav divan svijet. To tako─Ĺer pokazuje da je demokracija kreativna i inovativna”.

Trumpova pobjeda, kao i odluka Britanaca da napuste Europsku uniju, velika je prekretnica u globalnom mi┼íljenju, smatra Orban koji je rekao da “Brexit ni izdaleka nije tragedija”. “Nije poraz ve─ç poku┼íaj velike nacije da bude uspje┼ína na na─Źin razli─Źit od onog ┼íto drugi predstavljaju kao uspje┼ían put”.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,