Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ORBAN U EKSTAZI ZBOG TRUMPA: ‘Drugi je dan nakon velikog praska i još smo živi. Kakav divan svijet! Zapadna civilizacija je oslobođena’

ORBAN U EKSTAZI ZBOG TRUMPA: ‘Drugi je dan nakon velikog praska i još smo živi. Kakav divan svijet! Zapadna civilizacija je oslobođena’

orban-junckerRezultat američkih predsjedničkih izbora označio je kraj razdoblja “liberalne nedemokracije” koja je prevladavala dvama proteklim desetljećima, kazao je u četvrtak mađarski premijer Viktor Orban

Taj konzervativni predsjednik mađarske vlade u srpnju je postao prvi europski čelnik koji je jasno podupro tadašnjeg kandidatu republikanaca Donalda Trumpa i pozdravio je Trumpov uspjeh unatoč anketama koje su predviđale pobjedu demokratkinje Hillary Clinton.

“Ovo je drugi dan povijesnog događaja – uspješnog oslobođenja zapadne civilizacije okova ideologije”, rekao je Orban na konferenciji koju je organizirala Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

“Proživljavamo dane u kojima ono što nazivamo liberalnom nedemokracijom – a u njoj smo živjeli proteklih 20 godina – završava i možemo se okrenuti stvarnoj demokraciji”, rekao je Orban.

Ne spominjući izravno Trumpovu izbornu pobjedu Orban je ocijenio da je sazreo trenutak da se pokidaju lanci političke korektnosti.

Borbeni 53-godišnji premijer Mađarske u nekoliko se navrata sukobio s ustanovama Europske unije zbog svojih reforma kojima ugrožava neovisnost pravosuđa i središnje banke.

Postavljanjem bodljikave žice na granicama kako bi spriječio ulazak bliskoistočnih muslimanskih migranata lani je bio meta kritika udruga za ljudska prava.

“Možemo nazvati probleme pravim imenom i naći rješenja koja ne proizlaze iz ideologije već iz pragmatičnog, kreativnog mišljenja temeljenog na zdravom razumu”, rekao je Orban.

“Drugi je dan nakon velikog praska i još smo živi”, ustvrdio je te nastavio: “Kakav divan svijet. To također pokazuje da je demokracija kreativna i inovativna”.

Trumpova pobjeda, kao i odluka Britanaca da napuste Europsku uniju, velika je prekretnica u globalnom mišljenju, smatra Orban koji je rekao da “Brexit ni izdaleka nije tragedija”. “Nije poraz već pokušaj velike nacije da bude uspješna na način različit od onog što drugi predstavljaju kao uspješan put”.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,