Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » TAKO MALI, A TAKO HRABRI: Island izbacio FBI iz zemlje!

TAKO MALI, A TAKO HRABRI: Island izbacio FBI iz zemlje!

assange-island-fbiPo svemu sude─çi Island je sve ono ┼íto na┼ía zemlja nikada ne─çe biti. Islan─Ĺani su se izvukli iz gospodarske krize, spasili su svoju valutu, odmakli su se od lu─Ĺa─Źkih potra┼żivanja EU politi─Źara, izbacili MMF iz zemlje, a sada su napravili jo┼í jedan korak prema potpunoj slobodi

Island je izbacio FBI iz zemlje nakon ┼íto je saznao da su vlasti Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava lagale o svrsi posjeta njihove obavje┼ítajne agencije koja je do┼íla da bi skupljala informacije o WikiLeaksu.

Ogmundur Jonasson, biv┼íi ministar unutarnjih poslova Islanda je rekao kako je dobio hitnu poruku od vlasti u SAD-u koja ka┼że da “je u tijeku neposredni napad na islandske dr┼żavne baze podataka” od strane hakera, te da ─çe poslati agente FBI-a da istra┼że.

Me─Ĺutim po dolasku je postalo jasno da ne postoji neposredna opasnost i napad na baze podataka, te da su agenti FBI-a su poslani sa samo jednom namjerom, a to je da bi potajno prikupljaju obavje┼ítajne podatke o WikiLeaksu i Julian Assangeu. “Osam ili devet” agenata FBI-a je onda re─Źeno i nare─Ĺeno da napuste zemlju.

WikiLeaks ima mnogo prista┼ía na Islandu, narod aktivista kojeg je zahvatila anti-establi┼ímentska Piratska stranka koje je bila na rubu formiranja vlade sa sli─Źnim stranaka ovog vikenda.

Birgitta Jonsdottir, strana─Źki vo─Ĺa gusara, je biv┼ía ─Źlanica WikiLeaksa, koja je radila sa Assangeom na osloba─Ĺanju video materijala pod imenom “Kolateralna Ubojstva” u 2010.

FBI ima plan kada je u pitanju istraga WikiLeaks preko Islanda. U prosincu 2010. godine, ameri─Źki odvjetnik za dr┼żavu Virginiu zatra┼żio je informaciju Twitter ra─Źuna Birgitte Jonsdottir. Obvezuju─çi sudski nalog je naveo odredbu zavjere koja je mogla biti usmjerena na one koji su pomogli Bradley Manningu.

Jo┼í jedan mladi aktivist, Sigur├░ur Ingi Thordarson, je rekao na zatvorenoj sjednici islandskog parlamenta u 2013. godini da je sura─Ĺivao sa agentima Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava u istrazi oko WikiLeaksa.

“On se u to vrijeme susretao sa Assangeom. Poku┼íavali su oti─çi ozvu─Źeni sa njim na sastanak”, rekla je Jonsdottir u jednom intervjuu.

Nare─Ĺuju─çi agentima FBI-a da napuste otok pokazuje da samodostatni narod Islanda sve vi┼íe radi na idealima transparentnosti i slobode.

Na pitanje novinara da li su zabrinuti oko davanja uto─Źi┼íta NSA zvi┼żda─Źu Edward Snowdenu jer bi to moglo naljutiti njihove saveznika u NATO-u, SAD, ─Źelnica Piratske stranke Jonsdottir je rekla: “Pa, mi smo u─Źinili stvari koje ne ─Źine druge narode sretnijima. Ponekad je to slu─Źaj da ─Źinimo ono ┼íto je lako prije nego u─Źinimo ono ┼íto je ima veze sa istinom i pravdom.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,