Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Filipinski predsjednik Duterte naredio američkim postrojbama da izađu iz zemlje u roku od dvije godine

Filipinski predsjednik Duterte naredio američkim postrojbama da izađu iz zemlje u roku od dvije godine

duterte-filipiniUslijed rastućih napetosti između Manile i Washingtonu, Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte je rekao da želi američke vojnike izvan njegove zemlje u naredne dvije godine, te da ne želi biti “marioneta” Amerike

Predsjednik Duterte je to rekao na gospodarskom forumu u Tokiju u srijedu, da je Manila spremna odbaciti paktove vojne obrane s Washingtonom ako je potrebno.

U jasnom odnosu prema američkim snagama rekao je: “Ja želim, možda u iduće dvije godine, da moja zemlja bude bez prisutnosti stranih vojnih postrojbi”, dodajući: “Ja želim da izađu van i ako moram, revidirat ću ili ukinut ugovore i izvršne sporazume vojnih saveza u kojima su Filipini. “

Duterte je izjavio u utorak prije odlaska u Japan da u slučaju da on ostane predsjednik duže vrijeme, neće potpisati Sporazum o poboljšanoj obrambenoj suradnji (EDCA) sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Predsjednik Duterte je obećao da će revidirati obrambeni pakt. On je već rekao da bi prisustvo američkih vojnika na otoku Mindanao moglo zakomplicirati Manili operaciju protiv militantne skupine Abu Sayyaf, poznate po različitim terorističkim napadima u zemlji.

Na sastanku s poslovnim čelnicima u kineskom glavnom gradu Pekingu prošlog tjedna, Duterte je rekao da će Filipini žele biti “odvojeni” od SAD-a i usklađivati se s Kinom i Rusijom.

Filipinski predsjednik pokušava doprijeti do Kine i Rusije zbog nemirnog odnosa s Washingtonom.

Prošlog mjeseca, filipinski lider je oštro kritizirao predsjednika SAD-a Barack Obamu, rekavši da on, Duterte, ne želi više biti “marioneta” Americi. “Ja sam predsjednik jedne suverene zemlje, i nisam odgovoran za bilo koga osim za Filipinske građane.”

Washington je kritičan prema Duterteovom krvavom ratu protiv droge. Stav koji je doveo do napetosti između Filipina i SAD-a.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , ,