Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, SVIJET U RATU » Dok je cijeli svijet zaokupljen izborom klaunova, Rusija je anga┼żirala svoju najve─çu vojnu flotu jo┼í od doba Hladnog rata

Dok je cijeli svijet zaokupljen izborom klaunova, Rusija je anga┼żirala svoju najve─çu vojnu flotu jo┼í od doba Hladnog rata

rusija-flotaNajveća ruska flota još od doba Hladnog rata idu ka Mediteranskom moru

Britanija je ve─ç alarmirana jer se o─Źekuje da ruska flota pro─Ĺe na samo jednu milju od njene obale. Ali to nije sve.

Ruski analiti─Źari se doslovno podsmjehuju “slaboj britanskoj floti” uspore─Ĺuju─çi je s ruskom nazivaju─çi je “maju┼ínom”.

Stru─Źnjaci tvrde da je Vladimir Putin spreman zauzeti kontrolu nad Mediteranom i Atlantikom.

Vojni stru─Źnjak Aleksander Krolenko prozvao je britansku flotu u izjavi za RIA Novosti.

“Ruska mornarica uzima pod kontrolu Atlantik, da ne spominjem Mediteran i Crno more”, ka┼że Krolenko.

On dodaje da nema ravnih ruskoj flotili sastavljenoj od 8 brodova u Mediteranu, opisuju─çi britansku mornaricu kao “slabu”.

BRITANCI ŠALJU PRESRETAČE

Podsjetimo, brodska skupina na ─Źelu s nosa─Źem zrakoplova “Admiral Kuznjecov” i nuklearnom krstaricom “Petar Veliki” danas je zapo─Źela pohod ka Sredozemnom moru, navodi se u priop─çenju press-slu┼żbe Sjeverne flote, ┼íto je najve─ça flota odaslana u Mediteran jo┼í od doba Hladnog rata..

Zbog novonastale situacije britanska mornarica je podigla uzbunu. Naime dva britanska ratna broda, HMS Duncan i HMS Richmond, bit ─çe hitno pokrenuta kako bi presrela rusku flotu u slu─Źaju da uplovi u njene vode.

“Pratit ─çemo ih kroz podru─Źje koje podlije┼że na┼íim interesima”, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Velike Britanije.

Brodove Sjeverne flote ─Źeka niz zadataka

NATO tvrdi da je Rusija poslala sve brodove Sjeverne flote i dio brodova Balti─Źke flote radi poja─Źavanja operacije u Siriji, prenosi “Reuters”.

Sjeverna flota je ranije priop─çila da je u Sredozemno more poslala skupinu brodova i da im je dala konkretne zadatke. Vojni stru─Źnjak obja┼ínjava za┼íto se Ruska Federacija odlu─Źila na takav potez.

Prema rije─Źima neimenovanog izvora iz Saveza “to je najve─ça operacija raspore─Ĺivanja brodova od kraja Hladnog rata”.

On tvrdi da Rusija na taj na─Źin namjerava pove─çati broj zrakoplova u Siriji i u idu─ça dva tjedna po─Źne zavr┼ínu zra─Źnu operaciju u Alepu. Pritom, predstavnik NATO-a nije naveo konkretne dokaze za svoje navode. Nema ni slu┼żbenog priop─çenja NATO-a.


Me─Ĺutim, vojni stru─Źnjak iz asocijacije “Megapir” Vladimir Bogatirjov obja┼ínjava za┼íto se Ruska Federacija odlu─Źila na takav potez. Rusija je, prema njegovim rije─Źima, rasporedila brodove Sjeverne flote u Sredozemnom moru zarad rje┼íavanja niza zadataka.

“Ovi brodovi ─çe poja─Źati za┼ítitu zrakoplovne baze Hmejmim, luke Tartus, ali i savezni─Źkih snaga u Siriji. Osim toga, trebalo bi imati u vidu da se ruski brodovi redovito pojavljuju u razli─Źitim dijelovima oceana, odr┼żavaju se vje┼żbe posade i to je normalan proces za ratnu mornaricu bilo koje zemlje.

“On smatra da porukama da je Rusija u Siriju poslala “─Źitavu Sjevernu flotu”, NATO poku┼íava omalova┼żi kapacitete ruske ratne mornarice. “Sjeverna flota je najmo─çnija u sastavu ruske ratne mornarice.

U njenom sastavu nisu samo veliki brodovi poput onih koje je Rusija poslala u Siriju, nego i skupina nuklearnih strateških podmornica.

Mo┼żda je na taj na─Źin Savez htjela poru─Źiti da su na┼íi kapaciteti vrlo ograni─Źeni, ali to nije istina. ” Osim toga, ne isklju─Źuje mogu─çnost da ─çe Rusija poslati podmornice u Sredozemno more, ali ne nuklearne, ve─ç, kako ka┼że, podmornice opremljene krstare─çim raketama “Kalibar”, koje su u sastavu crnomorske flote.

“Rusija ne ┼íalje brodove da bi eskalirali situaciju. Naprotiv, na┼í cilj je pru┼żiti provedbu politi─Źkih sporazuma u Siriji i sprije─Źiti eventualne provokacije”, rekao je on.

Ranije je press-slu┼żba Sjeverne flote priop─çila da je prema planu borbene obuke Ratna mornarica Rusija 15. listopada poslala skupinu nosa─Źa zrakoplova u podru─Źje sjeveroisto─Źnog Atlantika i u Sredozemno more.

U sastav skupine ulaze nosa─Ź aviona “Admiral Kuznjecov”, te┼íka atomska raketna krstarica “Petar Veliki”, veliki protupodmorni─Źki brodovi “Severomorsk” i “Viceadmiral Kulakov”, kao i brodovi za logistiku.

ODNOS SNAGA

RUSIJA / VELIKA BRITANIJA

Vojnici 766.000 / Vojnici 146.000

Tenkovi 15.000 / Tenkovi 407

Avioni 3.400 / Avioni 936

Brodovi 352 / Brodovi 66

Nuklearke 7.300 / Nuklearke 215
 

 
(sputniknews.com/EPK/Daily Star)

Filed under: Featured, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,