Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, SVIJET U RATU » Dok je cijeli svijet zaokupljen izborom klaunova, Rusija je angažirala svoju najveću vojnu flotu još od doba Hladnog rata

Dok je cijeli svijet zaokupljen izborom klaunova, Rusija je angažirala svoju najveću vojnu flotu još od doba Hladnog rata

rusija-flotaNajveća ruska flota još od doba Hladnog rata idu ka Mediteranskom moru

Britanija je već alarmirana jer se očekuje da ruska flota prođe na samo jednu milju od njene obale. Ali to nije sve.

Ruski analitičari se doslovno podsmjehuju “slaboj britanskoj floti” uspoređujući je s ruskom nazivajući je “majušnom”.

Stručnjaci tvrde da je Vladimir Putin spreman zauzeti kontrolu nad Mediteranom i Atlantikom.

Vojni stručnjak Aleksander Krolenko prozvao je britansku flotu u izjavi za RIA Novosti.

“Ruska mornarica uzima pod kontrolu Atlantik, da ne spominjem Mediteran i Crno more”, kaže Krolenko.

On dodaje da nema ravnih ruskoj flotili sastavljenoj od 8 brodova u Mediteranu, opisujući britansku mornaricu kao “slabu”.

BRITANCI ŠALJU PRESRETAČE

Podsjetimo, brodska skupina na čelu s nosačem zrakoplova “Admiral Kuznjecov” i nuklearnom krstaricom “Petar Veliki” danas je započela pohod ka Sredozemnom moru, navodi se u priopćenju press-službe Sjeverne flote, što je najveća flota odaslana u Mediteran još od doba Hladnog rata..

Zbog novonastale situacije britanska mornarica je podigla uzbunu. Naime dva britanska ratna broda, HMS Duncan i HMS Richmond, bit će hitno pokrenuta kako bi presrela rusku flotu u slučaju da uplovi u njene vode.

“Pratit ćemo ih kroz područje koje podliježe našim interesima”, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane Velike Britanije.

Brodove Sjeverne flote čeka niz zadataka

NATO tvrdi da je Rusija poslala sve brodove Sjeverne flote i dio brodova Baltičke flote radi pojačavanja operacije u Siriji, prenosi “Reuters”.

Sjeverna flota je ranije priopćila da je u Sredozemno more poslala skupinu brodova i da im je dala konkretne zadatke. Vojni stručnjak objašnjava zašto se Ruska Federacija odlučila na takav potez.

Prema riječima neimenovanog izvora iz Saveza “to je najveća operacija raspoređivanja brodova od kraja Hladnog rata”.

On tvrdi da Rusija na taj način namjerava povećati broj zrakoplova u Siriji i u iduća dva tjedna počne završnu zračnu operaciju u Alepu. Pritom, predstavnik NATO-a nije naveo konkretne dokaze za svoje navode. Nema ni službenog priopćenja NATO-a.

Međutim, vojni stručnjak iz asocijacije “Megapir” Vladimir Bogatirjov objašnjava zašto se Ruska Federacija odlučila na takav potez. Rusija je, prema njegovim riječima, rasporedila brodove Sjeverne flote u Sredozemnom moru zarad rješavanja niza zadataka.

“Ovi brodovi će pojačati zaštitu zrakoplovne baze Hmejmim, luke Tartus, ali i savezničkih snaga u Siriji. Osim toga, trebalo bi imati u vidu da se ruski brodovi redovito pojavljuju u različitim dijelovima oceana, održavaju se vježbe posade i to je normalan proces za ratnu mornaricu bilo koje zemlje.

“On smatra da porukama da je Rusija u Siriju poslala “čitavu Sjevernu flotu”, NATO pokušava omalovaži kapacitete ruske ratne mornarice. “Sjeverna flota je najmoćnija u sastavu ruske ratne mornarice.

U njenom sastavu nisu samo veliki brodovi poput onih koje je Rusija poslala u Siriju, nego i skupina nuklearnih strateških podmornica.

Možda je na taj način Savez htjela poručiti da su naši kapaciteti vrlo ograničeni, ali to nije istina. ” Osim toga, ne isključuje mogućnost da će Rusija poslati podmornice u Sredozemno more, ali ne nuklearne, već, kako kaže, podmornice opremljene krstarećim raketama “Kalibar”, koje su u sastavu crnomorske flote.

“Rusija ne šalje brodove da bi eskalirali situaciju. Naprotiv, naš cilj je pružiti provedbu političkih sporazuma u Siriji i spriječiti eventualne provokacije”, rekao je on.

Ranije je press-služba Sjeverne flote priopćila da je prema planu borbene obuke Ratna mornarica Rusija 15. listopada poslala skupinu nosača zrakoplova u područje sjeveroistočnog Atlantika i u Sredozemno more.

U sastav skupine ulaze nosač aviona “Admiral Kuznjecov”, teška atomska raketna krstarica “Petar Veliki”, veliki protupodmornički brodovi “Severomorsk” i “Viceadmiral Kulakov”, kao i brodovi za logistiku.

ODNOS SNAGA

RUSIJA / VELIKA BRITANIJA

Vojnici 766.000 / Vojnici 146.000

Tenkovi 15.000 / Tenkovi 407

Avioni 3.400 / Avioni 936

Brodovi 352 / Brodovi 66

Nuklearke 7.300 / Nuklearke 215
 

 
(sputniknews.com/EPK/Daily Star)

Filed under: Featured, SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,