Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » SUMRAK MASOVNIH MEDIJA: Amerika ušla u novi krvavi rat ovaj tjedan, nitko nije ni primjetio

SUMRAK MASOVNIH MEDIJA: Amerika ušla u novi krvavi rat ovaj tjedan, nitko nije ni primjetio

jemen-rat-zgradaSjedinjene Države su ušle u novi krvavi sukob sa novom zemljom ovaj tjedan i nitko nije ni primijetio

Razarač američke mornarice ispalio je baraž krstarećih raketa na tri radara pod kontrolom pobunjenika Huti u Jemenu, u skladu s Pentagonom.

Napad je označio presedan u kojem se SAD prvi put bori protiv pobunjenika direktno u Jemenu, koji su dio razornog građanskog rata, koji je uvukao zemlju u dugotrajnu eskalaciju sukoba.

“Ti neopravdani napadi su bili ozbiljni, ali oni nas neće odvratiti od naše misije”, rekao je Admiral John Richardson, pozivajući se na pokušaje raketnih napada na američke ratne brodove prošli tjedan koji su patrolirali Crvenim morem. “Mi smo obučeni i spremni da se branimo i da brzo i odlučno reagiramo.”

Međutim, još nikome u svijetu nije jasno što je misija SAD-a, osim što podržava Saudijsku Arabiju. Obamina administracija ne govori javno o situaciji, službena izjava Pentagona je lukava, i znakovita, mediji su ignorirali ulazak Amerike u novi rat, preferirajući hipnotizirati javnost sa sablasnim optužbama protiv Donald Trumpa.

Američki dužnosnici su tvrdili Reutersu da postoje “rastuće indicije” da pobunjenici i srodne sile provedu napade u kojem su dvije krstareće rakete lansirane na ratni brod. Međutim, grupacije Huti su negirali umiješanost, navodeći da američki dužnosnici traže povod da se “eskalira agresija i prikriju zločini počinjeni protiv jemenskih građana.”

Nije bilo odmah riječ o broju žrtvama američkog napada na radarska postrojenja, kojeg je Pentagon proveo po izravnoj naredbi Barack Obame.

“Ovi ograničeni napadi “samoobrane” su provedeni kako bi zaštitili naše osoblje, naše brodove i našu slobodu plovidbe”, rekao je glasnogovornik Pentagona Peter Cook.

Pored najnovije vijesti da je Amerika u službenom ratu sa Jemenom, raketni napadi su dodatno zakomplicirali napeto stanje na terenu u Jemenu. Koalicija Saudijske Arabije je bombardirala pogrebnu povorku u subotu u kojoj je poginulo najmanje 155 ljudi.

Aktivisti za ljudska prava prekorili su SAD da prestane podržavati Saudijsku kampanju, iako je Obamina administracija nedavno odobrila 1,13 milijarde dolara vrijednog oružja za prodaju kraljevstvu Zaljeva.

Kao što je New York Times izvijestio u četvrtak, Human Rights Watch je izjavio da je bombardiranje pogreba u Jemenu “očiti ratni zločin”, “napad na pogrebnu ceremoniju, kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina civila snažno sugerira da je napad bio nezakonit i nesrazmjeran”.

No, kao i profesor političkih znanosti za Srednji Istok Christopher Davidson objavio u četvrtak, održavati rat je upravo poanta.

Lansiranjem napada u srijedu “Amerika je napravila izravnu, ali vrlo malu intervenciju kako bi se osiguralo da nitko sa strane stvarno ne bi bio u mogućnosti dobiti pravo na sporogoreći sukob u zemlji”, kazao je u izjavi za Institute for Public Accuracy.

“Što duže trenutni sukob u Jemenu traje, dalje će se održavati utrka u naoružanju, a ovisni saudijski i iranski klijenti će biti podršku svojim pokroviteljima.”

Ujedinjeni narodi, kaže da je najmanje 10.000 ljudi ubijeno od eskalacije sukoba u ožujku 2015., uključujući i bezbroj civila.

UNICEF je bio u mogućnosti potvrditi da je 1.121 djece ubijeno, a još 1.650 ozlijeđeno, ali su potvrdili samo dojave, dok je stvarni broj vjerojatno veći.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,