Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » NJEMA─îKI PREDSJEDNIK JOACHIM GAUCK: Sljede─çi predsjednik Njema─Źke bi trebao biti musliman

NJEMA─îKI PREDSJEDNIK JOACHIM GAUCK: Sljede─çi predsjednik Njema─Źke bi trebao biti musliman

mulimani-joachim-predsjednikIzjava predsjednika Njema─Źke Joachim Gaucka da ne isklju─Źuje mogu─çnost da na ─Źelu dr┼żave u budu─çnosti bude ─Źovjek islamske ili neke druge vjeroispovijesti, izazvala je razli─Źite reakcije me─Ĺu politi─Źarima

Svih dosada┼ínjih 11 njema─Źkih predsjednika bili su kr┼í─çani – devet su bili protestanti, a dva katolici.

─îinjenica je, me─Ĺutim, da predsjednik Njema─Źke mo┼że postati svatko tko je stariji od 40 godina i tko ima njema─Źko dr┼żavljanstvo. Vjeroispovijest nije postavljena kao uvjet za kandidaturu.

Na pitanje lista “Bild”, da li je izbor muslimana ne┼íto ┼íto se samo po sebi razumije ili to ne bi bila dobra ideja zbog spora oko imigracije i prete┼żno muslimanskih izbjeglica, njema─Źki politi─Źari odgovaraju razli─Źito.

“Pitanje je li predsjednik Njema─Źke kr┼í─çanin, musliman ili budista, ne bi trebalo igrati ikakvu ulogu. Od klju─Źnog zna─Źaja je da religija ne stoji iznad Ustava “, rekao je ┼íef frakcije Socijaldemokratske partije Tomas Operman.

I zamjenik ┼íefa SPD-a Ralf Stegner smatra da su spol i religija sporedne stvari pri izboru predsjednika, a da je va┼żno da je predsjednik spreman za komunikaciju i da je figura koja ima integrativnu snagu.

Lider Stranke Zelenih Cem ├ľzdemir, ina─Źe turskog porijekla, smatra da bi predsjednik mogao biti musliman, ali dodaje da je potrebno da on bude “dobar lider dr┼żave, a ne vjerski vo─Ĺa”.

I premijer pokrajine Tiringije Bodo Ramelov, tako─Ĺer ljevi─Źar, ka┼że da je svejedno je li predsjednik Rom, katolik, protestant, hindus, ateist, vegan, biciklista ili musliman.


“Sve to ne govori ni┼íta o njegovoj sposobnosti i li─Źnosti”, ka┼że Ramelov.

Potpredsjednik Europskog parlamenta iz FDP-a Aleksander Graf Lambsdorff ne bi mogao zamisliti nekog “mulu s turbanom” kao predsjednika Njema─Źke.

“Ali predstavnika modernog, prosvije─çenog islama, poput gradona─Źelnika Londona (Sadika Kana) mogao bih zamisliti na ─Źelu Njema─Źke”, smatra on.

Me─Ĺutim, kod anketiranih predstavnika vladaju─çe koalicije HDU / HSU, prisutna je rezerva, pa ─Źak i u┼żasnutost po tom pitanju. Poslanik HDU u Bundestagu Klaus-Peter VILS je ┼íokiran.

“Apsolutno pogre┼íno!”, smatra on za mogu─çnost da musliman bude predsjednik Njema─Źke.

Njegov strana─Źki kolega Karl Georg Welman ka┼że da to u sada┼ínjoj situaciji uop─çe ne bi bilo prikladno.

“To bi samo produbilo podjelu u dru┼ítvu”, ka┼że on. Potpredsjednik antiimigracijske desni─Źarske Alternative za Njema─Źku Aleksandar Golan je pak kritizirao predsjednika Gaucka zbog izjave da bi mogao zamisliti muslimana za predsjednika.

“Muslimanski predsjednik Njema─Źke bi jo┼í vi┼íe polarizirao na┼íe dru┼ítvo”, rekao je on.

U svakom slu─Źaju, pi┼íe “Bild”, samo jedna stvar nikako ne bi mogla dogoditi – da se rije─Źi prisege promjene i da u se u novoj zakletvi pominje Alah.

Dozvoljena je samo re─Źenica: “Tako mi Bog pomogao”.

“Od toga se ne mo┼że odstupiti”, priop─çio je ured saveznog predsjednika.
 
(sputniknews.com)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , ,