Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Ovo je najbogatije selo u Kini i ono krije pravi misterij

Ovo je najbogatije selo u Kini i ono krije pravi misterij

huaxi-seloGra─Ĺani komunisti─Źke utopije izgra─Ĺene na par kilometara kvadratnih ┼żive koa “bubreg u loju”, no ne smiju razgovarati s medijima ni napustiti selo

Selo Huaxi u Kini predstavlja pravi misterij, ono je najbogatije mjesto u Kini i za ve─çinu gra─Ĺana te zemlje ono je svojevrsni komunisti─Źki raj.

Najpoznatijem po u┼żasno visokom ┼żivotnom standardu, to se mjesto odvaja od ostatka Kine i iz 55 godina pretvorio se iz ruralnog zaseoka u pravi mali luksuz.

No, kako su se obogatili i kako tro┼íe novac nisu informacije do kojih je lako do─çi – budu─çi da je stanovnicima Huaxia zabranjeno razgovarati s medijima, a ─Źak im je zabranjeno i napu┼ítati ga – odnosno time gube svoj povla┼íteni status.

Krajem 50-ih pro┼ílog stolje─ça Huaxi je imalo samo oko 600 stanovnika, a procvat je omogu─çio Wu Renbao, nekada┼ínji tajnik Komunisti─Źke partije koji je razvio plan oboga─çivanja, osnovao preko 12 tvrtki, potaknuo rad sa sirovinama poput alumijem…
 

 
Huaxi koji se nalazi u provinciji Jiangsu poznato je i pod nazivom “Prvo selo pod nebom”, a danas ima oko 2000 registriranih stanovnika koji svi ┼żive u identi─Źnim vilama sagra─Ĺenim po uzoru na inozemne, ali i svi navodno imaju 250 tisu─ça dolara u banci.


Simbol sela

U selu se nalazi ─Źuveni Svjetski park s repilikama svih slavnih gra─Ĺevina iz svijeta poput Kipa slobode, opere iz Sydneya, Kineskog zida., kao i nov neoboder od 328 metara visine i 60 katova. U neboderu je hotel s 826 soba, a u njegovom prizemlju nalazi se kip bika napravljen od ─Źistog zlata.

Damo vam novac, ali ga ne smijete nositi van

Ipak, neki govore kako ┼żivot u selu milijuna┼ía nije sve tako bajno – moraju raditi sedam dana u tjednu, naj─Źe┼í─çe u industrijskom sektoru.

Osim toga, i brojka stanovnika je upitna – osim 2000 registriranih koji su potomci obitelji iz pro┼ílog stolje─ça, puno je “dotepenaca” koji ne u┼żivaju u luksuznim automobilima, pla─çama i vilama. Njih je navodno na desetke tisu─ça – na svega jednom kilometru kvadratnom.

Povla┼íteni stanovnici sela tako─Ĺer ne mogu napustiti selo, odnosno ako to u─Źine – izgubit ─çe sve bogatsvo i novac ne mogu ponijeti sa sobom, pa je upitno koliko su zapravo osobno bogati, a ┼íto pripada gradu.

Kockanje kao i droga u selu su strogo zabranjeni, ne postoje klubovi, barovi…
 

 
(express.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,