Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » ELITE ŽELE NOVI RAT NA BALKANU? STRATFOR: Pripremite se, neće biti mira! Kraj 2016. će za Balkan biti jako nemiran

ELITE ŽELE NOVI RAT NA BALKANU? STRATFOR: Pripremite se, neće biti mira! Kraj 2016. će za Balkan biti jako nemiran

ferdinand-principAmerički institut za strateška predviđanja Stratfor procjenjuje da je Balkan još jedna “europska arena” koja će privući pozornost Rusije i Zapada u posljednjem tromjesečju ove godine

Nakon što je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila kod kraljice Elizabete, te nakon toga razgovarala sa predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom o Bosni, izjavila je da se međunarodna zajednica ne može fokusirati samo na gospodarske i socijalne procese u BiH, već je potrebno urediti i političke odnose u BiH.

“Treba postaviti neke uvjete koje bi država BiH trebala ispuniti kako bi postala potpuno funkcionalna i na taj način ne samo napredovala na putu u članstvo EU i NATO, nego doista uredila i političke odnose na razini države”, kazala je hrvatska predsjednica nakon sastanka sa svojim mentorima.

“Nakon spornog referenduma u Republici Srpskoj koji je održan unatoč odluci Ustavnog suda BiH, pripreme za daljnje poteze Srba u BiH u cilju učvršćivanja njihove autonomije na uštrb federalnih institucija, dovešt će do tenzija među etničkim skupinama u toj zemlji”, naveo je Stratfor u svojim prognozama za četvrti kvartal 2016.

“To će, ocjenjuje se u tekstu, za sada ostati sukob niskog intenziteta, ali “podrška Moskve srpskom stavu i mogućnost izbijanja etničkih nemira u Bosni pruža Rusiji još jednu arenu za posredovanje u pregovorima s Europljanima i Amerikancima”, smatra američki institut.

U međuvremenu, kako predviđa, Europska unija će vjerojatno dozvoliti zemljama duž balkanske migrantske rute da granice zadrže zatvorenim, kako bi obeshrabrile migrante u pokušaju da dopru do Unije.

Debata u EU će, prognozira Stratfor, krenuti će i u pravcu pružanja veće financijske pomoći zemljama u Africi i na Bliskom istoku, kako bi se tamošnje vlade potaknule da učine više u sprječavanju emigracije stanovništva.

Tijekom posljednjeg tromjesečja 2016. godine, EU će debatirati i o svojoj politici glede Rusije, navodi se u predviđanjima američkog instituta, uz ocjenu da će to, još jednom, iznijeti na vidjelo unutarnje podjele zbog politike tog bloka prema Moskvi, posebno kad je riječ o sankcijama vezanim za krizu u Ukrajini.

“Sankcije će ostati na snazi ​​do kraja godine, ali zamor od sankcija i intenzivno lobiranje Rusije u Europi će potaknuti žustru raspravu o tome kako pristupiti glasovanju o ruskim sankcijama početkom 2017. godine i da li ih djelomično ublažiti u zamjenu za napredak u poštovanju Protokola iz Minska”, naveo je Stratfor.

Američki institut prognozira i da će tri faktora utjecati na zategnute odnose između Rusije i Zapada do kraja 2016. Odlazak predsjednika SAD Barack Obame i njegove administracije, predstojeće glasovanje EU o sankcijama protiv Rusije i ekonomski stres uz raspravu o proračunu u Kremlju.

Moskva će, navodi Stratfor, iskoristiti razjedinjenost EU ishoditi ublažavanje sankcija, apelirajući na zemlje koje su otvorenije za tu mogućnost kao što su Italija, Grčka, Mađarska, Slovačka i Cipar.

“Sjedinjene Države će, međutim, nastaviti pritiskati države članice EU da produže sankcije, sve dok Rusija ne poduzme više koraka u cilju primjene sporazuma iz Minska”, zaključuje američki institut.
 
(vestinet.rs)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , ,