Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » EKSKLUZIVNO NBC NEWS: CIA PRIPREMA MOGUĆI CYBER NAPAD NA RUSKU ELEKTRIČNU MREŽU (VIDEO)

EKSKLUZIVNO NBC NEWS: CIA PRIPREMA MOGUĆI CYBER NAPAD NA RUSKU ELEKTRIČNU MREŽU (VIDEO)

putin-obamaObamina administracija traži da CIA pripremi scenarij osvete protiv ruske vlade u odgovoru na nedavne hakerske napade povezane sa predsjedničkim izborima u SAD

Prema NBC News-u, izvori kažu da je agencija zadužena za pripremu “tajnih” cyber hakerskih operacija usmjerenih na “sramotnog” ruskog predsjednika Vladimira Putina i druge vođe koji su visoko rangirani u Kremlju.

“Izvori nisu ulazili u detalje o točnim mjerama koje CIA razmatra, ali rekli su da je agencija već počela sa otvaranjem cyber hakerskih vrata, odabirom ciljeva i stvaranjem drugih priprema za operaciju”, izvještaj navodi.

S obzirom na neviđenu priroda ove operacije, Bijela kuća – ako se odluči za nastavak – navodno ima za cilj odgovoriti na ozbiljne ruske hakerske napade.

Napad na rusku električnu mrežu, na primjer, bio bi znatno nesrazmjeran i postavio bi opasan presedan – otvarajući vrata drugim zemljama za slične napade na SAD. Dakle, postupak koji se obavlja da bi diskreditirao Putina u očima ruske javnosti je najvjerojatniji scenarij.

“Iako je Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) centar za američku digitalnu špijunažu, CIA je vodeća agencija tajnog djelovanja i ima svoje cyber sposobnosti”, članak nastavlja.

Jedan bivši obavještajac tvrdi da je velika količina dokumentata razotkriva “neprihvatljivu taktiku” koju je Putin odlučio provesti, dok je umirovljeni admiral James Stavridis izjavio je da se napadi mogu poduzeti protiv ruske sposobnosti da cenzurira online sadržaj u svezi “financijskih transakcija Putina i njegovih suradnika”.
 

 
Htjeli ili ne, takva operacija će se obaviti tek kad se vidi da li će administracija, s obzirom na njezinu povijest, odustati od tajne akcije protiv Rusije, tvrdi bivši agent CIA-e.

“Mi smo uvijek oklijevali upotrijebiti puno stvari koje smo imali, ali to je politička odluka”, rekao je jedan bivši časnik.

“Ako netko odluči: ‘Nama je dosta Rusa”, postoji puno toga što možemo učiniti. Prvi korak je da ih se podsjeti da su dvije strani uvijek u igri i da imamo puno stvari koje možemo upotrijebiti. Korak dva, ako ste u potrazi za neredom u njihovim mrežama, možemo to učiniti, ali onda se postavlja pitanje, da li oni nama mogu učiniti puno gore stvari na drugim mjestima.”

Izražavajući slične dvojbe, bivši zamjenik ravnatelja CIA-e Michael Morell tvrdi da je malo vjerojatno da će SAD napasti ruske mreže.

“Fizičkih napada na mreže nije nešto što SAD želi učiniti, jer ne želimo postaviti presedan za druge zemlje da to učine isto tako, uključujući i protiv nas”, rekao je Morell.

“Moje osobno mišljenje je da naš odgovor ne bi trebao biti tajni – tu bi se trebalo očitovati, da svi vide.”

Obamina administracija je u petak službeno okrivila Rusiju za politička hakiranja u kojima je iznijela puno istine kroz tajne dokumente, što smeta licemjerima u Demokratskom nacionalnom odboru i drugim političkim organizacijama.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,