Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » OTKRIVENA VELIKA ZAVJERA: Coca-Cola i Pepsi golemim donacijama zdravstvu u Americi godinama stopirali zakone o zdravlju

OTKRIVENA VELIKA ZAVJERA: Coca-Cola i Pepsi golemim donacijama zdravstvu u Americi godinama stopirali zakone o zdravlju

Coca-Cola-CDCDokumentirana je snažna veza prehrambene mafije i zdravstvene zajednice, te korupcija na najvišim razinama

Industrijski giganti Coca-Cola i PepsiCo posljednjih su godina “donirali” milijune dolara na račune stotinjak istaknutih zdravstvenih grupa, dok su usporedno trošili milijune kako bi uništili javnozdravstvene mjere i zakone koji bi trebali smanjiti unos gaziranih pića kod Amerikanaca, otkrili su istražitelji iz javnog zdravstva.

Otkriće, objavljeno u časopisu American Journal of Preventive Medicine, dokumentira snažnu financijsku vezu između industrije gaziranih pića i zdravstvene zajednice u posljednjih pet godina, kao dio strategije kako bi se utišalo zdravstvene kritičare i pridobilo što više saveznika u borbi protiv zakona o gaziranim pićima, piše The New York Times.

Otkrivena cijela strategija

Autori studije, Michael Siegel, profesor na fakultetu javnog zdravstva Sveučilišta Boston, i Daniel Aaron, student na medicinskom fakultetu Sveučilišta Boston, prošli su kroz javno dostupne dokumente, uključujući objavljene vijesti, novinske baze podataka, izvješća o lobiranju, medicinsku literaturu te informacije koje su objavile same kompanije koje proizvode gazirana pića.

I dok su neki od događaja koji se spominju u studiji već objavljeni ranije u medijima, izvještaj objavljen u časopisu je prvi sveobuhvatan pogled na strategiju industrije koja donira novac zdravstvenim organizacijama, dok u isto vrijeme lobira protiv mjera iz domene javnog zdravstva. Studija prati donacije i potrošnju na lobiranje u razdoblju od 2011. do 2015. godine, u vrijeme kada su mnogi gradovi razmatrali uvođenje poreza na gazirana pića i druge mjere u borbi protiv pretilosti.

‘Vrlo jasan primjer sukoba interesa’

“Željeli smo vidjeti za što se te kompanije stvarno zalažu i izgleda da uopće ne pomažu u pogledu javnog zdravstva – štoviše, protive mu se u skoro svim stavkama, što ove donacije čini upitnim”, rekao je Aaron, koautor studije. Aaron napominje da su donacije ovih kompanija “vrlo jasan primjer sukoba interesa” u slučaju zdravstvenih organizacija koje su ih prihvatile.

Izvještaj je otkrio niz slučajeva u kojima su utjecajne zdravstvene skupine prihvatile donacije industrije gaziranih pića, da bi potom prestale podupirati uvođenje poreza na gazirana pića ili su odjednom postale vrlo tihe oko sličnih inicijativa.

Odustali od mjera protiv gaziranih pića

Recimo, kako se navodi u studiji, neprofitna organizacija Save the Children (Spasimo djecu), koja je aktivno podupirala kampanje za uvođenje poreza na gazirana pića u nekoliko američkih saveznih država, odjednom je povukla svoju podršku 2010. godine. Ispostavilo se da je organizacija primila 5 milijuna dolara subvencija od Coca Cole kako bi mogla razvijati svoje zdravstvene i edukativne programe za djecu.

Iz organizacije su u međuvremenu poručili da su se 2010. odlučili fokusirati na edukaciju djece u ranoj dobi te da njihova odluka da prestanu podupirati zakon o gaziranim pićima “nema nikakve veze s podrškom korporacija koju je primila Save the Children”.

Utjecanje na čitave zajednice

Kada je New York predložio zabranu ekstra velikih gaziranih pića 2012. godine, Academy of Nutrition and Dietetics (Akademija za prehranu i dijetetiku) navela je da su “istraživanja konfliktna” te nije podržala inicijativu.

Akademija je prihvatila 525 tisuća dolara u donacijama od Coca Cole u 2012. Sljedeće godine su od kompanije uzeli 350 tisuća dolara u donacijama. Akademija danas kaže da više nema sponzorsku vezu s firmama koja proizvode gazirana pića.

N.A.A.C.P. (National Association for the Advancement of Colored People) i Hispanic Federation javno su se protivili inicijativama protiv gaziranih pića, usprkos visokim stopama pretilosti u crnačkim i latinoameričkim zajednicama. Cola je donirala više od milijun dolara N.A.A.C.P.-u između 2010. i 2015. te više od 600 tisuća dolara Hispanic Federationu između 2012. i 2015. Ni jedna zajednica nije htjela komentirati navode.

Najveće korporacije sve negiraju

“Industrija sokova koristi korporacijsku filantropiju kako bi potkopala javnozdravstvene mjere”, rekao je Kelly D. Brownell, dekan fakulteta javne uprave Sanford na Sveučilištu Duke, koji nije imao veze s istraživanjem.

Američka udruga za dijabetes primila je 140 tisuća dolara od Coca-Cole između 2012. i 2014. Američka asocijacija za srce primila je više od 400 tisuća dolara od te tvrtke između 2010. i 2015. A Nacionalni instituti zdravlja primili su gotovo dva milijuna dolara od Cole između 2010. i 2014.

Coca Cola je sve upite o studiji uputila na svoju cehovsku udrugu, American Beverage Association. “Vjerujemo da naši postupci u zajednicama i na tržištu pridonose rješavanju složenog problema pretilosti. Čvrsto stojimo iza naše potrebe i prava da se udružimo s organizacijama koje osnažuju naše zajednice”, poručili su.

‘Igramo važnu ulogu u borbi protiv pretilosti’

Ta se Udruga k tome protivi zagovornicima javnozdravstvenih inicijativa vezanih uz “diskriminatorne i regresivne porezne propise i na naše proizvode”. PepsiCo je u svom priopćenju naveo da je “netočno prikazan kao tvrtka koja proizvodi gazirana pića, jer samo četvrtina naših globalnih prihoda dolazi od gaziranih sokova”.

“Vjerujemo da je pretilost kompleksan, višeznačan problem i da naša kompanija može igrati važnu ulogu u brobi protiv toga, što uključuje suradnju s javnozdravstvenim organizacijama i odgovaranje na zahtjeve potrošača za zdravijim proizvodima.”

Umanjili vezu između slatkih pića i pretilosti

New York Times je prošle godine izvijestio da je Coca-Cola platila za znanstveno istraživanje koje je umanjilo vezu između zašećerenih pića i pretilosti. Nakon objave članka, tvrtka je u javnost pustila bazu podataka koja pokazuje da je od 2010. godine potrošila više od 120 milijuna dolara na znastvena istraživanja i partnerstva sa zdravstvenim organizacijama koje se bave suzbijanjem pretilosti.

Od 2011. do 2015. Cola je u prosjeku trošila više od 6 milijuna dolara godišnje na lobiranje protiv mjera u javnom zdravstvu kojima je cilj bio smanjenje potrošnje gaziranih pića, sudeći prema podacima iz neovisne organizacije Center for Responsive Politics. Pepsi je pak trošio oko 3 milijuna dolara godišnje u istom periodu, a cehovska udruga American Beverage Association (ABA) više od milijun dolara godišnje.

Potrošili 38 milijuna dolara na lobiranje

Samo 2009. godine, kada je Vlada predlagala uvođenje saveznog poreza na gazirana pića kako bi se suzbila pretilost i pomoglo platiti reformu zdravstvenog sustava, Cola, Pepsi i ABA zajedno su potrošili 38 milijuna dolara lobirajući protiv predloženih mjera, koje su naposljetku i propale.

Kada je gradonačelnik Philadelphije predložio porez na gazirana pića 2010. godine, industrija pića ponudila je 10 milijuna dolara dječjoj bolnici u Philadelphiji ako grad odutane od tog prijedloga zakona. Gradsko vijeće glasalo je za odustajanje od zakona, a lobi industrije pića kasnije je ispoštovao obećanje o donaciji.

Tuže Philadephiju jer je ipak uvela porez

Philadelphia je naposljetku ove godine uvela porez na gazirana pića. Industrija je pokrenula sudsku tužbu u rujnu, u kojoj su taj porez etiketirali ilegalnim. Industrija također troši milijuna dolara na oglase protiv poreza na gazirana pića koji se nalaze u programima kandidata za koje će se u studenom glasati na lokalnim izborima u četiri grada – tri u Sjevernoj Kaliforniji i u Boulderu u saveznoj državi Colorado.

Marion Nestle, profesorica nutricionizma, prehrambenih studija i javnog zdravstva na Sveučilštu New York, rekla je da studija pokazuje kako tvrtke koje proizvode gazirana pića “žele imati i ovce i novce – izgledati kao odgovorni korporativni subjekti i lobirati protiv javnozdravstvenih mjera u svakoj prilici”.
 
(telegram.hr)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , ,