Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » TELEFONI UBOJICE: Najve─ça povla─Źenja proizvoda s IT tr┼żi┼íta u povijesti

TELEFONI UBOJICE: Najve─ça povla─Źenja proizvoda s IT tr┼żi┼íta u povijesti

samsung-noteU utorak je kompanija “Samsung” priop─çila da prekida s prodajom smartphonea “Galaxy Note 7″ i da povla─Źi sve do sada prodane ure─Ĺaje

U slu┼żbenom priop─çenju kompanija poziva sve vlasnike “samsung Galaxy Note 7″ da isklju─Źe svoje mobitele i prestanu s njihovim kori┼ítenjem. O mehanizmima zamjene i eventualnog povrata novca tvrtka ─çe kupce obavijestiti u bliskoj budu─çnosti.

Od 190.000 prodanih aparata “Galaxy Note 7″, zabilje┼żeno je 20 slu─Źajeva samozapaljivanja, pri ─Źemu nisu svi kori┼íteni u vrijeme incidenta.

Stru─Źnjaci navode nekoliko razloga za mogu─çe incidente, uklju─Źuju─çi i kratke spojeve unutar samog telefona, ali i kod izlaza za punjenje baterije.

Me─Ĺutim, najvjerojatniji razlog samozapaljivanja su, prema mi┼íljenju stru─Źnjaka, velike dimenzije baterije, koje su sa sobom povukle istanjivanje radnih slojeva. Kao rezultat toga pojavila se sklonost pregrijavanju i stvaranju kratkih spojeva unutar samih stanica ┼íto je i izazvalo lan─Źanu reakciju.

Povijest gadgeta jeste svjetla, ali ovo se ne doga─Ĺa prvi put. Prisjetimo se jo┼í nekih povla─Źenja ure─Ĺaja iz prodaje zbog pogre┼íaka i neispravnosti.

Crni dan za Sony

Tijekom 2006. godine desio se veliki skandal u koji su bili uklju─Źeni gotovo svi veliki proizvo─Ĺa─Źi ra─Źunala poput “HP”, “Toshiba”, “Fujitsu”, “Hitachi”, “Dell”, “Apple” i mnogi drugi.

Kod nekih od notebook modela tih kompanija se de┼íavalo da eksplodira baterija. Slu─Źajevi su postali toliko ─Źesti da su pojedine aviokompanije, kao ┼íto su “Qantas” i “Korea Air”, strogo zabranile uporabu laptopova svojim putnicima tijekom boravka u zrakoplovu.

Krivcem se pokazala kompanija “Sony” koja je isporu─Źivala litij-ionske baterije za sve problemati─Źne ure─Ĺaje. “Sony” je morao zamijeniti oko 9,5 milijuna neispravnih baterija, a nakon toga se na┼íao i na sudu po tu┼żbama kompanija “Toshiba”, “Fujitsu” i “Hitachi”, koje su zahtijevale financijsku kompenzaciju i naknadu nematerijalne ┼ítete.

To nije jedinstven slu─Źaj u industriji kompjutera, jer su tijekom 2000, 2001, i 2005. godine na HP ra─Źunalima masovno otkazivale baterije.

Udar na reputaciju “Nokie”

Finska “Nokia” je imala sli─Źan problem s baterijama tijekom 2007. godine. Poslije nekoliko stotina slu─Źajeva samozapaljivanja, “Nokia” je najavila potpuno povla─Źenje svih ure─Ĺaja s baterijama tvrtke “Matsushita” proizvedenih od prosinca 2005. do studenog 2006. godine.


Te baterije su se ugra─Ĺivale u nekoliko desetaka modela telefona tvrtke “Nokia” koji su prodavani u cijelom svijetu.

Ni “Apple” nije bezgrije┼ían

Na valu skandala sa kompanijom “Samsung” gotovo da je nezapa┼żeno pro┼ílo nekoliko slu─Źajeva samozapaljenja modela “iPhone 7″ i “iPhone 6S”.

I dok se tvrtka bavi istragom, treba re─çi da je i u njenoj praksi ve─ç postojalo povla─Źenje gadgeta. Tako se tijekom 2011. godine dogodilo povla─Źenje playera “iPod nano” prve generacije, proizvedenih tijekom 2005. i 2006. godine, jer su tijekom 2008. godine zabilje┼żeni incidenti s pregrijavanjem i samozapaljivanja ovih ure─Ĺaja.

No, to nije sve. Tijekom 2014. je do┼ílo do povla─Źenja adaptera za modele “iPhone 3GS”, “iPhone 4″ i “iPhone 4S”, proizvedenih od 2009. do 2012. godine, koji su se tako─Ĺer pokazali opasnim.

Sli─Źna stvar se tijekom 2015. godine desila s platformom “nvidija shield tablet”. Ure─Ĺaji su, tako─Ĺer, povu─Źeni s tr┼żi┼íta.

Telefoni ubojice

Poznato je nekoliko slu─Źajeva u kojima je eksplozija baterije dovela do ┼żrtava. Tijekom 2007. godine u Kini su se, u razmaku od nekoliko mjeseci, desila dva slu─Źaja eksplozije baterije dok se telefon nalazio u d┼żepovima vlasnika.

U oba slu─Źaja lije─Źnici su konstatirali frakture rebara i povrede vitalnih organa. Radilo se o aparatima kompanija Nokia i LG. Obje tvrtke su incidente prokomentarali kao nevjerojatne.

Za smartphone kompanije “Apple” je vezano oko pet tragi─Źnih slu─Źajeva i svi su se desili izme─Ĺu 2013. i 2015. godine u momentima kori┼ítenja ure─Ĺaja dok je bio priklju─Źen na punja─Ź. U ─Źetiri od pet slu─Źajeva radilo se o neoriginalnom punja─Źu zbog ─Źega je tvrtka organizirala njihovu zamjenu originalnim uz minimalnu nadoplatu.

Baterije jedini krivac

Za razliku od baterija, otkazivanje elektroni─Źkih komponenti i izazivanje opasnosti s njihove strane je vrlo rijedak slu─Źaj. Jedan od njih je vezan za “intel pentium” procesore tijekom 1993. i 1994. godine.

─îipovi iz prve serije su imali gre┼íku u matemati─Źkom modulu, koja je, u rijetkim slu─Źajevima, znala dovesti do smanjene to─Źnosti podjele rada unutar procesora. S obzirom da je do pogre┼íaka dolazilo iznimno rijetko, tvrtka je tra┼żila od kupaca da doka┼żu da sustav ne radi kako treba i samim tim i potrebu za zamjenom ─Źipova.

Ali, nakon ┼żestoke reakcije javnosti, “Intel” je, bez suvi┼ínih pitanja, po─Źeo vr┼íiti zamjenu ─Źipova svima koji su im se obratili.
 
(sputniknews.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,