Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » TELEFONI UBOJICE: Najveća povlačenja proizvoda s IT tržišta u povijesti

TELEFONI UBOJICE: Najveća povlačenja proizvoda s IT tržišta u povijesti

samsung-noteU utorak je kompanija “Samsung” priopćila da prekida s prodajom smartphonea “Galaxy Note 7″ i da povlači sve do sada prodane uređaje

U službenom priopćenju kompanija poziva sve vlasnike “samsung Galaxy Note 7″ da isključe svoje mobitele i prestanu s njihovim korištenjem. O mehanizmima zamjene i eventualnog povrata novca tvrtka će kupce obavijestiti u bliskoj budućnosti.

Od 190.000 prodanih aparata “Galaxy Note 7″, zabilježeno je 20 slučajeva samozapaljivanja, pri čemu nisu svi korišteni u vrijeme incidenta.

Stručnjaci navode nekoliko razloga za moguće incidente, uključujući i kratke spojeve unutar samog telefona, ali i kod izlaza za punjenje baterije.

Međutim, najvjerojatniji razlog samozapaljivanja su, prema mišljenju stručnjaka, velike dimenzije baterije, koje su sa sobom povukle istanjivanje radnih slojeva. Kao rezultat toga pojavila se sklonost pregrijavanju i stvaranju kratkih spojeva unutar samih stanica što je i izazvalo lančanu reakciju.

Povijest gadgeta jeste svjetla, ali ovo se ne događa prvi put. Prisjetimo se još nekih povlačenja uređaja iz prodaje zbog pogrešaka i neispravnosti.

Crni dan za Sony

Tijekom 2006. godine desio se veliki skandal u koji su bili uključeni gotovo svi veliki proizvođači računala poput “HP”, “Toshiba”, “Fujitsu”, “Hitachi”, “Dell”, “Apple” i mnogi drugi.

Kod nekih od notebook modela tih kompanija se dešavalo da eksplodira baterija. Slučajevi su postali toliko česti da su pojedine aviokompanije, kao što su “Qantas” i “Korea Air”, strogo zabranile uporabu laptopova svojim putnicima tijekom boravka u zrakoplovu.

Krivcem se pokazala kompanija “Sony” koja je isporučivala litij-ionske baterije za sve problematične uređaje. “Sony” je morao zamijeniti oko 9,5 milijuna neispravnih baterija, a nakon toga se našao i na sudu po tužbama kompanija “Toshiba”, “Fujitsu” i “Hitachi”, koje su zahtijevale financijsku kompenzaciju i naknadu nematerijalne štete.

To nije jedinstven slučaj u industriji kompjutera, jer su tijekom 2000, 2001, i 2005. godine na HP računalima masovno otkazivale baterije.

Udar na reputaciju “Nokie”

Finska “Nokia” je imala sličan problem s baterijama tijekom 2007. godine. Poslije nekoliko stotina slučajeva samozapaljivanja, “Nokia” je najavila potpuno povlačenje svih uređaja s baterijama tvrtke “Matsushita” proizvedenih od prosinca 2005. do studenog 2006. godine.

Te baterije su se ugrađivale u nekoliko desetaka modela telefona tvrtke “Nokia” koji su prodavani u cijelom svijetu.

Ni “Apple” nije bezgriješan

Na valu skandala sa kompanijom “Samsung” gotovo da je nezapaženo prošlo nekoliko slučajeva samozapaljenja modela “iPhone 7″ i “iPhone 6S”.

I dok se tvrtka bavi istragom, treba reći da je i u njenoj praksi već postojalo povlačenje gadgeta. Tako se tijekom 2011. godine dogodilo povlačenje playera “iPod nano” prve generacije, proizvedenih tijekom 2005. i 2006. godine, jer su tijekom 2008. godine zabilježeni incidenti s pregrijavanjem i samozapaljivanja ovih uređaja.

No, to nije sve. Tijekom 2014. je došlo do povlačenja adaptera za modele “iPhone 3GS”, “iPhone 4″ i “iPhone 4S”, proizvedenih od 2009. do 2012. godine, koji su se također pokazali opasnim.

Slična stvar se tijekom 2015. godine desila s platformom “nvidija shield tablet”. Uređaji su, također, povučeni s tržišta.

Telefoni ubojice

Poznato je nekoliko slučajeva u kojima je eksplozija baterije dovela do žrtava. Tijekom 2007. godine u Kini su se, u razmaku od nekoliko mjeseci, desila dva slučaja eksplozije baterije dok se telefon nalazio u džepovima vlasnika.

U oba slučaja liječnici su konstatirali frakture rebara i povrede vitalnih organa. Radilo se o aparatima kompanija Nokia i LG. Obje tvrtke su incidente prokomentarali kao nevjerojatne.

Za smartphone kompanije “Apple” je vezano oko pet tragičnih slučajeva i svi su se desili između 2013. i 2015. godine u momentima korištenja uređaja dok je bio priključen na punjač. U četiri od pet slučajeva radilo se o neoriginalnom punjaču zbog čega je tvrtka organizirala njihovu zamjenu originalnim uz minimalnu nadoplatu.

Baterije jedini krivac

Za razliku od baterija, otkazivanje elektroničkih komponenti i izazivanje opasnosti s njihove strane je vrlo rijedak slučaj. Jedan od njih je vezan za “intel pentium” procesore tijekom 1993. i 1994. godine.

Čipovi iz prve serije su imali grešku u matematičkom modulu, koja je, u rijetkim slučajevima, znala dovesti do smanjene točnosti podjele rada unutar procesora. S obzirom da je do pogrešaka dolazilo iznimno rijetko, tvrtka je tražila od kupaca da dokažu da sustav ne radi kako treba i samim tim i potrebu za zamjenom čipova.

Ali, nakon žestoke reakcije javnosti, “Intel” je, bez suvišnih pitanja, počeo vršiti zamjenu čipova svima koji su im se obratili.
 
(sputniknews.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,