Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PREKR┼áILI ZAVJET STAR 60 GODINA: Norve┼íka razmatra o dovo─Ĺenju ameri─Źih marinaca na svoje tlo

PREKR┼áILI ZAVJET STAR 60 GODINA: Norve┼íka razmatra o dovo─Ĺenju ameri─Źih marinaca na svoje tlo

norveska-marinci-sadNorve┼íka ka┼że da su po─Źeli razgovori s Washingtonom o “dugogodi┼ínjoj ┼żelji SAD-a” da rasporedi svoje marince na tlu ove nordijske zemlje

Glasnogovornica norve┼íkog Ministarstva obrane Ann Kristin Salbuvik izjavila je u ponedjeljak: “Procjene su se dogodile unutar vojske te smo razmotrili mogu─çnosti za dodatnu obuku, skladi┼ítenje i ovu vrste stvari.”

Planovi koji se trenutno razmatraju ─çe se sastojati od raspore─Ĺivanja 300 ameri─Źkih marinaca na podru─Źju Norve┼íke.

Naglasila je da bi vojnici vjerojatno bili raspore─Ĺeni po na─Źelu rotacije, te da trajno raspore─Ĺivanje nije dovedeno u pitanje.

Kada plan bude odobren 300 ameri─Źkih marinaca ─çe biti stacionirano u vojnoj bazi Vaernes u blizini grada Trondheima, oko 1.000 kilometara od norve┼íko-ruske granice.

“Plan je u tijeku, ali inicijativa jo┼í nije politi─Źki raspravljena u Ministarstvu obrane, tako da nemamo nikakve detaljnije odgovore u ovom trenutku. Bilo kakvi konkretni prijedlozi ─çe, naravno, biti obra─Ĺeni od strane vlade i parlamenta na uobi─Źajen na─Źin”, rekao je norve┼íki ministar obrane Eriksen Soreide.

Ovaj plan dolaska ameri─Źkih vojnika u Norve┼íku ─çe opteretiti ve─ç napete odnose s Rusijom, i ova dr┼żava ─çe prekr┼íiti nakon 60 godina svoj zavjet – nakon ┼íto je NATO osnovan 1949. godine – ne dopu┼íta razmje┼ítaj stranih borbenih snaga na njenom tlu, osim ako je zemlja pod prijetnjom napada ili – prema kasnijoj izmjeni – za vojne vje┼żbe.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,