Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PREKRŠILI ZAVJET STAR 60 GODINA: Norveška razmatra o dovođenju američih marinaca na svoje tlo

PREKRŠILI ZAVJET STAR 60 GODINA: Norveška razmatra o dovođenju američih marinaca na svoje tlo

norveska-marinci-sadNorveška kaže da su počeli razgovori s Washingtonom o “dugogodišnjoj želji SAD-a” da rasporedi svoje marince na tlu ove nordijske zemlje

Glasnogovornica norveškog Ministarstva obrane Ann Kristin Salbuvik izjavila je u ponedjeljak: “Procjene su se dogodile unutar vojske te smo razmotrili mogućnosti za dodatnu obuku, skladištenje i ovu vrste stvari.”

Planovi koji se trenutno razmatraju će se sastojati od raspoređivanja 300 američkih marinaca na području Norveške.

Naglasila je da bi vojnici vjerojatno bili raspoređeni po načelu rotacije, te da trajno raspoređivanje nije dovedeno u pitanje.

Kada plan bude odobren 300 američkih marinaca će biti stacionirano u vojnoj bazi Vaernes u blizini grada Trondheima, oko 1.000 kilometara od norveško-ruske granice.

“Plan je u tijeku, ali inicijativa još nije politički raspravljena u Ministarstvu obrane, tako da nemamo nikakve detaljnije odgovore u ovom trenutku. Bilo kakvi konkretni prijedlozi će, naravno, biti obrađeni od strane vlade i parlamenta na uobičajen način”, rekao je norveški ministar obrane Eriksen Soreide.

Ovaj plan dolaska američkih vojnika u Norvešku će opteretiti već napete odnose s Rusijom, i ova država će prekršiti nakon 60 godina svoj zavjet – nakon što je NATO osnovan 1949. godine – ne dopušta razmještaj stranih borbenih snaga na njenom tlu, osim ako je zemlja pod prijetnjom napada ili – prema kasnijoj izmjeni – za vojne vježbe.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Američka policija ilegalno pratila prosvjednike preko društvenih mreža
Vlada Velike Britanije konačno priznala: Kanabis ima ljekovita svojstva

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,

reklama