Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Ameri─Źka policija ilegalno pratila prosvjednike preko dru┼ítvenih mre┼ża

Ameri─Źka policija ilegalno pratila prosvjednike preko dru┼ítvenih mre┼ża

prosvjed-amerikaAmeri─Źka policija koristila je podatke o lokaciji i druge korisni─Źke podatke s glavnih dru┼ítvenih mre┼ża – Twittera, Facebooka i Instagrama kako bi pratila prosvjednike u Fergusonu, Missouriju i Baltimoreu, navodi se u izvje┼í─çu Ameri─Źke unije za civilne slobode (ACLU)

Kao odgovor na nalaze Ameri─Źke unije za civilne slobode (American Civil Liberties Union – ACLU), Facebook koji posjeduje Instagram te Twitter onemogu─çili su pristup svojim podacima servisu Geofeedia – servisu za geolociranje sadr┼żaja s dru┼ítvenih mre┼ża koji je pru┼żao podatke policiji.

Incident dolazi uslijed rastu─çe zabrinutosti potro┼ía─Źa i nadzornih tijela oko toga kako se on-line podaci koriste i koliko usko tehnolo┼íke kompanije sura─Ĺuju s vladom na podru─Źju nadzora.

Nadzirali prosvjednike

Izvje┼í─çe navodi da je geofeedia koristila svoj proizvod pra─çenja dru┼ítvenih mre┼ża kao alat za nadzor prosvjednika. Geofeedijin proizvod omogu─çuje klijentima da prate objave s dru┼ítvenih mre┼ża povezane s odre─Ĺenom lokacijom. Iz tog servisa nisu ┼żeljeli ni┼íta komentirati.

Prema podacima ACLU-a, Geofeedia sura─Ĺuje s vi┼íe od 500 agencija za provedbu zakona i agencija za javnu sigurnost diljem zemlje.


ACLU posjeduje e-mail u kojem geofeedia citira baltimorskog narednika Andrewa Vaccaroa koji je rekao da su policijske snage presrele djecu s ruksacima punima kamenja nakon ┼íto ih je geofeedijin tim upozorio na ”─çaskanja” iz lokalne srednje ┼íkole.

Baltimore je lani u svibnju zahvatila pobuna protiv policijske brutalnosti nakon smrti 25-godi┼ínjeg Afroamerikanca Freddieja Graya koji je umro nakon ┼íto je zadobio fatalnu povredu ki─Źme dok se nalazio u policijskom pritvoru.

“Veliki uspjeh”

U listopadu 2015., geofeedijin zaposlenik se u e-mail poruci pohvalio “velikim uspjehom” koji su ostvarili prate─çi rasno uzrokovane proteste nakon ┼íto je u Fergusonu, predgra─Ĺu St. Louisa, bijeli policajac upucao afroameri─Źkog tinej─Ĺera Michaela Browna 2014.

Prema ACLU-u, Facebook i Instagram onemogu─çili su geofeediji pristup svojim podacima 19. rujna.

“Ovaj developer je imao pristup samo onim podacima koje su ljudi odabrali da budu javno dostupni.

Njihov pristup podacima je podre─Ĺen ograni─Źenjima iz na┼íe platforme privatnosti koja ocrtava ┼íto o─Źekujemo od developera koji dobivaju podatke preko Facebooka”, istaknula je glasnogovornica Facebooka u izjavi.

Nakon ACLU-ovog izvješća Twitter je objavio da je odmah obustavio geofeediji pristup njihovim podacima.
 
(dnevnik.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,