Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » Bayer tvrdi da neće nametnuti GMO usjeve Monsanta u Europi. Vjerujete li u to?

Bayer tvrdi da neće nametnuti GMO usjeve Monsanta u Europi. Vjerujete li u to?

bayer-monsanto-njivaDirektor Bayera rekao je da kompanija ne planira iskoristiti svoju dobru reputaciju kako bi na silu uvela genetski modificirane usjeve u Europu protiv volje njezinih stanovnika nakon što je preuzeo američku kompaniju Monsanto koja proizvodi GMO sjeme i pesticid

‘Mi ne preuzimamo Monsanto kako bismo utvrdili genetski modificirane usjeve u Europi’, rekao je glavni izvršni direktor Monsanta Werner Baumann, za Süddeutsche Zeitung.

Prema Baumannu, nije plan da se koristi dobra reputacija Bayera kako bi se nametnule GMO biljke u Europu.

‘Neki ljudi misle da je lakše možda nama nego Monsantu, obzirom na reputaciju koju uživamo’, rekao je Baumann.

‘Ukoliko politika i društvo u Europi ne želi genetski modificirane usjeve, mi ćemo to prihvatiti, čak i ako smo drukčijeg mišljenja’.

Baumann kaže da, obzirom na desetljeća američkog iskustva, ne postoje ‘opravdani razlozi za skepsu’ o utjecaju GM usjeva na okoliš i zdravstvenu sigurnost.(???)

‘Danas su stvari drukčije. Nema znakova da ova tehnologija donosi okolišne rizike ili da nije sigurna’, rekao je Baumann.

Podsjetimo se da je WHO službeno objavila da je poznati Monsantov pesticid potencijelno kancerogen.

‘Brak iz pakla’

Europski ‘Zeleni’ i grupe za zaštitu okoliša ovo su preuzimanje već nazvale ‘brak sklopljen u paklu’.

Više od GM biljaka samih, zabrinuti su za vodeći Monsantov herbicid poznat pod komercijalnim nazivom Roundup. Monsantovi Roundup Ready crops dizajnirani su za upotrebu uz ovaj kontroverzni herbicid, koji, prema nekim studijama, može izazvati rak.

EU i UN znanstvenici, poput Europske agencije za sigurnost hrane, ne dijele ovo mišljenje, iako je prošle godine Međunarodna agencija za istraživanje raka – IARC, pri WHO, objavila revolucionarno izvješće imenujući glifosat kao ‘vjerojatno kancerogen za ljude’.

Europska dozvola za glifosatom trebala je isteći ove godine, a neke su države članice uključujući Francusku, Švedsku, i Nizozemsku prigovorile na obnovu.

Glasovanje o reautoriziranju upotrebe glifosata na privremenoj osnovi nije uspjelo u lipnju 2016. No, dozvola za glifosat je produžena za 18 mjeseci zadnjih sati prije isteka dozvole. Iduća re-evaluacija licence na rasporedu je krajem 2017.

Monsanto ima dugu, notornu reputaciju koja datira još od njegove proizvodnje Agent Orangea koji se koristio u Vijetnamskom ratu.

66 milijuna američkih dolara vrijedno preuzimanje Monsanta od strane Bayera i moguć rebranding trebali bi ovu lošu reputaciju popraviti. Međutim, reputacija koju uživa Bayer oštećena je nedavno optužbama da njihov vlastiti pesticid doprinosi masovnom umoru pčela.

U kompaniji kažu da će preuzimanje pridonijeti kemijskom i poljoprivrednom istraživanju i u konačnici pomoći poljoprivrednicima da proizvode više hrane. Grupe za zaštitu okoliša izražavaju zabrinutost da će integracija samo zategnuti monopolistički stisak tržišta i dovesti do povećanja cijena, širenjem GM usjeva i pesticida.
 
(liječnik.hr)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , ,