Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » UMRO SHIMON PERES: Preminuo jedan od osniva─Źa dr┼żave Izrael, bio je premijer i predsjednik, te jedan je od arhitekata tajnog nuklearnog programa, a dobio je i Nobelovu nagradu za mir

UMRO SHIMON PERES: Preminuo jedan od osniva─Źa dr┼żave Izrael, bio je premijer i predsjednik, te jedan je od arhitekata tajnog nuklearnog programa, a dobio je i Nobelovu nagradu za mir

shimon-peresBiv┼íi izraelski premijer, filantrop i predsjednik te dobitnik Nobelove nagrade za mir Shimon Peres (93) umro je od posljedica mo┼żdanog udara. Jedan je od arhitekata tajnog nuklearnog programa Izraela

Jedan od osniva─Źa dr┼żave Izrael, Peres je u dva mandata bio premijer, a du┼żnost predsjednika obna┼íao je od 2007. do 2014. godine. Po zavr┼íetku predsjedni─Źkoga mandata utemeljio je i vodio Peresov mirovni centar. Jedan je od arhitekata tajnog nuklearnog programa Izraela.

Nobelova nagrada za mir dodijeljena mu je 1994. godine za ulogu u postizanju mirovnog sporazuma s Palestincima, a podijelio ju je s tadašnjim premijerom Yitzhakom Rabinom, koji je kasnije ubijen u atentatu, te liderom PLO-a Jaserom Arafatom.

Ro─Ĺen je kao Shimon Persky u Vi┼ínjevi, tada u Poljskoj, a danas u Bjelorusiji, da bi kasnije uzeo prezime Peres, ┼íto na hebrejskome zna─Źio orao.

Peres je u bolnici zbog mo┼żdanog udara zavr┼íio prije dva tjedna, a u utorak je stigla vijest da mu se stanje pogor┼íalo.

Povijest Izraela (wikipedia)

Cionizam

Tijekom 19. st. me─Ĺu europskim ┼Żidovima dolazi do o┼żivljavanja nacionalnog identiteta te ┼żelje za obnovom vlastite dr┼żave u Levantu. Tako je stvoren pokret nazvan cionizam (njegovim formalnim osniva─Źem smatra se Theodor Herzl, 1897. godine).

Pokret je dobio ime po brdu na kojem se nalazio Jeruzalemski hram (Cion) me─Ĺutim, kasnije je taj naziv simbolizirao sam Jeruzalem. Cilj ovog pokreta bilo je ujedinjenje ┼Żidova u dijaspori i njihov povratak u zemlju Izraela, a kulminaciju do┼żivljava 1948. godine osnivanjem dr┼żave Izrael.


Ve─ç tijekom 19. st. do┼ílo je do pove─çanih migracijskih tokova europskih ┼Żidova u Izrael. Pred po─Źetak Prvoga svjetskog rata to je podru─Źje, podijeljeno u nekoliko osmanskih sand┼żaka imalo oko 700.000 stanovnika, od ─Źega su skoro 90% ─Źinili Arapi. Pred kraj rata Velika Britanija je postala mandatar na tom podru─Źju, sa zada─çom osnivanja ┼żidovskog nacionalnog doma.

Britanija gotovo odmah odvaja ve─çinu teritorija mandatne Palestine i na tom podru─Źju osniva Transjordan (aneksijom podru─Źja sa zapadne strane rijeke Jordan, 1949. godine, Transjordan mijenja ime u Jordan), kojeg daje na upravu svom savezniku, ┼íerifu iz Meke.

┼Żidovima je odmah zabranjeno naseljavanje u Transjordan. Godine 1923. Golan, dogovorom Britanije i Francuske, iz mandatne Palestine prelazi u francusku Siriju.

Ubrzo su zapo─Źele ve─çe netrpeljivosti izme─Ĺu ovih dvaju naroda. ┼Żidovi stalnim useljavanjem u Palestinu rastu u ukupnom broju stanovnika sa 11% 1922. godine na 30% 1942. godine.

Proglašenje Izraela

Godine 1947. rezolucijom Ujedinjenih naroda podru─Źje Palestine podijeljeno je na arapsku i ┼żidovsku dr┼żavu, a Jeruzalem je trebao biti pod me─Ĺunarodnom upravom. ┼Żidovi su prihvatili odluku UN-a, dok su je Arapi odbacili. U to vrijeme, na podru─Źju Palestine bilo je oko 33% 608.000 ┼Żidova i 67% (1.243.000) Arapa.

Nesuglasice su po─Źele oko statusa Jeruzalema jer su ┼Żidovi u Jeruzalemu bili teritorijalno odvojeni od mati─Źne zemlje, a ─Źinili su ve─çinu stanovni┼ítva grada. Sukobi su kulminirali 15. svibnja 1948. godine nakon ┼íto je Ben Gurion proglasio Dr┼żavu Izrael – Egipat, Sirija, Libanon i Jordan su objavili rat, te poslali vojnu pomo─ç Palestincima u ratu protiv Izraelaca. (wikipedia)
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,