Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » SLU┼ŻBENA OBJAVA STIGLA U JAVNOST: Za┼íto je pala raketa ‘Falcon 9′

SLU┼ŻBENA OBJAVA STIGLA U JAVNOST: Za┼íto je pala raketa ‘Falcon 9′

falcon9Ameri─Źka tvrtka “SpaceX” je iznijela pred javnost razlog pada rakete “Falcon 9″, do kojeg je do┼ílo 1. rujna s lansirne platforme Elsie-40

Raketa i satelit su tada bili potpuno uni┼íteni, a sama lansirna platforma je tako─Ĺer pretrpjela zna─Źajno o┼íte─çenje.

Preliminarne analize dijelova i podataka koji su zasad na raspolaganju pokazuju da je razlog za havariju bila rupa u sustavu napajanja helijem u spremnik s teku─çim kisikom. Helij je neophodan kako bi se odr┼żavao tlak u spremniku.

“To se dogodilo zbog problema kod napajanja helijem. Pretpostavljam da je upravo povi┼íeni tlak izazvao eksploziju. Ukupno gledano, broj uspje┼ínih lansiranja rakete ‘Falkon 9′ nije na zavidnoj razini.

Od 29 lansiranja, tri su bila neuspje┼ína, a to ─Źini vi┼íe od deset posto, i to je previ┼íe za suvremene nosa─Źe raketa. Mislim da je to najve─çi problem tvrtke ‘SpaceX’ i samog osniva─Źa tvrtke Elon Muska”, ka┼że stru─Źnjak Laurent de Angelis, autor knjige “Vodi─Ź o nosa─Źima raketa”.

Verzija koju je objavila tvrtka “SpaceX” se smatra glavnom, a do zaklju─Źaka su stru─Źnjaci do┼íli tako ┼íto su analizirali podatke dobivene iz vi┼íe od 3.000 senzora, kao i pregledavaju─çi mnogobrojne video-snimke, fotografske i audio-materijale.

“Trebalo bi spomenuti da neki ameri─Źki sajtovi ne govore uop─çe o neuspje┼íno lansiranoj raketi na taj na─Źin. Ovdje se ne radi samo o neuspjehu, ve─ç o ne─Źem jo┼í ozbiljnijem, jer je do┼ílo do eksplozije. Trebalo bi podsjetiti da se ekspolozije raketa na lansirnoj platformi u dana┼ínje vrijeme ipak vrlo rijetko de┼íavaju”, obja┼ínjava De Angelis.

Eksplozija na kosmodormu rta Kanavaral se dogodila tijekom preliminarnih testova nosa─Źa “Falcon 9″, koji je trebao ponijeti i lansirati izraelski satelit “Aamos 6″. Raketa i satelit su potpuno uni┼íteni, a sama lansirna platforma je tako─Ĺer pretrpjela zna─Źajno o┼íte─çenje.

“Imaju─çi u vidu da su ‘Falcon’ lansirali s platforme na rtu Kanaveral na Floridi, mislim da je bolja opcija bilo lansiranje s morske baze”, govori De Angelis.

Nakon dvije eksplozije za malo više od jedne godine, Falkon više nema prava na pogrešku. Još jedno neuspješno lansiranje će dovesti do još velikih problema, s obzirom da osiguravajuće kompanije neće više imati povjerenja u SpaceX.

SpaceX se bavi prijevozom, a u planu je i transport ljudi u svemir. U povijest je svoje ime upisala, kao prva tvrtka koja je uspje┼íno dostavila teret na Me─Ĺunarodnu svemirsku stanicu lansiranjem rakete Falcon 9, 2012. godine. Kako su to uspjeli, samo Hollywood valjda zna.

Zamislite kada krenu lansirati ljude u svemir na ovakav na─Źin, a ve─ç skoro preko 60 godina lansiraju rakete u svemir, sa sve ve─çim neuspjehom.
 

 
(sputniknews.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,