Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » SLUŽBENA OBJAVA STIGLA U JAVNOST: Zašto je pala raketa ‘Falcon 9′

SLUŽBENA OBJAVA STIGLA U JAVNOST: Zašto je pala raketa ‘Falcon 9′

falcon9Američka tvrtka “SpaceX” je iznijela pred javnost razlog pada rakete “Falcon 9″, do kojeg je došlo 1. rujna s lansirne platforme Elsie-40

Raketa i satelit su tada bili potpuno uništeni, a sama lansirna platforma je također pretrpjela značajno oštećenje.

Preliminarne analize dijelova i podataka koji su zasad na raspolaganju pokazuju da je razlog za havariju bila rupa u sustavu napajanja helijem u spremnik s tekućim kisikom. Helij je neophodan kako bi se održavao tlak u spremniku.

“To se dogodilo zbog problema kod napajanja helijem. Pretpostavljam da je upravo povišeni tlak izazvao eksploziju. Ukupno gledano, broj uspješnih lansiranja rakete ‘Falkon 9′ nije na zavidnoj razini.

Od 29 lansiranja, tri su bila neuspješna, a to čini više od deset posto, i to je previše za suvremene nosače raketa. Mislim da je to najveći problem tvrtke ‘SpaceX’ i samog osnivača tvrtke Elon Muska”, kaže stručnjak Laurent de Angelis, autor knjige “Vodič o nosačima raketa”.

Verzija koju je objavila tvrtka “SpaceX” se smatra glavnom, a do zaključaka su stručnjaci došli tako što su analizirali podatke dobivene iz više od 3.000 senzora, kao i pregledavajući mnogobrojne video-snimke, fotografske i audio-materijale.

“Trebalo bi spomenuti da neki američki sajtovi ne govore uopće o neuspješno lansiranoj raketi na taj način. Ovdje se ne radi samo o neuspjehu, već o nečem još ozbiljnijem, jer je došlo do eksplozije. Trebalo bi podsjetiti da se ekspolozije raketa na lansirnoj platformi u današnje vrijeme ipak vrlo rijetko dešavaju”, objašnjava De Angelis.

Eksplozija na kosmodormu rta Kanavaral se dogodila tijekom preliminarnih testova nosača “Falcon 9″, koji je trebao ponijeti i lansirati izraelski satelit “Aamos 6″. Raketa i satelit su potpuno uništeni, a sama lansirna platforma je također pretrpjela značajno oštećenje.

“Imajući u vidu da su ‘Falcon’ lansirali s platforme na rtu Kanaveral na Floridi, mislim da je bolja opcija bilo lansiranje s morske baze”, govori De Angelis.

Nakon dvije eksplozije za malo više od jedne godine, Falkon više nema prava na pogrešku. Još jedno neuspješno lansiranje će dovesti do još velikih problema, s obzirom da osiguravajuće kompanije neće više imati povjerenja u SpaceX.

SpaceX se bavi prijevozom, a u planu je i transport ljudi u svemir. U povijest je svoje ime upisala, kao prva tvrtka koja je uspješno dostavila teret na Međunarodnu svemirsku stanicu lansiranjem rakete Falcon 9, 2012. godine. Kako su to uspjeli, samo Hollywood valjda zna.

Zamislite kada krenu lansirati ljude u svemir na ovakav način, a već skoro preko 60 godina lansiraju rakete u svemir, sa sve većim neuspjehom.
 

 
(sputniknews.com)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,