Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Kalifornijski guverner zabranio zakonom kritike na ra─Źun Izraela

Kalifornijski guverner zabranio zakonom kritike na ra─Źun Izraela

guverner-kritika-kaliforniajGuverner Kalifornije Jerry Brown potpisao je novi zakon koji sprje─Źava tvrtke od sudjelovanja u radnjama koje bi se mogle smatrati kriti─Źnima prema Izraelu

Novi zakon sprje─Źava tvrtke koje bojkotiraju ili diskriminiraju bilo koje zemlje, uklju─Źuju─çi i Izrael, da posluju u Kaliforniji.

Brown je potpisao prijedlog zakona 2844 u subotu poslijepodne. Dr┼żavni Senat je odobrio prijedlog zakona izglasavanjem 34 naprema 1, 24. kolovoza, a dr┼żavna skup┼ítina ga je donijela izglasavanjem 69 naprema 1, 30. kolovoza.

Ranija verzija zakona je zabranjivala dr┼żavi da provodi poslovne ugovore u vrijednosti od preko 100.000 dolara s tvrtkama koje bojkotiraju Izrael.

Kako bi zadovoljili kriti─Źare, koji su rekli da im je povrije─Ĺeno ustavno pravo na bojkot, zakon je izmijenjen i uklju─Źuje druge zemlje.

Odobrena verzija ne zabranjuje tvrtkama koje bojkotiraju Izrael da posluju sa dr┼żavom. Umjesto toga, tvrtke moraju potvrditi da ne kr┼íe Kalifornijski zakon o gra─Ĺanskim pravima u bojkotu prema stranoj zemlji – uklju─Źuju─çi i Izrael, jedinoj zemljai koja se spominje po imenu – prema The Jewish Journal.

“Mi smo pohvalili guvernera Browna za potpisivanje ovog zakona”, rekala je Janna Weinstein Smith, regionalni direktor Ameri─Źkog ┼żidovskog odbora u Los Angelesu, u priop─çenju.

“Nacrt zakona ┼íalje jasnu i nedvojbenu poruku da Kalifornija ne ┼żeli biti dio ciljeva i taktika BDS pokreta (Bojkot, Reinvestiranje, Sankcije). Zahvaljuju─çi tom zakonu, oni koji ┼żele ciljati ┼Żidove i Izraelce radi diskriminacije ne─çe u budu─çnosti poslovati u Kaliforniji.”

Izraelsko-ameri─Źki Koalicija za djelovanje u priop─çenju je tako─Ĺer pohvalila ove zakone, te je pohvalila vodstvo ─Źlanova Skup┼ítine – Richard Blooma, koji je uveo originalni prijedlog zakona; Kalifornijski zakonodavni ┼żidovski Klub; te ─Źlana Skup┼ítine Travis Allena, u dono┼íenju zakona.

Kao ┼íto je NSP nedavno objavio Island je izglasao BOJKOT svih proizvoda izra─Ĺenih u Izraelu u znak solidarnosti sa palestinskim narodom, ovo je samo jo┼í jedan na─Źin da se potakne rje┼íenje Palestinsko-Izraelskog odnosa.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,