Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » SAD isključio vodu za 1,5 milijuna Sirijaca

SAD isključio vodu za 1,5 milijuna Sirijaca

voda-aleppoPobunjenici koje podržava SAD u Siriji isključili su vodu za 1,5 milijuna Sirijaca koji žive u zapadnom Aleppu, stavljajući milijune života u opasnost i izazvajući humanitarnu krizu

Surov potez dolazi kao odgovor na sirijske vojne zračne napade na istočni Aleppo koji je navodno ostavio 250.000 stanovnika bez vode.

Snage Bashara al-Assada nastavljaju ofenzivu na Aleppo. Zauzele su Handarat - područje sjeverno od Alepa, stežući obruč oko istočnoga dijela grada koji je u rukama pobunjenika, a za to vrijeme ga neprestano bombardiraju ruski zrakoplovi, prenose mediji.

Zauzimanje Handarata, palestinskoga izbjegličkog logora smještenog nekoliko kilometara sjeverno od Alepa prvo je važnije napredovanje vojske u sklopu ofenzive o kojoj je vlada izvijestila u četvrtak navečer.

Logor, koji se nalazi na uzvišenom dijelu grada iznad jedne od glavnih ulica Aleppa, u rukama pobunjenika je već godinama. Handarat je pao, rekao je za Reuters jedan od časnika sirijske vojske. U priopćenju vojske stoji da je “u napadu ubijen velik broj terorista”.

U zračnim udarima uništena je i crpka za opskrbu vodom na istoku Aleppa. Pobunjenici koje podržava Amerika su zatim isključili vodu dijelu grada pod kontrolom demokratski izabranim Bashar al-Assadom.

Tako je bez nje ostalo 1,5 milijuna stanovnika. UN upozorava da je stanje katastrofalno te da prijeti epidemija. Aleppo je podijeljen između pobunjenika i lojalista od 2012.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,