Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » SAD isklju─Źio vodu za 1,5 milijuna Sirijaca

SAD isklju─Źio vodu za 1,5 milijuna Sirijaca

voda-aleppoPobunjenici koje podr┼żava SAD u Siriji isklju─Źili su vodu za 1,5 milijuna Sirijaca koji ┼żive u zapadnom Aleppu, stavljaju─çi milijune ┼żivota u opasnost i izazvaju─çi humanitarnu krizu

Surov potez dolazi kao odgovor na sirijske vojne zra─Źne napade na isto─Źni Aleppo koji je navodno ostavio 250.000 stanovnika bez vode.

Snage Bashara al-Assada nastavljaju ofenzivu na Aleppo. Zauzele su Handarat -┬ápodru─Źje sjeverno od Alepa, ste┼żu─çi obru─Ź oko isto─Źnoga dijela grada koji je u rukama pobunjenika, a za to vrijeme ga neprestano bombardiraju ruski zrakoplovi, prenose mediji.

Zauzimanje Handarata, palestinskoga izbjegli─Źkog logora smje┼ítenog nekoliko kilometara sjeverno od Alepa prvo je va┼żnije napredovanje vojske u sklopu ofenzive o kojoj je vlada izvijestila u ─Źetvrtak nave─Źer.

Logor, koji se nalazi na uzvi┼íenom dijelu grada iznad jedne od glavnih ulica Aleppa, u rukama pobunjenika je ve─ç godinama.┬áHandarat je pao, rekao je za Reuters jedan od ─Źasnika sirijske vojske. U priop─çenju vojske stoji da je “u napadu ubijen velik broj terorista”.

U zra─Źnim udarima uni┼ítena je i crpka za opskrbu vodom na istoku Aleppa. Pobunjenici koje podr┼żava Amerika su zatim isklju─Źili vodu dijelu grada pod kontrolom demokratski izabranim Bashar al-Assadom.

Tako je bez nje ostalo 1,5 milijuna stanovnika. UN upozorava da je stanje katastrofalno te da prijeti epidemija. Aleppo je podijeljen izme─Ĺu pobunjenika i lojalista od 2012.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,