Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » SLOBODA I PRIVATNOST POD ZNAKOM UPITNIKA: ┼ávicarci na referendumu dali svojim tajnim slu┼żbama pravo da ih prislu┼íkuju i prate

SLOBODA I PRIVATNOST POD ZNAKOM UPITNIKA: ┼ávicarci na referendumu dali svojim tajnim slu┼żbama pravo da ih prislu┼íkuju i prate

aerodrom-zeneva┼ávicarski glasa─Źi podr┼żali su novi zakon o prislu┼íkivanju, ┼íto je pobjeda vlade koja tvrdi da u svijetu sve ve─çeg nasilja tajne slu┼żbe moraju imati ┼íire ovlasti

Predlo┼żeni zakon na referendumu podr┼żalo je 65,5 posto glasa─Źa, pokazuju kona─Źni rezultati.

┼ávicarska policija i obavje┼ítajne slu┼żbe imale su ograni─Źene ovlasti u usporedbi s drugim razvijenim zemljama: prislu┼íkivanje telefonskih razgovora i nadzor elektroni─Źke po┼íte bili su prije zabranjeni bez obzira na okolnosti.

No, novi zakon to ─çe promijeniti. Uvijek kada tajne slu┼żbe ┼ávicarske procjene da je to potrebno radi borbe protiv terorizma.

Vlada ustraje na tome da nije bila svrha postavljanje sustava koji ─çe prikupljati ogromnu koli─Źinu podataka, sli─Źno onome ┼íto je razvila ameri─Źka Nacionalna sigurnosna agencija koja je na sebe privukla pa┼żnju javnosti djelomice i zbog otkri─ça biv┼íeg zaposlenika Edwarda Snowdena.

“To nije sveop─çe prislu┼íkivanje”, rekao je zastupnik i potpredsjednik Kr┼í─çansko-demokratske stranke Yannick Buttet za televizijsku mre┼żu RTS kad su objavljeni rezultati.

“Radi se o tome da se obavje┼ítajnim slu┼żbama prepusti da rade svoj posao”, dodao je.

┼ávicarski ministar obrane Guy Parmelin rekao je da s novim mjerama ┼ávicarska vi┼íe “nije u podrumu me─Ĺunarodnih standarda, ve─ç na gornjem katu”.

Parmelin ustraje da ┼ívicarski sustav nije usporediv sa sustavom “SAD-a ili drugih velikih sila koje se bore da na─Ĺu pravu ravnote┼żu izme─Ĺu privatnosti i sigurnosti.

Prislu┼íkivanje telefonskih razgovora i nadzor elektroni─Źke provodit ─çe se samo odobrenjem saveznog suda, ministarstva obrane i vlade, prema tom zakonu.

O─Źekujemo da ─çe se taj zakon o prislu┼íkivanju pro┼íiriti na cijeliu Europu, i na Balkan, pod krinkom borbe protiv terorizma.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,