Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » GOTOVO JE! KINEZI SU SADA NAJJAČI U OVOME: Kina lansirala najveći radioteleskop na svijetu

GOTOVO JE! KINEZI SU SADA NAJJAČI U OVOME: Kina lansirala najveći radioteleskop na svijetu

radio-teleskop-kinaKina pokrenula najveći teleskop na svijetu, čija je površina čak 30 nogometnih igrališta, te će istražiti da li postoji inteligentan život izvan našeg planeta

Ovaj projekt, zajedno s nedavnim lansiranjem druge kineske svemirske postaje, pokazuje rast kineskih ambicija u istraživanju svemira i dobivanjem ugleda u međunarodnoj znanstvenoj planu, rekao je AP.

Službena kineska novinska agencija Xinhua izvijestila da su stotine astronoma i astrofizičara nazočile pokretanju ovog radioteleskopa koji znanstvena zajednica naziva skrećenicom FAST – sferni radio teleskop promjera pet stotina metara (Five-hundred-metre Apertre Spherical radio Telescope).

Istražitelji su naveli da će FAST tragati za gravitacijskim valovima, billežiti radio emisije sa zvijezda i iz galaksija i osluškivati znake inteligentnog vanzemaljskog života.

Teleskop promjera 500 metara nalazi se u ruralnoj zoni južne provincije Guidžu između tri planine koje mu omogućuju prirodni oslonac.

Njegova izgradnja trajala je pet godina i koštala je 180 miliona dolara. On je veći od Arecibo teleskopa u Portoriku, promjera 300 metara.

Izgradnja konstrukcije od 4.450 panela, nazvane “Tijanjan”, ili “Oko neba”, počela je 2011. i završena je u srpnju.

Kina je takođe završila izgradnju turističkih pristupa, kao što je terasa za promatranje na obližnjoj planini.

Kina izdvaja milijarde dolara za svemirska istraživanja i osvajanje svemira koje smatra simbolom nove snage zemlje. NASA više neće imati toliko prostora za laži, s obzirom da nitko do sada nije u javnosti potvrđivao njihova otkrića.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

(slobodnaevropa.org)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,