Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Ruska glasnogovornica vanjskih poslova Zaharova: ‘Dolazimo do strašnog zaključka za cijeli svijet da Washington štiti Islamsku državu’

Ruska glasnogovornica vanjskih poslova Zaharova: ‘Dolazimo do strašnog zaključka za cijeli svijet da Washington štiti Islamsku državu’

a10-akcijaSAD je uspio “greškom” ubiti 80 sirijskih vojnika, na čijim je uniformama mogao pročitati imena uz pomoć vojnih satelita

OSTAJE DA SE VIDI: KREĆE LI RAT U SIRIJI NOVOM SNAGOM I ŠTO ĆE BITI SA AMERIČKO-RUSKIM ODNOSIMA

Američki avio-udari po sirijskim vladinim snagama prisiljavaju Moskvu da misli da Bijela kuća štiti grupaciju Islamska država – izjavila je večeras Marija Zaharova.

Usprkos velikoj ratnoj obavještajnoj ratnoj mašineriji, dronovima sa visokorezolucijskim kamerama, satelitskim kamerama koje mogu prikazati sliku u realnom vremenu, i ostaloj super-razvijenoj tehnologiji, SAD je uspio “greškom” ubiti 80 sirijskih vojnika, na čijim je uniformama mogao pročitati imena uz pomoć vojnih satelita.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije pritom je dodatno naglasila i precizirala:

“Ako smo dosad imali pretpostavke da se na isti način štiti Nusra (Džebhat an-Nusra), poslije današnjih udara po sirijskoj armiji i preko 80 mrtvih – dolazimo do strašnog zaključka za cijeli svijet: Bijela kuća štiti Islamsku državu“.

Govoreći o zahtjevu Moskve da se povodom američkih udara hitno sastane Vijeće sigurnosti UN, Zaharova je istaknula:

“Tražimo od Washingtona potpuna i detaljna objašnjenja koja bi pokazala da li se radi o sračunatoj podršci Islamskoj državi ili o novoj pogrešci. Svoja objašnjenja Amerikanci su dužni davati u Vijeću sigurnosti UN”.

U suštini, mogli su se očekivati ​​i američki udari po armiji legalne vlade u Damasku i – ovakva reakcija Moskve na same udare.

Jer, Amerikanci su na ovaj način – tobože, greškom – izbombardirali i “paket za Siriju” koji se John Kerry izdogovarao sa Sergejom Lavrovom.

Ovaj zaokret samo potvrđuje da netko moćan u Washingtonu od prvog trenutka nije bio zadovoljan onim na što je Kerry pristao.

Ostaje da vidimo: hoće li se rat u Siriji razbuktati novom snagom i – kako će se dalje razvijati rusko-američki odnosi.

Ne samo povodom Sirije.
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,