Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Snowdenov savjet planeti: lijepiti flaster preko kamere kompjutera – da vas manje ┼ípijuniraju

Snowdenov savjet planeti: lijepiti flaster preko kamere kompjutera – da vas manje ┼ípijuniraju

snowden-kameraISTOVREMENO UPOZORIO: TO ─ćE VAS ┼áTITITI OD HAKERA, ALI NE I OD ELEKTRONSKE ┼áPIJUNA┼ŻE SAD

Biv┼íi suradnik CIA-e i elektroni─Źke ┼ípijuna┼że svoje zemlje – Edward Snowden, koji je za mnoge sigurno najomiljeniji Amerikanac – javno je posavjetovao korisnicima interneta kako da se “sakriju” i od “globalne ┼ípijuna┼że” i od hakera.

Film oskarovca ÔÇőÔÇőOlivera Stonea “Snowden” prikazan je u nekoliko gradova SAD, a nakon jedne od tih projekcija – za vrijeme interaktivne video-konferencije koja je uslijedila – podijelio je nekoliko “korisnih savjeta”.

Skrenuv┼íi svojim video-sugovornicima pa┼żnju na moment iz filma kada glavni glumac Joseph Gordon-Levitt, koji igra Snowdena, preko kamere na svom laptopu lijepi flaster, pravi Snowden je objasnio da se (ameri─Źke) tajne slu┼żbe mogu “naka─Źiti” na kamere osobnih kompjutera.

Snowdenu je, naime, bilo postavljeno pitanje: kako sa─Źuvati svoj osobni ┼żivot i privatne tajne od cyber-┼ípijuna┼że i hakera, a on je odgovorio:

“To je, u su┼ítini, jednostavno. Koristite flaster. Lijepite ga preko kamere va┼íih laptopova. To ne─çe na┼ítetiti va┼íem ra─Źunalu. Ako vam bude potrebno koristiti kameru – skinite flaster.”


Snowden je posavjetovao i da se isti password ne koriste za više sajtova.

Za “osobnu borbu protiv prislu┼íkivanja telefona” – posavjetovao je – kodiranje:

“Za telefoniranje mo┼żete koristiti ┼íifrirane programe veza koji su sada besplatni. Dobro je instalirati blokatore za reklamu i antivirusne programe. Ipak vodite ra─Źuna: sve to ─çe vas za┼ítititi od hakera, ali ne i od specijalnih slu┼żbi. To vam ne─çe pomo─çi protiv NSA-e” (ameri─Źke Agencije za nacionalnu sigurnost).

Snouden je posljednjih godina radio upravo za NSA i sigurno zna što govori. Zato je u nastavku rekao:

“Ako ┼żelite zaustaviti NSA – da je onemogu─çite da vas prati – jedino ┼íto sada mo┼żete u─Źiniti jest da utje─Źete na nju preko politi─Źkih procesa u SAD. Ali, to nije ovo ┼íto slu┼íate u predsjedni─Źkoj kampanji”.

I Stone je poslije projekcije “Snowdena” rekao da lijepi flaster preko kamere svog kompjutera. On je bio izravno pitan: “lijepite li i vi flaster preko kamere”?

Njegov odgovor je bio kratak: “Da, naravno!”

Snowden je 13. rujna – iskoristiv┼íi za to jedan intervju – zamolio Barack Obamu da ga pomiluje.
 
(fakti.org)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,