Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Snowdenov savjet planeti: lijepiti flaster preko kamere kompjutera – da vas manje špijuniraju

Snowdenov savjet planeti: lijepiti flaster preko kamere kompjutera – da vas manje špijuniraju

snowden-kameraISTOVREMENO UPOZORIO: TO ĆE VAS ŠTITITI OD HAKERA, ALI NE I OD ELEKTRONSKE ŠPIJUNAŽE SAD

Bivši suradnik CIA-e i elektroničke špijunaže svoje zemlje – Edward Snowden, koji je za mnoge sigurno najomiljeniji Amerikanac – javno je posavjetovao korisnicima interneta kako da se “sakriju” i od “globalne špijunaže” i od hakera.

Film oskarovca ​​Olivera Stonea “Snowden” prikazan je u nekoliko gradova SAD, a nakon jedne od tih projekcija – za vrijeme interaktivne video-konferencije koja je uslijedila – podijelio je nekoliko “korisnih savjeta”.

Skrenuvši svojim video-sugovornicima pažnju na moment iz filma kada glavni glumac Joseph Gordon-Levitt, koji igra Snowdena, preko kamere na svom laptopu lijepi flaster, pravi Snowden je objasnio da se (američke) tajne službe mogu “nakačiti” na kamere osobnih kompjutera.

Snowdenu je, naime, bilo postavljeno pitanje: kako sačuvati svoj osobni život i privatne tajne od cyber-špijunaže i hakera, a on je odgovorio:

“To je, u suštini, jednostavno. Koristite flaster. Lijepite ga preko kamere vaših laptopova. To neće naštetiti vašem računalu. Ako vam bude potrebno koristiti kameru – skinite flaster.”

Snowden je posavjetovao i da se isti password ne koriste za više sajtova.

Za “osobnu borbu protiv prisluškivanja telefona” – posavjetovao je – kodiranje:

“Za telefoniranje možete koristiti šifrirane programe veza koji su sada besplatni. Dobro je instalirati blokatore za reklamu i antivirusne programe. Ipak vodite računa: sve to će vas zaštititi od hakera, ali ne i od specijalnih službi. To vam neće pomoći protiv NSA-e” (američke Agencije za nacionalnu sigurnost).

Snouden je posljednjih godina radio upravo za NSA i sigurno zna što govori. Zato je u nastavku rekao:

“Ako želite zaustaviti NSA – da je onemogućite da vas prati – jedino što sada možete učiniti jest da utječete na nju preko političkih procesa u SAD. Ali, to nije ovo što slušate u predsjedničkoj kampanji”.

I Stone je poslije projekcije “Snowdena” rekao da lijepi flaster preko kamere svog kompjutera. On je bio izravno pitan: “lijepite li i vi flaster preko kamere”?

Njegov odgovor je bio kratak: “Da, naravno!”

Snowden je 13. rujna – iskoristivši za to jedan intervju – zamolio Barack Obamu da ga pomiluje.
 
(fakti.org)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,