Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Novi Hladni rat: Evo zašto se diljem svijeta održavaju sve masovnije vojne vježbe

Novi Hladni rat: Evo zašto se diljem svijeta održavaju sve masovnije vojne vježbe

vojska-ratŠirom svijeta održavaju se skupe i velike vojne vježbe, koje služe između ostalog i za demonstraciju moći velikih sila

Proteklih godina, gotovo svake sedmice, diljem svijeta tisuće vojnika, aviona, tenkova i oklopnih vozila sudjeluju u nekoj velikoj zajedničkoj vježbi, što obično izaziva zabrinutost najbližih susjeda i uvelike podsjeća na dane odmjeravanja mišića Zapada i Sovjetskog saveza.

I dok takve vježbe djeluju kao repriza najvrućih dana Hladnog rata, nema straha da će one dovesti do stanja koje je obilježilo veći dio kraja prošlog tisućljeća jer se već nalazimo u novom hladnom ratu.

“Na jednoj strani su Sjedinjene Države sa svojim saveznicima, Rusija je sa svojim saveznicima na drugoj, uz vrlo geopolitički aktivnu Kinu na Pacifiku i u Africi, niz regionalnih igrača koji rade samo za svoju korist i sve ostale komplikacije koje je globalizacija i dekolonijalizacija donijela”.

U današnjem hladnoratovskom stanju su prisutne tri razlike u odnosu na prethodno, a to je da je dio istočne Europe prešao na zapadnu stranu, Rusi koriste takozvanu meku moć koju su naučili od Zapada (financiranje medija i nevladinih organizacija, širenje utjecaja preko energetskih kompanija i slično), i na kraju vjerojatnost da posredni sukobi prerastu u otvoren rat između SAD i Rusije je minimalna.

Kako vojne vježbe podižu tenzije gdje god da se održavaju, navodi se da su oružane snage samo u službi političke volje u većini današnjih država: “Vojna vježba ne može izazvati napetost tamo gdje od ranije nema političke napetosti.”

Ono što je dobra stvar jest da su male šanse da današnje vježbe dovedu do novog velikog rata. “Ako treći svjetski rat nije izbio zbog vježbe NATO saveza Able Archer održane 1983, za koju su Sovjeti bili uvjereni da je to prikriveni uvod u napad na Varšavski pakt, ne vjerujem ni da će se to danas dogoditi.”

Vojni analitičari pojašnjavaju da su velike udružene vojne vježbe, kao i sve druge vježbe s vojne strane, sjajna prilika da se izvezbam djelovanje u slučaju stvarne opasnosti.

Na njima se izvode simulirani napadi, obrana i zajedničko djelovanje raznih rodova vojske, različitih jedinica pa i različitih vojski. “Interoperabilnost koja je posebno značajna u NATO testira se upravo na velikim vježbama na kojima sudjeluje većina ili sve savezničke članice. Samo održavanje velikih vježbi ne znači da se redovito ne održavaju one manje na kojima se testira samo jedan segment nekog roda vojske ili samo jedna sposobnost.”

Tako u slučaju rata ukoliko nema dobre koordinacije i uvježbanosti zajedničkog djelovanja na primjer zrakoplovstva i pješaštva, zračnim napadom se mogu izazvati takozvane “prijateljske žrtve”, što pokazuje kolika je važnost vježbi.

Vojni analitičar ističe da se ne smije zanemariti ni to što su velike vojne vježbe ujedno i politička poruka. One su prilika vojsci da se približe građanima pokazujući svoju moć, a svakako i političarima koji su obično neizostavni dio stožera vježbe. “Na kraju, velikim vojnim vježbama obično se šalje i poruka neprijatelju ili prijetnji. poruka može biti kako smo spremni na napad ili na obranu. “

RUPE U SPORAZUMU: Ono što Zapad posebno uznemiruje jest to što Rusija, stari hladnoratovski “zlikovac”, često održava nenajavljene vježbe, a iz NATO su poručili da takva taktika dodatno zateže odnose sa Savezom.

Moskva je po pitanju vojnih vježbi netransparentnija nego što su to članice NATO. On navodi da se sve veće vježbe NATO najavljuju javno mjesecima, ako ne i godinu dana unaprijed, a najave se upućuju sukladno propisima OESS-ovog Bečkog dokumenta iz 2011. godine.

“Upravo je to ono što glede vježbi ruskih snaga izaziva najveću zabrinutost. u zadnje vrijeme nije rijetkost da Rusija koristeći rupe u spomenutom dokumentu radi velike nenajavljene vježbe što izaziva ozbiljnu zabrinutost.”

Sa druge strane, Avdagić ističe da su američke oružane snage doista jedine globalne vojne snage, čiji vojnici su razmješteni diljem svijeta i to ne samo u aktivnim operacijama već i u bazama poput onih u Europi, što znači i da se vojne vježbe u kojima sudjeluju SAD odvijaju doslovno diljem planete. “Američka vojska je i najinteroperabilnija vojna snaga jer svoje djelovanje uvježbava s najvećim brojem vojski u svijetu.”

VELIKI TROŠKOVI: Ono što je zajedničko za sve strane jeste da su sve tajnovite u transparentnosti troškova, odnosno, rijetko se točno objavljuju troškovi tih vježbi.

Za primjer se može uzeti svježa ruska vojna vježba “Kavkaz 2016″, u kojoj sudjeluje više od 12.000 vojnika, a koja će proračun Moskve koštati milijune.

“Ugrubo rečeno, izravni troškovi sigurno nisu manji od 10 milijuna eura”, što ukazuje koliko košta jedno ovako veliko napinjanje mišića. I time vježbe pokazuju svoju dualističku prirodu. S jedne strane vježbe su doista potrebne, a njihova opravdanost postoji ukoliko vjerujete da su vam potrebne i vojne snage.

Logika stvari kaže da ukoliko nešto posjedujete to treba i održavati. Također, ukoliko smatrate da postoji određena prijetnja ili se spremate na vojne aktivnosti, vježbe su nužne. S druge strane, uvijek je dobro preispitivati ​​trošenje sredstava iz proračuna. S obzirom na i dalje lošu globalnu ekonomiju, smanjenje tenzija, pa i obima vojnih vježbi, svakako bi bilo dobro ne samo za izračune nego i uopće za budućnost svijeta.
 
(newsweek.rs)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,