Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Juncker: Uskoro ćemo osnovati i proglasiti vojsku Europske unije! Svaka članica mora sudjelovati

Juncker: Uskoro ćemo osnovati i proglasiti vojsku Europske unije! Svaka članica mora sudjelovati

junckerEUROPSKA UNIJA NA GRANICE BUGARSKE POSLALA U LISTOPADU JOŠ 200 VOJNIKA I 50 VOZILA

Predsjednik Europske komisije (EK) Jean-Claude Juncker upozorio je danas da nema dovoljno jedinstva među državama članicama Europske unije i naglasio da Unija mora biti više od djelića u sukobu.

Juncker je u obraćanju zastupnicima Europskog parlamenta (EP) na redovnom zasjedanju u Strasbourgu rekao da će narednih 12 mjeseci biti odlučujući za EU i predložio je konkretnu akciju.

“Europa može funkcionirati jedino ako svi radimo za jedinstvo i zaboravimo rivalstvo institucija i sudionika. Jedino tada Europa može postati više od zbroja djelića u sukobu “, rekao je on.

Šef EK je pozvao zemlje članice da na sutrašnjem sastanku ministara unutarnjih poslova usvoje prijedloge EK o žurnom razmještanju 160.000 izbjeglica.

“Potrebna nam je hitna akcija. Ne možemo ostaviti Italiju, Grčku i Mađarsku same, kao što ne bismo ostavili ni druge članice EU. Jer, ako danas ljudi bježe iz Sirije i Libije, sutra bi lako mogli bježati iz Ukrajine, Europa je griješila u prošlosti što je pravila razliku između Židova, kršćana i muslimana. Kada su u pitanju migranti nema religije, uvjerenja, filozofije. (iako to migranti nameću EU građanima) Ne podcjenjujte hitnost ni imperativ da nešto učinimo”, naveo je on.

Juncker se založio za više jedinstva u politici prema izbjeglicama i dodao da je EK predložila i zajedničku listu sigurnih zemalja podrijetla na kojoj se nalaze Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Srbija i Turska, kao i stalni mehanizam za relokaciju migranata kako bi u budućnosti brže mogla odgovara na izazove izbjegličke krize.

On je najavio raspoređivanje najmanje 200 dodatnih graničara i još 50 vozila na bugarskim vanjskim granicama do listopada.

Predsjednik EK poručio je europskim zastupnicima da su terorizam i populizam najveće prijetnje za obitelj europskih naroda.

“Velike, demokratske zemlje EU ne smiju se savijati na vjetru populizma. Europa se ne smije uplašiti pred licem terorizma. Članice moraju izgraditi Europu koja štiti”, naveo je on.

Šef izvršnog tijela EU ponovio je da Europa mora zaštititi svoje mjesto u današnjem nesigurnom svijetu i da mora učiniti više u području obrane, počevši od stvaranja vojnog stožera EU i zajedničkih vojnih snaga.

Kako je naveo, Europa mora vojno ojačati i dodao da će to imati ekonomsku logiku, jer bi se time smanjilo dupliranje sigurnosnih troškova zemalja članica.

Juncker se ponovno založio za očuvanje slobode kretanja kao jednog od najvažnijih principa EU.

“Sloboda kretanja za radnike u EU je zajednička europska vrijednost isto koliko i borba protiv diskriminacije i rasizma”, kazao je europski dužnosnik.

On je naglasio da se EU oštro protivi smrtnoj kazni i dodao da Europa vjeruje i poštuje ljudski život.

U govoru u EP, Juncker se osvrnuo i na temu privatnosti europskih građana, navodeći da je to pitanje ljudskog dostojanstva.

“Europljani ne vole da dronovi snimaju svaki njihov korak niti da kompanije skladište svaki klik miša. U Europi je privatnost važna, to je pitanje ljudskog dostojanstva”, rekao je Juncker.
 
(fakti.org)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , ,