Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Juncker: Uskoro ─çemo osnovati i proglasiti vojsku Europske unije! Svaka ─Źlanica mora sudjelovati

Juncker: Uskoro ─çemo osnovati i proglasiti vojsku Europske unije! Svaka ─Źlanica mora sudjelovati

junckerEUROPSKA UNIJA NA GRANICE BUGARSKE POSLALA U LISTOPADU JOŠ 200 VOJNIKA I 50 VOZILA

Predsjednik Europske komisije (EK) Jean-Claude Juncker upozorio je danas da nema dovoljno jedinstva me─Ĺu dr┼żavama ─Źlanicama Europske unije i naglasio da Unija mora biti vi┼íe od djeli─ça u sukobu.

Juncker je u obra─çanju zastupnicima Europskog parlamenta (EP) na redovnom zasjedanju u Strasbourgu rekao da ─çe narednih 12 mjeseci biti odlu─Źuju─çi za EU i predlo┼żio je konkretnu akciju.

“Europa mo┼że funkcionirati jedino ako svi radimo za jedinstvo i zaboravimo rivalstvo institucija i sudionika. Jedino tada Europa mo┼że postati vi┼íe od zbroja djeli─ça u sukobu “, rekao je on.

┼áef EK je pozvao zemlje ─Źlanice da na sutra┼ínjem sastanku ministara unutarnjih poslova usvoje prijedloge EK o ┼żurnom razmje┼ítanju 160.000 izbjeglica.

“Potrebna nam je hitna akcija. Ne mo┼żemo ostaviti Italiju, Gr─Źku i Ma─Ĺarsku same, kao ┼íto ne bismo ostavili ni druge ─Źlanice EU. Jer, ako danas ljudi bje┼że iz Sirije i Libije, sutra bi lako mogli bje┼żati iz Ukrajine, Europa je grije┼íila u pro┼ílosti ┼íto je pravila razliku izme─Ĺu ┼Żidova, kr┼í─çana i muslimana. Kada su u pitanju migranti nema religije, uvjerenja, filozofije. (iako to migranti name─çu EU gra─Ĺanima) Ne podcjenjujte hitnost ni imperativ da ne┼íto u─Źinimo”, naveo je on.

Juncker se zalo┼żio za vi┼íe jedinstva u politici prema izbjeglicama i dodao da je EK predlo┼żila i zajedni─Źku listu sigurnih zemalja podrijetla na kojoj se nalaze Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Srbija i Turska, kao i stalni mehanizam za relokaciju migranata kako bi u budu─çnosti br┼że mogla odgovara na izazove izbjegli─Źke krize.


On je najavio raspore─Ĺivanje najmanje 200 dodatnih grani─Źara i jo┼í 50 vozila na bugarskim vanjskim granicama do listopada.

Predsjednik EK poru─Źio je europskim zastupnicima da su terorizam i populizam najve─çe prijetnje za obitelj europskih naroda.

“Velike, demokratske zemlje EU ne smiju se savijati na vjetru populizma. Europa se ne smije upla┼íiti pred licem terorizma. ─îlanice moraju izgraditi Europu koja ┼ítiti”, naveo je on.

┼áef izvr┼ínog tijela EU ponovio je da Europa mora za┼ítititi svoje mjesto u dana┼ínjem nesigurnom svijetu i da mora u─Źiniti vi┼íe u podru─Źju obrane, po─Źev┼íi od stvaranja vojnog sto┼żera EU i zajedni─Źkih vojnih snaga.

Kako je naveo, Europa mora vojno oja─Źati i dodao da ─çe to imati ekonomsku logiku, jer bi se time smanjilo dupliranje sigurnosnih tro┼íkova zemalja ─Źlanica.

Juncker se ponovno zalo┼żio za o─Źuvanje slobode kretanja kao jednog od najva┼żnijih principa EU.

“Sloboda kretanja za radnike u EU je zajedni─Źka europska vrijednost isto koliko i borba protiv diskriminacije i rasizma”, kazao je europski du┼żnosnik.

On je naglasio da se EU o┼ítro protivi smrtnoj kazni i dodao da Europa vjeruje i po┼ítuje ljudski ┼żivot.

U govoru u EP, Juncker se osvrnuo i na temu privatnosti europskih gra─Ĺana, navode─çi da je to pitanje ljudskog dostojanstva.

“Europljani ne vole da dronovi snimaju svaki njihov korak niti da kompanije skladi┼íte svaki klik mi┼ía. U Europi je privatnost va┼żna, to je pitanje ljudskog dostojanstva”, rekao je Juncker.
 
(fakti.org)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , ,