Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » SAD DAJE REKORDNU VOJNU ‘POMOĆ’ IZRAELU: 38 milijardi vrijedno oružje spremno za pokolj na Bliskom istoku

SAD DAJE REKORDNU VOJNU ‘POMOĆ’ IZRAELU: 38 milijardi vrijedno oružje spremno za pokolj na Bliskom istoku

obam-izraSAD i Izrael postigli su konačni dogovor o rekordnom novom paketu vojne pomoći od 38 milijarda dolara u idućih deset godina koji bi trebao biti potpisan ovoga tjedna

Bit će to najvrijedniji paket američke pomoći bilo kojoj zemlji, no on uključuje brojne ustupke koje je dao izraelski premijer Benjamin Netanyahu, kažu izvori.

Među njima je onaj da Izrael neće tražiti dodatne novce od Kongresa povrh onoga što će godišnje dobivati iz novog paketa, a ukida se i sporazum po kojem je Izrael dio američke pomoći koristio na vlastitu vojnu industriju umjesto na američko oružje, kažu dužnosnici.

Glavni izraelski pregovarač Jacob Nagel stigao je u noći na utorak u Washington kako bi dogovorio pojedinosti potpisivanja sporazuma s američkom savjetnicom za nacionalnu sigurnost Susan Rice.

Pregovori koji su trajali gotovo deset mjeseci pokazuju na nastavak neslaganja američkog predsjednika Baracka Obame i Netanyahua oko nuklearnog sporazuma s Iranom, glavnog neprijatelja Izraela. SAD i Izrael također su podijeljeni oko palestinskog pitanja.

No, izraelski čelnik smatrao je da je bolje potpisati sporazum s Obamom, koji u siječnju napušta dužnost, nego nadati se boljim uvjetima od nove administracije, ističu dužnosnici.

Obamini suradnici željeli su dogovor prije isteka mandata, smatrajući da bi to bio veliki doprinos Obaminu naslijeđu. Republikanski kritičari optužuju ga da nije vodio dovoljno brige o sigurnosti Izraela, što Bijela kuća ostro niječe.
 
(hina)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , ,