Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » PALESTINSKI STUDENTI IZGRADILI SOLARNI AUTOMOBIL DA BI POBIJEDILI IZRAELSKU BLOKADU NAFTE (VIDEO)

PALESTINSKI STUDENTI IZGRADILI SOLARNI AUTOMOBIL DA BI POBIJEDILI IZRAELSKU BLOKADU NAFTE (VIDEO)

PALE-AUTODva studenta sa Sveučilišta Al-Azhar u centru Gaze pobijedili su ograničenja energije koja su mučila ovo područje već godinama

Radeći na projektu zajedno sa institutom “Mechatronics Engineering Department”, Khalid al-Bardawil i Jamal al-Miqaty, koji su studenti inženjerstva, stvorili su vozilo koje vozi na solarnu energiju koje ima solarne panele na krovu, te su to sve napravili sa s vrlo ograničenim proračunom.

“Motori na struju nisu dostupni u našem gradu i na žalost nitko ne zna kako ih napraviti”, objasnio je Al-Miqaty s novinarima , dodajući, “to smo morali pribaviti motor i napraviti puno promjena na njemu i te promjene nisu bile lake za napraviti.”

Blokada pojasa Gaze, koji se odnosi na kopnenu, zračnu i blokadu mora u Pojasu Gaze od strane Izraela i Egipta i ona traje od 2007. do danas, te i dalje krši dobrobit i prava onih koji žive na tom palestinskom teritoriju duž Pojasa Gaze.

Izrael je također postavio i sankcije na uvoz nafte u područja gdje je nafta potrebni resurs kao gorivo.

Vlast u Jeruzalemu ima kontrolu nad većinom izvora energije i materijala u Palestini putem svoje kompanije “Israel Electric Corporation”, kao i zabranu uvoza svega i svačega.

I dok su se nedaće dokazale štetne po palestinske stanovnike, nisu svi od njih spremni prihvatiti takvu sudbinu.

Uz mali budžet, dva studenta sa islamskog sveučilišta Al-Azhar, dokazuju da samo zato što je gorivo često teško pronaći u Gazi ne znači da nema druge opcije.

Dok Palestinci i dalje pate od energetske krize, oni dobivaju samo 45 posto od potrebne električne energije koja je bila potrebna prošle godine kako bi održali svoje stanovništvo, no prototip solarnog automobila im je dao novu nadu.

Vozilo sa tri kotača na solarni pogon, unatoč tome što će biti u mogućnosti postići maksimalnu brzinu od samo 18 km na sat, pokazuje inovativan pristup rješavanju nepravednih ograničenja koje su u svakodnevnom životu iskusili na palestinskom području.

Prema priopćenju sveučilišta Al-Azhar, sjajna ideja za izgradnju solarnog automobila je bila potaknuta od “kroničnog manjka električne energije” i “nestašice dizel goriva” koje muči Gazu .

Jedina palestinska elektrana u Nusairatu je pretrpila ozbiljnu nestašicu goriva i radi sada na jedva pola svojih kapaciteta, te su je bili prisiljeni zatvoriti ju više puta.

23-godišnji studenti su izgradili solarni automobil od nule kao projekt završnog ispita.

Njihov prototip, dvosjed, opremljen sa dva fotonaponska panela, jedan na krovu i jedan na stražnjoj strani, koji koriste sunčevu energiju i pretvaraju je u električnu energiju kako bi osigurali da mali motor ovog automobila dobiva dovoljnu energiju.

“Izgradnjom ovog vozila, željeli smo predstaviti prototip kako su i neka europska sveučilišta to učinila.

Htjeli smo proširiti svijest i kulturu korištenja solarne energije preko ovog projekata. Napravili smo ovaj projekt, i on je prvi u pojasu Gaze, dizajnirali smo vozilo od A do Z koje radi na solarnu energiju”, objasnio je Amer.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,