Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » PALESTINSKI STUDENTI IZGRADILI SOLARNI AUTOMOBIL DA BI POBIJEDILI IZRAELSKU BLOKADU NAFTE (VIDEO)

PALESTINSKI STUDENTI IZGRADILI SOLARNI AUTOMOBIL DA BI POBIJEDILI IZRAELSKU BLOKADU NAFTE (VIDEO)

PALE-AUTODva studenta sa Sveu─Źili┼íta Al-Azhar u centru Gaze pobijedili su ograni─Źenja energije koja su mu─Źila ovo podru─Źje ve─ç godinama

Rade─çi na projektu zajedno sa institutom “Mechatronics Engineering Department”, Khalid al-Bardawil i Jamal al-Miqaty, koji su studenti in┼żenjerstva, stvorili su vozilo koje vozi na solarnu energiju koje ima solarne panele na krovu, te su to sve napravili sa s vrlo ograni─Źenim prora─Źunom.

“Motori na struju nisu dostupni u na┼íem gradu i na ┼żalost nitko ne zna kako ih napraviti”, objasnio je Al-Miqaty s novinarima , dodaju─çi, “to smo morali pribaviti motor i napraviti puno promjena na njemu i te promjene nisu bile lake za napraviti.”

Blokada pojasa Gaze, koji se odnosi na kopnenu, zra─Źnu i blokadu mora u Pojasu Gaze od strane Izraela i Egipta i ona traje od 2007. do danas, te i dalje kr┼íi dobrobit i prava onih koji ┼żive na tom palestinskom teritoriju du┼ż Pojasa Gaze.

Izrael je tako─Ĺer postavio i sankcije na uvoz nafte u podru─Źja gdje je nafta potrebni resurs kao gorivo.

Vlast u Jeruzalemu ima kontrolu nad ve─çinom izvora energije i materijala u Palestini putem svoje kompanije “Israel Electric Corporation”, kao i zabranu uvoza svega i sva─Źega.

I dok su se nedaće dokazale štetne po palestinske stanovnike, nisu svi od njih spremni prihvatiti takvu sudbinu.

Uz mali bud┼żet, dva studenta sa islamskog sveu─Źili┼íta Al-Azhar, dokazuju da samo zato ┼íto je gorivo ─Źesto te┼íko prona─çi u Gazi ne zna─Źi da nema druge opcije.

Dok Palestinci i dalje pate od energetske krize, oni dobivaju samo 45 posto od potrebne elektri─Źne energije koja je bila potrebna pro┼íle godine kako bi odr┼żali svoje stanovni┼ítvo, no prototip solarnog automobila im je dao novu nadu.

Vozilo sa tri kota─Źa na solarni pogon, unato─Ź tome ┼íto ─çe biti u mogu─çnosti posti─çi maksimalnu brzinu od samo 18 km na sat, pokazuje inovativan pristup rje┼íavanju nepravednih ograni─Źenja koje su u svakodnevnom ┼żivotu iskusili na palestinskom podru─Źju.

Prema priop─çenju sveu─Źili┼íta Al-Azhar, sjajna ideja za izgradnju solarnog automobila je bila potaknuta od “kroni─Źnog manjka elektri─Źne energije” i “nesta┼íice dizel goriva” koje mu─Źi Gazu .

Jedina palestinska elektrana u Nusairatu je pretrpila ozbiljnu nestašicu goriva i radi sada na jedva pola svojih kapaciteta, te su je bili prisiljeni zatvoriti ju više puta.

23-godišnji studenti su izgradili solarni automobil od nule kao projekt završnog ispita.

Njihov prototip, dvosjed, opremljen sa dva fotonaponska panela, jedan na krovu i jedan na stra┼żnjoj strani, koji koriste sun─Źevu energiju i pretvaraju je u elektri─Źnu energiju kako bi osigurali da mali motor ovog automobila dobiva dovoljnu energiju.

“Izgradnjom ovog vozila, ┼żeljeli smo predstaviti prototip kako su i neka europska sveu─Źili┼íta to u─Źinila.

Htjeli smo pro┼íiriti svijest i kulturu kori┼ítenja solarne energije preko ovog projekata. Napravili smo ovaj projekt, i on je prvi u pojasu Gaze, dizajnirali smo vozilo od A do Z koje radi na solarnu energiju”, objasnio je Amer.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,