Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » OVO NIJE PROVOĐENJE ZAKONA, OVO JE MUČENJE: Policija u Velikoj Britaniji će sada prilikom uhićenja stavljati ljudima vreće na glavu (VIDEO)

OVO NIJE PROVOĐENJE ZAKONA, OVO JE MUČENJE: Policija u Velikoj Britaniji će sada prilikom uhićenja stavljati ljudima vreće na glavu (VIDEO)

policija-britanijaPolicija Velike Britanije će uskoro imati ovlasti stavljati ljudima vreće na glavu prilikom uhićenja i u policijskim postajama

Londonska policija će koristiti specijalno dizajnirane mrežaste vrećice, poznate kao “pljuvačke kapuljače”, da bi obuzdali osumnjičene i zaštitili policiju koju uhićenik može ugristi ili pljuvati.

Policija kaže da vreće sprječavaju izloženost bolestima i ozbiljnim infekcijama.

U pilot projektu koji je počeo početkom listopada, 32 jedinice će dobiti materijal i obuku o tome kako koristiti “kapuljače. “Njihova primjena na bilo kojeg osumnjičenog će biti provedena zajedno sa “uporabom sile.”

Vreće se neće koristiti na ulicama u početku, kako se ne bi uzemirila javnost, ali detalji o njihovom korištenju, nakon što pilot shema istekne, nisu poznati.

Mjera je sporna prema grupama za ljudska prava, koji smatraju da korištenje vreća za glavu označavaju “alarmantni razvoj” i kao “okrutno i ponižavajuće”.

Vreće za glavu mogu kršiti prava osumnjičenika, a neki policijski šefovi sugeriraju da su one nalik na one usvojene u zatvoru Guantanamo.


“Kapuljača” je primitivan, okrutan i ponižavajući alat koji potiče strah i tjeskobu”, rekao je direktor Liberty-a Marta Spurrier.

“Vidjeli smo mnoge slučajeve gdje ih je policija koriste nepotrebno i neopravdano, uključujući i kod djece i osoba s invaliditetom.

“Policija ima moć da koristi silu protiv građana kada moraju – koristeći lisice, vezice za ruke i noge, suzavac, palice.

Prijedlog kojim bi policajci biti u mogućnosti pokriti lica i glave ljudi je zastrašujuće. “Kapuljače” kao da dolaze iz horor priča, a ne sa ulica civiliziranog društva. Pozivamo britansku policiju da dobro razmisli o ovome.”

Policija Velike Britanije, međutim, smatra da je mjera nužna kako bi zaštitili svoje časnike.

Policijski zastupnik sindikata zdravstva i sigurnosti, Che Donald, je rekao: “Ja bih radije primio udarac u lice licu nego da me osumnjičenik pljune, što zapravo ova vreća sprječava”.

“Mi ne bavimo kulturnim ljudma. Hepatitis je rasprostranjen u zajednici zlouporabe droga. Ja to ne vidim kao uporabu sile, to je zdravstveni i sigurnosni problem”, rekao je policijski zastupnik.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,