Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Ukrajina kopira moralni idiotizam Amerike, a SAD klize ka Ukrajini i njenim nacistima

Ukrajina kopira moralni idiotizam Amerike, a SAD klize ka Ukrajini i njenim nacistima

clinton-amerikaAFRI─îKI MORAL: “LO┼áE JE KAD DRUGI NAS PLJA─îKAJU I SILUJU NA┼áE ┼ŻENE, A DOBRO – KAD MI TO URADIMO NJIMA”

┼áto to moralna idiotija? Ona se ne svodi na cinizam, po┼íto je cinizam – stav koji je u kontrastu s nekom normom, koju cinik bravurozno pobija, ali pri tom priznaje samu normu.

Ona se ─Źak ne svodi na “hotentotski moral”, po┼íto Hotentoti (pleme na jugu Afrike) nije bila potrebna propaganda ispravnosti vlastitog stava. ( Lo┼íe je kad susjedno pleme nas oplja─Źka i siluje na┼íe ┼żene, a dobro je kad mi to uradimo njima ).

To je najbolje pojasniti na dva primjera – ameri─Źkom i ukrajinskom.

“Sjedinjene Dr┼żave su izuzetna nacija. Smatram da smo mi, kako je govorio Lincoln, jo┼í uvijek posljednja, najbolja nada Zemlje” – naglasila je Hillary Clinton.

Ona je tako─Ĺer navela rije─Źi biv┼íeg predsjednika Ronald Reagana, koji je usporedio Sjedinjene Dr┼żave sa “sjajnim gradom na gori”, kao i brata Johna Kennedyja, Roberta, koji je nazvao SAD “velikom, nesebi─Źnom, milosrdnom zemljom”.

Nesebi─Źna i milosrdna zemlja … Zadnja nada Zemlje …

Znate, hajde da ni ja, ni vi ne tro┼íimo suvi┼íne rije─Źi na dugo i dosadno demantiranje tih pompoznih budala┼ítina – jer je potpuno jasno da su to budala┼ítine. Ali, sama anatomija tih budala┼ítina – megalomanija koja ignorira ─Źinjenice, koja opravdava zlo─Źine, koja neme─çe ekspanziju – to i jeste ilustracija moralne idiotije. Dobrovoljne, ┼íto je zanimljivo.

Gospodine, pa “skandal majstor” Trump pored Clintonove djeluje kao model kurtoazne pristojnosti: “Predstavnica demokrata (na predsjedni─Źkim izborima) je dodala da ne dijeli mi┼íljenje svog suparnika, kandidata Republikanske stranke Donalda Trumpa, koji smatra da izjave o mo─çi Sjedinjenih Dr┼żava mogu uvrede druge zemlje“.

To jest, ako ka┼że┼í naglas da je kvocijent inteligencije crnih Amerikanaca za par bodova ni┼żi- nagrabusio si, a ako ka┼że┼í cijelom svijetu – svi ste vi tupavci, a mi smo “sjajni grad na gori” i “posljednja nada Zemlje” – to je super , normalno. I re─çi ─çemo, i ponovi─çemo, i drugima ─çemo zapu┼íimo usta, tim beznadnim plebejcima. A tko se ne sla┼że – doletece i pokazati ┼íto i kako kod nas sija.


I, ┼íto je najva┼żnije, ni na pamet im ne pada da, kao u poznatom vicu, “zbog toga nas i ne vole”.

To je ameri─Źki primjer. Ali, hajde da se mi vratimo na┼íoj realnosti, u Ukrajinu, koja se iz sve snage u─Źi moralnoj idiotija od “sjajnog grada na gori”.

U no─çi na 1. rujna, kada je trebao stupiti na snagu novo primirje izme─Ĺu Ukrajine i narodnih republika Donbas, u Lugansku je dignut u zrak spomenik palim ustanicima. Eksplozivna naprava je o┼ítetila donji dio skulpture “Oni su obranili Domovinu”. Na sre─çu, o┼íte─çenja nisu kriti─Źna.

Koliko je to nisko: na dan primirja izvoditi teroristi─Źki napad! O─Źito, logika je bila sljede─ça: dobro, dogovorili smo se da prekinemo vatru, a o diverzijama i teroristi─Źkim napadima nije bilo govora. I tko je u toj situaciji terorista – Luganska i Donjecka Narodna Republika, koje nisu digle u zrak nijedan objekt u “kontinentalnom dijelu” Ukrajine, ili “osvije┼íteni”, koji se redovito hvale svojim akcijama u “pozadini neprijatelja”?

Odgovor je o─Źigledan.

Kao ┼íto je o─Źigledna i moralna idiotija. Jer, Ukrajina sebe tako─Ĺer smatra “sjajnim gradom”, a svoje oponente (uzgred, biv┼íe gra─Ĺane) i susjede – “Orcima” i “Mordor”.

U retorici bataljona “Azov” stalno se ─Źuje refren da je Ukrajina nada bijele rase, koju ona treba ujediniti i povesti za sobom. Klint i Bilecki iz “Azova” su tipolo┼íki ista sorta.

Svojevremeno je engleski pisac-katolik Chesterton, igraju─çi se pravilima formalne logike pretpostavio da, ako je Francisco Asi┼íki li─Źio na Krista, onda je i Krist li─Źio na Francisca Asi┼íkog.

To ne znam, osobno nisam imao priliku pri─Źati ni s jednim, ni s Drugim, ali kada su u pitanju Ukrajina i SAD, ta logika djeluje bez pogre┼íke.

Ukrajina se svojski trudi da kopira moralni idiotizam SAD, a SAD, pak, klize ka dnu, u društvo s Ukrajinom, kod njenih nacista i terorista.
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,