Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Ukrajina kopira moralni idiotizam Amerike, a SAD klize ka Ukrajini i njenim nacistima

Ukrajina kopira moralni idiotizam Amerike, a SAD klize ka Ukrajini i njenim nacistima

clinton-amerikaAFRIČKI MORAL: “LOŠE JE KAD DRUGI NAS PLJAČKAJU I SILUJU NAŠE ŽENE, A DOBRO – KAD MI TO URADIMO NJIMA”

Što to moralna idiotija? Ona se ne svodi na cinizam, pošto je cinizam – stav koji je u kontrastu s nekom normom, koju cinik bravurozno pobija, ali pri tom priznaje samu normu.

Ona se čak ne svodi na “hotentotski moral”, pošto Hotentoti (pleme na jugu Afrike) nije bila potrebna propaganda ispravnosti vlastitog stava. ( Loše je kad susjedno pleme nas opljačka i siluje naše žene, a dobro je kad mi to uradimo njima ).

To je najbolje pojasniti na dva primjera – američkom i ukrajinskom.

“Sjedinjene Države su izuzetna nacija. Smatram da smo mi, kako je govorio Lincoln, još uvijek posljednja, najbolja nada Zemlje” – naglasila je Hillary Clinton.

Ona je također navela riječi bivšeg predsjednika Ronald Reagana, koji je usporedio Sjedinjene Države sa “sjajnim gradom na gori”, kao i brata Johna Kennedyja, Roberta, koji je nazvao SAD “velikom, nesebičnom, milosrdnom zemljom”.

Nesebična i milosrdna zemlja … Zadnja nada Zemlje …

Znate, hajde da ni ja, ni vi ne trošimo suvišne riječi na dugo i dosadno demantiranje tih pompoznih budalaština – jer je potpuno jasno da su to budalaštine. Ali, sama anatomija tih budalaština – megalomanija koja ignorira činjenice, koja opravdava zločine, koja nemeće ekspanziju – to i jeste ilustracija moralne idiotije. Dobrovoljne, što je zanimljivo.

Gospodine, pa “skandal majstor” Trump pored Clintonove djeluje kao model kurtoazne pristojnosti: “Predstavnica demokrata (na predsjedničkim izborima) je dodala da ne dijeli mišljenje svog suparnika, kandidata Republikanske stranke Donalda Trumpa, koji smatra da izjave o moći Sjedinjenih Država mogu uvrede druge zemlje“.

To jest, ako kažeš naglas da je kvocijent inteligencije crnih Amerikanaca za par bodova niži- nagrabusio si, a ako kažeš cijelom svijetu – svi ste vi tupavci, a mi smo “sjajni grad na gori” i “posljednja nada Zemlje” – to je super , normalno. I reći ćemo, i ponovićemo, i drugima ćemo zapušimo usta, tim beznadnim plebejcima. A tko se ne slaže – doletece i pokazati što i kako kod nas sija.

I, što je najvažnije, ni na pamet im ne pada da, kao u poznatom vicu, “zbog toga nas i ne vole”.

To je američki primjer. Ali, hajde da se mi vratimo našoj realnosti, u Ukrajinu, koja se iz sve snage uči moralnoj idiotija od “sjajnog grada na gori”.

U noći na 1. rujna, kada je trebao stupiti na snagu novo primirje između Ukrajine i narodnih republika Donbas, u Lugansku je dignut u zrak spomenik palim ustanicima. Eksplozivna naprava je oštetila donji dio skulpture “Oni su obranili Domovinu”. Na sreću, oštećenja nisu kritična.

Koliko je to nisko: na dan primirja izvoditi teroristički napad! Očito, logika je bila sljedeća: dobro, dogovorili smo se da prekinemo vatru, a o diverzijama i terorističkim napadima nije bilo govora. I tko je u toj situaciji terorista – Luganska i Donjecka Narodna Republika, koje nisu digle u zrak nijedan objekt u “kontinentalnom dijelu” Ukrajine, ili “osviješteni”, koji se redovito hvale svojim akcijama u “pozadini neprijatelja”?

Odgovor je očigledan.

Kao što je očigledna i moralna idiotija. Jer, Ukrajina sebe također smatra “sjajnim gradom”, a svoje oponente (uzgred, bivše građane) i susjede – “Orcima” i “Mordor”.

U retorici bataljona “Azov” stalno se čuje refren da je Ukrajina nada bijele rase, koju ona treba ujediniti i povesti za sobom. Klint i Bilecki iz “Azova” su tipološki ista sorta.

Svojevremeno je engleski pisac-katolik Chesterton, igrajući se pravilima formalne logike pretpostavio da, ako je Francisco Asiški ličio na Krista, onda je i Krist ličio na Francisca Asiškog.

To ne znam, osobno nisam imao priliku pričati ni s jednim, ni s Drugim, ali kada su u pitanju Ukrajina i SAD, ta logika djeluje bez pogreške.

Ukrajina se svojski trudi da kopira moralni idiotizam SAD, a SAD, pak, klize ka dnu, u društvo s Ukrajinom, kod njenih nacista i terorista.
 
(fakti.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,