Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Jedina ‘neovisna’ institucija za provođenja političkih anketa u Rusiji proglašena stranim agentom jer je primila novac od Sorosa

Jedina ‘neovisna’ institucija za provođenja političkih anketa u Rusiji proglašena stranim agentom jer je primila novac od Sorosa

levada-putinJedini neovisni institut za istraživanje javnog mišljenja u Rusiji, Levada centar, proglašen je “stranim agentom” jer je bio primatelj inozemnog financiranja, priopćilo je rusko ministarstvo pravosuđa u ponedjeljak, dva tjedna prije parlamentarnih izbora

Ministarstvo je objavilo u kratkom priopćenju da je prilikom nenajavljene provjere dokumenata utvrđeno da Levada djeluje kao strani agent.

Termin “strani agent” se, prema ruskom zakonu iz 2012., odnosi na skupine koje se financiraju iz inozemstva i koje su politički aktivne.

Levada centar je primio 3,9 milijuna rubalja (126.000 dolara) iz inozemstva između kasnog prosinca i ožujka, a posebice od instituta George Sorosa u SAD-u pod imenom “Otvoreno društvo”, kao i iz zemalja poput Italije, Njemačke, Poljske i Južne Koreje, rekao je provladin list Izvestia.

Zamjenik direktora Levade Aleksej Graždankin izjavio je za agenciju Interfax kako se nada da će se institut riješiti te etikete u bliskoj budućnosti, prenosi dpa.

“Smanjit ćemo broj naših ugovora sa stranim klijentima u nadi da će ta etiketa biti skinuta”, kazao je.

Na izborima 18. rujna očekuje se uvjerljiva pobjeda vladajuće Jedinstvene Rusije, a ovi izbori smatraju se testom za predsjedničke izbore 2018. godine.

Levada je najugledniji od tri glavna ruska instituta za istraživanje javnog mišljenja.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,