Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Jedina ‘neovisna’ institucija za provo─Ĺenja politi─Źkih anketa u Rusiji progla┼íena stranim agentom jer je primila novac od Sorosa

Jedina ‘neovisna’ institucija za provo─Ĺenja politi─Źkih anketa u Rusiji progla┼íena stranim agentom jer je primila novac od Sorosa

levada-putinJedini neovisni institut za istra┼żivanje javnog mi┼íljenja u Rusiji, Levada centar, progla┼íen je “stranim agentom” jer je bio primatelj inozemnog financiranja, priop─çilo je rusko ministarstvo pravosu─Ĺa u ponedjeljak, dva tjedna prije parlamentarnih izbora

Ministarstvo je objavilo u kratkom priop─çenju da je prilikom nenajavljene provjere dokumenata utvr─Ĺeno da Levada djeluje kao strani agent.

Termin “strani agent” se, prema ruskom zakonu iz 2012., odnosi na skupine koje se financiraju iz inozemstva i koje su politi─Źki aktivne.

Levada centar je primio 3,9 milijuna rubalja (126.000 dolara) iz inozemstva izme─Ĺu kasnog prosinca i o┼żujka, a posebice od instituta George Sorosa u SAD-u pod imenom “Otvoreno dru┼ítvo”, kao i iz zemalja poput Italije, Njema─Źke, Poljske i Ju┼żne Koreje, rekao je provladin list Izvestia.

Zamjenik direktora Levade Aleksej Gra┼żdankin izjavio je za agenciju Interfax kako se nada da ─çe se institut rije┼íiti te etikete u bliskoj budu─çnosti, prenosi dpa.

“Smanjit ─çemo broj na┼íih ugovora sa stranim klijentima u nadi da ─çe ta etiketa biti skinuta”, kazao je.

Na izborima 18. rujna o─Źekuje se uvjerljiva pobjeda vladaju─çe Jedinstvene Rusije, a ovi izbori smatraju se testom za predsjedni─Źke izbore 2018. godine.

Levada je najugledniji od tri glavna ruska instituta za istra┼żivanje javnog mi┼íljenja.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,