Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NOVI KORAK PREMA BALKANSKOM LONCU: Srpska obavještajna služba uhitila ‘hrvatskog špijuna’ u Beogradu. Prijeti mu do 15 godina zatvora!

NOVI KORAK PREMA BALKANSKOM LONCU: Srpska obavještajna služba uhitila ‘hrvatskog špijuna’ u Beogradu. Prijeti mu do 15 godina zatvora!

spijun-hrvatska-srbijaSrpski mediji pišu kako su agenti beogradskog centra srpske “Bezbednosno-informativne agencije” (BIA) danas u Beogradu uhitili “hrvatskog špijuna”. Kako piše Kurir, uhićeni muškarac živi u Beogradu

Navodi se kako se radi o agentu koji ima državljanstvo Srbije i Hrvatske te radi za hrvatsku obavještajnu službu. Operacija je izvršena u suradnji s Višim javnim tužiteljstvom u Beogradu, pišu Novosti.

B92 piše kako će se o svemu uskoro očitovati netko iz srpske Vlade.

Glasnogovornica Višeg javnog tužiteljstva: Uhićena jedna osoba

Glasnogovornica Višeg javnog tužiteljstva Tatjana Sekulić potvrdila je Tanjugu da je u suradnji Tužiteljstva i BIA-e uhićena jedna osoba, dodajući da za sada ne može otkriti detalje tog slučaja.

Dodala je i kako je uhićenome određeno zadržavanje u trajanju do 48 sati.

Očekuje se da će se do kraja dana očitovati i BIA.

Srpski Kurir piše kako se uhićenoga tereti za špijuniranje u korist hrvatske države, zbog čega mu prijeti od 3 do 15 godina zatvora.

Uhićeni je radio za VSOA-u

Indexov izvor tvrdi kako je danas uhićeni agent radio za hrvatsku Vojno sigurnosno-obavještajnu službu.

Tijekom proteklih mjeseci, pa čak i godina, uhićeni je u Beogradu i Srbiji prikupljao podatke koji bi njegovoj domicilnoj službi, dakle, VSOA-i, mogli biti od posebnog interesa.

Konkretno, doznajemo, u posljednje vrijeme bavio se oficirima JNA protiv kojih Hrvatska jest ili bi mogla pokrenuti kazneni progon zbog (ne)djela počinjenih tijekom Domovinskog rata te organizacijom i odnosima u srpskoj vojsci, a pod mjerama svojih srpskih kolega nalazi se već mjesecima.

Riječ je o osobi koje ima državljanstvo Republike Srbije i Hrvatske, a koja je do 1990. godine živjela i radila u Republici Hrvatskoj, nakon čega mu je mjesto prebivališta u Republici Srbiji.

Osumnjičenom je za navedeno kazneno djelo određeno zadržavanje od 48 sati, nakon čega će biti priveden nadležnom tužitelju radi saslušanja.

Tužiteljstvo će u skladu sa svojim Ustavnim i zakonskim ovlastima nastaviti postupanje u pravcu utvrđivanja svih okolnosti navedenog događaja, vodeći računa o zaštiti vitalnih interesa Republike Srbije, u cilju potpunog utvrđenja svih radnji koje čine obilježja ovog kaznenog djela u okviru svojih zakonskih ovlasti, navodi Tužiteljstvo i dodaje da će nakon provedene istrage i utvrđenog činjeničnog stanja javnost o tome biti informirana.

Uhićenome prijeti do 15 godina zatvora

Podsjetimo, srpski mediji su danas objavili kako su agenti beogradskog centra srpske “Bezbednosno-informativne agencije” (BIA) u Beogradu uhitili “hrvatskog špijuna”.

Navodi se kako se radi o agentu koji ima državljanstvo Srbije i Hrvatske te radi za hrvatsku obavještajnu službu.

Srpski Kurir piše kako se uhićenoga tereti za špijuniranje u korist hrvatske države, zbog čega mu prijeti od 3 do 15 godina zatvora.

Uhićenog „hrvatskog špijuna“ u Beogradu, kako doznaje Index, tereti se da je radio za hrvatsku Vojno sigurnosno-obavještajnu službu i da je tijekom proteklih mjeseci, pa čak i godina, u Beogradu i Srbiji prikupljao podatke koji bi njegovoj domicilnoj službi, dakle, VSOA-i, mogli biti od posebnog interesa.

Konkretno, doznajemo, u posljednje vrijeme bavio se oficirima JNA protiv kojih Hrvatska jest ili bi mogla pokrenuti kazneni progon zbog (ne)djela počinjenih tijekom Domovinskog rata te organizacijom i odnosima u srpskoj vojsci, a pod mjerama svojih srpskih kolega nalazi se već mjesecima.

“Srpske službe već neko vrijeme prate dotičnog i prikupljaju informacije o njemu. Poznato je gdje se točno nalazio, u kojim mjestima uz granicu, sa svojim kolegama s hrvatske strane i sa kime je sve bio u kontaktu”, kaže Indexov izvor.

Informacijama koje su prilično slične našima raspolaže i Božo Spasić, koji je i sam bio djelatnik obavještajnih službi Jugoslavije i koji je od 1993. do 2007. godine vodio detektivsku agenciju. Danas je u penziji, no, u tim strukturama penzija je prilično nestvaran pojam…

Spasić nam je potvrdio naše informacije prema kojima je srpska služba već neko vrijeme ‘odrađuje’ hrvatskog kolegu, no u svijetu agenata, to nije nikakav spektakl.

Spasić: Možemo očekivati još uhićenja

“Uobičajena praksa je da su službe domicilne zemlje upoznate s agenturom stranih zemalja na svojem teritoriju, u smislu da znaju tko su i što točno rade. Na taj način mogu im ‘dodavati’ informacije za koje procjenjuju da bi njihove zemlje moglo zanimati i to su igre bez granica.

Međutim, ovakva javna uhićenja mogu samo značiti da je taj agent jednostavno, u našem žargonu, potrošen, da je odradio svoje, i više ga nema nikakvog smisla ‘čuvati’”, rekao je Spasić na Index te objasnio kako je prema njegovim informacijama hrvatskog agenta ‘odradila’ srpska Kontraobavještajna služba te kako su upoznati i sa svim njegovim suradnicima.

“U tom smislu, možemo očekivati još uhićenja, uhićenja osoba koje su surađivale s danas uhićenim agentom”.

Međutim, Spasić je uvjeren kako je današnjim uhićenjem, citiramo, započeo špijunski rat na Balkanu te kako tajming cijele akcije nije nimalo slučajan.

Vjerojatna uhićenja srpskih agenata u Hrvatskoj

“Potpuno je izvjesno da možemo očekivati uhićenja srpskih agenata u Hrvatskoj; to je logični slijed. No, ono što je prilično važno u cijeloj ovoj priči jest – tajming. Srpske vlasti ovim su samo nastavile svoju aktualnu politiku i ovo je, u tom smislu, odlično tempirano, za trenutak kad su odnosi takvi kakvi jesu.

Podsjetit ću vas da je Srbija nedavno prijavila EU kako Hrvatska na nju vrši agresiju…”, zaključuje Spasić i dodaje kako je u Srbiji već najavljeno obraćanje javnosti od strane, vjerojatno, premijera Aleksandra Vučića.

“Neće tu baš puno moći reći, osim da je, službeno, istraga u tijeku. I to je to”, kaže. Poznato je da je “hrvatskom špijunu” određen pritvor. Koliko je poznato, čovjeku prijeti od tri do petnaest godina zatvora.

U Hrvatskoj se, dosad, o ovom slučaju još nitko nije službeno oglasio.
 
(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , ,