Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Kontroverze oko Majke Tereze: Vatikan je 4. rujna progla┼íava sveticom, a kriti─Źari mu─Źiteljicom u konc logoru

Kontroverze oko Majke Tereze: Vatikan je 4. rujna progla┼íava sveticom, a kriti─Źari mu─Źiteljicom u konc logoru

majkaterezaKada papa Franjo u Vatikanu 4. rujna kanonizira Majku Terezu, ona ─çe slu┼żbeno biti progla┼íena sveticom

Za njene sljedbenike, pi┼íe CNN, to je ionako samo formalnost. Oni smatraju da je tu titulu zaslu┼żila zbog ┼żivota predanog pomaganju siroma┼ínima.

No, “svetost” nije rije─Ź koju svi koriste kad se spomene Majka Tereza. ┼átovi┼íe, njeni kriti─Źari smatraju da je ona sve, samo ne svetica.

Razo─Źarani biv┼íi volonter Hemley Gonzalez nije je susreo u┼żivo, ali, kako ih on zove, “zastra┼íuju─çi ostatci njenog naslje─Ĺa” ostavili su ga duboko uznemirenog.

Nakon ┼íto je buknula financijska kriza 2008. godine, Gonzalez je pauzirao svoj posao s nekretninama i oti┼íao u Indiju gdje je proveo dva mjeseca volontiraju─çi u Nirmal Hridayu, mjestu gdje dolaze umiru─çi, a koje vode Misionari milosr─Ĺa Majke Tereze.

Bolnica kao logor

Gonzalez je, ka┼że, ostao ┼íokiran niskom razinom higijene i medicinske skrbi, a ni volonteri nisu dobro primljeni. Vidio je, prepri─Źava, da ─Źasne jednostavno ponovo koriste igle nakon ┼íto ih properu u vodi. Odnos prema pacijentima je, prepri─Źava Gonzalez, tako─Ĺer o─Źajan.

Pacijenti s bolestima respiratornih organa moraju se kupati u smrznutoj vodi jer nijedan bojler nema dovoljno vodi ni za jedno kupanje. Na kraju, u cijeloj bolnici ne bi bilo ni jednog doktora ili školovane medicinske sestre.

“To je bila scena iz koncentracijskog logora u 2. svjetskom ratu”, ka┼że Gonzalez.

Chhanda Chakraborti koja volontira tu preko 25 godina ka┼że da su sve ovakve optu┼żbe najobi─Źnije la┼żi.

“Ljudi do─Ĺu ovdje u o─Źajnom stanju. Ve─çina ih pre┼żivi. Kako mo┼żete dati novi ┼żivot umiru─çoj osobi ako ste nemarni prema njihovu zdravlju”, pita se ova volonterka.

Glasnogovrnica grupe i bliska prijateljica Majke Tereze ka┼że da je u prvom redu cilj briga za siroma┼íne.

“Majka Tereza nije ┼żeljela osnovati bolnicu sa pet zvjezdica niti i┼íta sli─Źno”, ka┼że.

No, kriti─Źari ka┼żu da to nije nikakvo opravdanje. Naime, ova grupa volontera koji su nastavili rad Majke Tereze godi┼ínje dobije milijune dolara donacija. Kriti─Źari smatraju da se tim novcem moraju popraviti uvjeti koji vladaju u ustanovama gdje lije─Źe bolesne i siroma┼íne.


Kontroverzni stavovi o razvodima, kontracepciji i abortusu

CNN je poku┼íao intervjuirati trenutno vode─çe ljude organizacije, ali su odbijeni. Kriti─Źari se ┼żale da ne postoji nikakva transparentnost niti su poznati bilo kakvi podaci o protoku novca.

Jo┼í za ┼żivota Majka Tereza nailazila je na sli─Źne optu┼żbe. Jo┼í vi┼íe od tog, kritizirani su njeni dogmatski stavovi o abortusu, kontracepciji i razvodu. Njeni stavovi odli─Źno su odgovarali Vatikanu, ali progresivnim krugovima diljem svijeta dizala se kosa na glavi. Posebnu je pozornost izazvala kad je 1979. godine, nakon ┼íto je dobila Nobelovu nagradu, rekla kako je “najve─çi razara─Ź mira abortus”.

Neki joj zamjeraju i ─Źinjenicu ┼íto je neke bolesnike poku┼íavala prisilno preobratiti na kr┼í─çanstvo. Njeni zagovornici to o┼ítro odbacuju.

“Sve je ljude gledala jednako, bez obzira jesu li muslimani, hindusi ili sikhi”, ka┼że Kumar koja je osobno hindus.

“Znala sam i─çi moliti s njom. Ona bi rekla “Sunita, do─Ĺi u kapelu sa mnom i sjedi u polo┼żaj kako vi molite, a ja ─çu sjesti u polo┼żaj kako mi molimo i zajedno ─çemo moliti”", prisje─ça se.

─îudo ili obi─Źna medicina

Da bi postala sveta, papa je trebao potvrditi dva njena ─Źuda. Jedno od njih je Monica Besra, ┼żena iz indijskog sela koja tvrdi da se izlije─Źila od raka nakon ┼íto se molila Majci Terezi. Monica tvrdi da ju je izlije─Źio blagoslov Majke Tereze, a ne lije─Źni─Źki tretman.

“Uzela sam lijekove, boljelo me je. Ali kad sam se pomolila Majci Terezi iz mog srca, ona me blagoslovila i ja sam ozdravila”, ispri─Źala je za CNN.

“Cijelo moje selo i ja smo sretni ┼íto je ona postala svetica”, dodaje.

Naravno, kriti─Źari imaju druga─Źiji pogled na stvari i tvrde da je ┼żena ozdravila zbog lijekova, a ne molitve. ─îak i njen suprug je u nekoliko navrata osporio njene tvrdnje da je ozdravila zbog blagoslova Majke Tereze.

“To je puno galame oko ni─Źega. Moja ┼żena ozdravila je zbog doktora, a ne zbog nikakvog ─Źuda”, izjavio je 2002. godine za magazin Time. No, on je u posljednje vrijeme promijenio mi┼íljenje. Sad tvrdi da spornu re─Źenicu za Time nikad nije izrekao te da iza ozdravljenja njegove supruge stoji ─Źudo i Majka Tereza.
 
(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,