Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Kontroverze oko Majke Tereze: Vatikan je 4. rujna proglašava sveticom, a kritičari mučiteljicom u konc logoru

Kontroverze oko Majke Tereze: Vatikan je 4. rujna proglašava sveticom, a kritičari mučiteljicom u konc logoru

majkaterezaKada papa Franjo u Vatikanu 4. rujna kanonizira Majku Terezu, ona će službeno biti proglašena sveticom

Za njene sljedbenike, piše CNN, to je ionako samo formalnost. Oni smatraju da je tu titulu zaslužila zbog života predanog pomaganju siromašnima.

No, “svetost” nije riječ koju svi koriste kad se spomene Majka Tereza. Štoviše, njeni kritičari smatraju da je ona sve, samo ne svetica.

Razočarani bivši volonter Hemley Gonzalez nije je susreo uživo, ali, kako ih on zove, “zastrašujući ostatci njenog nasljeđa” ostavili su ga duboko uznemirenog.

Nakon što je buknula financijska kriza 2008. godine, Gonzalez je pauzirao svoj posao s nekretninama i otišao u Indiju gdje je proveo dva mjeseca volontirajući u Nirmal Hridayu, mjestu gdje dolaze umirući, a koje vode Misionari milosrđa Majke Tereze.

Bolnica kao logor

Gonzalez je, kaže, ostao šokiran niskom razinom higijene i medicinske skrbi, a ni volonteri nisu dobro primljeni. Vidio je, prepričava, da časne jednostavno ponovo koriste igle nakon što ih properu u vodi. Odnos prema pacijentima je, prepričava Gonzalez, također očajan.

Pacijenti s bolestima respiratornih organa moraju se kupati u smrznutoj vodi jer nijedan bojler nema dovoljno vodi ni za jedno kupanje. Na kraju, u cijeloj bolnici ne bi bilo ni jednog doktora ili školovane medicinske sestre.

“To je bila scena iz koncentracijskog logora u 2. svjetskom ratu”, kaže Gonzalez.

Chhanda Chakraborti koja volontira tu preko 25 godina kaže da su sve ovakve optužbe najobičnije laži.

“Ljudi dođu ovdje u očajnom stanju. Većina ih preživi. Kako možete dati novi život umirućoj osobi ako ste nemarni prema njihovu zdravlju”, pita se ova volonterka.

Glasnogovrnica grupe i bliska prijateljica Majke Tereze kaže da je u prvom redu cilj briga za siromašne.

“Majka Tereza nije željela osnovati bolnicu sa pet zvjezdica niti išta slično”, kaže.

No, kritičari kažu da to nije nikakvo opravdanje. Naime, ova grupa volontera koji su nastavili rad Majke Tereze godišnje dobije milijune dolara donacija. Kritičari smatraju da se tim novcem moraju popraviti uvjeti koji vladaju u ustanovama gdje liječe bolesne i siromašne.

Kontroverzni stavovi o razvodima, kontracepciji i abortusu

CNN je pokušao intervjuirati trenutno vodeće ljude organizacije, ali su odbijeni. Kritičari se žale da ne postoji nikakva transparentnost niti su poznati bilo kakvi podaci o protoku novca.

Još za života Majka Tereza nailazila je na slične optužbe. Još više od tog, kritizirani su njeni dogmatski stavovi o abortusu, kontracepciji i razvodu. Njeni stavovi odlično su odgovarali Vatikanu, ali progresivnim krugovima diljem svijeta dizala se kosa na glavi. Posebnu je pozornost izazvala kad je 1979. godine, nakon što je dobila Nobelovu nagradu, rekla kako je “najveći razarač mira abortus”.

Neki joj zamjeraju i činjenicu što je neke bolesnike pokušavala prisilno preobratiti na kršćanstvo. Njeni zagovornici to oštro odbacuju.

“Sve je ljude gledala jednako, bez obzira jesu li muslimani, hindusi ili sikhi”, kaže Kumar koja je osobno hindus.

“Znala sam ići moliti s njom. Ona bi rekla “Sunita, dođi u kapelu sa mnom i sjedi u položaj kako vi molite, a ja ću sjesti u položaj kako mi molimo i zajedno ćemo moliti”", prisjeća se.

Čudo ili obična medicina

Da bi postala sveta, papa je trebao potvrditi dva njena čuda. Jedno od njih je Monica Besra, žena iz indijskog sela koja tvrdi da se izliječila od raka nakon što se molila Majci Terezi. Monica tvrdi da ju je izliječio blagoslov Majke Tereze, a ne liječnički tretman.

“Uzela sam lijekove, boljelo me je. Ali kad sam se pomolila Majci Terezi iz mog srca, ona me blagoslovila i ja sam ozdravila”, ispričala je za CNN.

“Cijelo moje selo i ja smo sretni što je ona postala svetica”, dodaje.

Naravno, kritičari imaju drugačiji pogled na stvari i tvrde da je žena ozdravila zbog lijekova, a ne molitve. Čak i njen suprug je u nekoliko navrata osporio njene tvrdnje da je ozdravila zbog blagoslova Majke Tereze.

“To je puno galame oko ničega. Moja žena ozdravila je zbog doktora, a ne zbog nikakvog čuda”, izjavio je 2002. godine za magazin Time. No, on je u posljednje vrijeme promijenio mišljenje. Sad tvrdi da spornu rečenicu za Time nikad nije izrekao te da iza ozdravljenja njegove supruge stoji čudo i Majka Tereza.
 
(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,