Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Slu┼żbeno istra┼żivanje potvrdilo da fluorid u vodi uzrokuje dijabetes!

Slu┼żbeno istra┼żivanje potvrdilo da fluorid u vodi uzrokuje dijabetes!

pipa-vodovodPrema novoj studiji objavljenoj u ─Źasopisu “Journal of Water Health”, dodavanjem natrijevog fluorida u sustave javne vodoopskrbe pove─çava rizik od razvoja dijabetesa Tipa 2

Studija koju je proveo dr. Kyle Fluegge, gr─Źevito pokazuje da fluorid ima izravnu vezu sa pove─çanjem stopa oboljevanja od dijabetesa tipa 2 u javnosti.

Fluegge, zdravstveni ekonomist njujor┼íkog zdravstvenog odjela, zavr┼íio je istra┼żivanje kao post-doktorski suradnik na Sveu─Źili┼ítu Case Western Reserve.

On se koristio matemati─Źkim modelima i javno dostupnim podacima da bi ispitao veze izme─Ĺu incidencije dijabetesa i razine fluoridacije vode u 22 dr┼żave. Studija je prilago─Ĺena za pretilost i tjelesnu neaktivnost.

Njegovi rezultati, izvu─Źeni iz 2 komplete regresijske analize pokazuju da je dodavanje natrijevog fluorida u javnu vodoopskrbu bilo zna─Źajno povezano s rastu─çom stopom dijabetesa Tipa 2 od 2005. do 2010. godine.

“Modeli su se koncentrirali na ishode incidencije dijabetesa i prevalenciju kod oba, prirodnog i dodanog fluorida”, rekao je Fluegge u priop─çenju.

Otkrio je da pove─çanje od 1 mg fluorida na prosje─Źnoj razini u ┼żupaniji uzrokuje pove─çanje od 0,17% pojavnosti dijabetesa.

Fluegge je otkrio da u suprotnosti sa natrijevim fluoridom, fluorosilikatna kiseline u vodi se bori protiv nastajanja dijabetesa Tipa 2, te je povezana sa smanjenjem u─Źestalosti dijabetesa i samom pojavom.

U me─Ĺuvremenu, ┼żupanije koje su se oslonile na prirodne razine fluorida u njihovoj vodi imaju ni┼żu stopu dijabetesa.

Dr. Fluegge je rekao da njegova studija sama po sebi ne bi trebala potaknuti promjene u politici fluoriranja vodoopskrbe, no da ukazuje na potrebu za daljnjim istra┼żivanjima.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , ,