Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Da bi zadr┼żali ─Źvrsti stisak na ekonomiju, BANKE SADA NAPLA─ćUJU KLIJENTIMA KAMATE NA ┼áTEDNJU!

Da bi zadr┼żali ─Źvrsti stisak na ekonomiju, BANKE SADA NAPLA─ćUJU KLIJENTIMA KAMATE NA ┼áTEDNJU!

banka-stednja-naplata“U trenutku kada mi je banka rekla da moram platiti kamatu na moj depozit, ja sam uzeo svojih 50.000 eura ili koliko god i stavio pod moj jastuk ili ─çu kupit sef i dr┼żati novac unutra”, rekao je Dagmar Metzger 53-godi┼ínji poduzetnik u M├╝nchenu

“Neki od klijenata koje smo informirali odabralo je alternativna ulaganja, a ostali su preselili svoj novac u druge banke”, ka┼żu u toj banci.

Mala kooperativna banka u bavarskim Aplama prekr┼íila je tabuu u Njema─Źkoj, odlu─Źiv┼íi zara─Źunavati svojim bogatim klijentima dr┼żanje gotovine na ra─Źunima slijedom negativnih kamatnih stopa na depozite koje je uvela Europska sredi┼ínja banka (ECB).

Raiffeisenbank Gmund na idili─Źnom Tegernsee jezeru, odredi┼ítu brojnih bogatih glumaca i sportskih zvijezda, zara─Źunavat ─çe klijentima od rujna 0,4 posto na depozite po vi─Ĺenju za iznose iznad 100.000 eura.

Nekoliko njema─Źkih banaka dosad je prebacilo tro┼íak negativne kamatne stope na depozite ECB-a na velike komercijalne klijente poput kompanija i institucionalnih investitora, no zara─Źunavanje naknade malim klijentima korak je koji dosad nije bio u─Źinjen.

Tako kooperativna banka Skatbank primjenjuje negativne kamatne stope na depozite iznad pola milijuna eura od 2014., dok ekolo┼íki zajmodavac ÔÇô GLS banka ÔÇô tako─Ĺer dio kooperativnog sustava, tra┼żi od klijenata “solidarni doprinos” kako bi nadoknadila tro┼íak negativne kamatne stope.

Raiffeisenbank Gmund je jedna od najmanjih kooperativnih banaka u Njema─Źkoj, sa svega ┼íest poslovnica i ukupnom imovinom od tek 145 milijuna eura. Ima zna─Źajne depozite, od kojih je tek dio preliven u zajmove.

Bavarsko GVB udru┼żenje kooperativnih banaka, koje ima 269 banaka ─Źlanica, poduprlo je takav potez Gmunda. “ECB-ova ekstremna monetarna politika kreira zna─Źajne tro┼íkove svim bankama. Kao posljednje uto─Źi┼íte, one razmatraju na─Źine da nadoknade tro┼íkove dr┼żanja depozita”, izjavio je glasnogovornik GVB-a.


ECB je uveo negativnu kamatnu stopu na depozite u poku┼íaju da ohrabri banke da kreditiraju i tako stimuliraju europsko gospodarstvo, koje i dalje trpi posljedice od financijske krize. Banke, pak, tra┼że na─Źine kako da ohrabre investitore da svoju gotovinu preusmjere u druge financijske proizvode.

Njema─Źko udru┼żenje kooperativnih banaka BVR, pak, ne o─Źekuje da se takva praksa pro┼íiri i na ostale banke. “Ne vjerujemo da ─çe se u bankarskom poslovanju s gra─Ĺanima u Njema─Źkoj pro┼íiriti primjena negativnih kamatnih stopa, zbog intenzivne konkurencije na njema─Źkom bankarskom tr┼żi┼ítu”, ka┼żu u BVR-u.

─îak ni u Gmundu veliki dio klijenata nije time pogo─Ĺen. Banka je poslala pisma na adrese manje od 140 klijenata, koji zajedno imaju manje od 40 milijuna eura u depozitima, obavje┼ítavaju─çi ih o svojoj namjeri, koja je ve─ç imala u─Źinka.

“Neki od klijenata koje smo informirali odabralo je alternativna ulaganja, a ostali su preselili svoj novac u druge banke”, ka┼żu u toj banci.

“U trenutku kada mi je banka rekla da moram platiti kamatu na moj depozit, ja sam uzeo svojih 50.000 eura ili koliko god i stavio pod moj jastuk i kupit ─çu sef i dr┼żati novac unutra”, rekao je Dagmar Metzger 53-godi┼ínji poduzetnik u M├╝nchenu …

“Pla─çanje za ─Źuvanje je “apsurdno”, rekao je Marlene Marek, 58, vlasnik bistroa u Frankfurtu. “Radije bih povukao svoj novac i skrio ga kod ku─çe, ili ga dr┼żao u sefu radije nego u banci.”

Sredi┼ínji bankarski sustav je nezasitan zvijer. Nisu zadovoljni primaju─çi bilijune od poreznih obveznika kroz kvantitativno olak┼íavanje, oni i dalje kopaju kako bi prona┼íli na─Źine da “opelje┼íe” gra─Ĺane.
 
(poslovni.hr)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,