Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » ŠOKANTNO OTKRIĆE: Ujedinjeni Narodi im bacali fekalije u vodu i uzrokovali smrtonosnu koleru

ŠOKANTNO OTKRIĆE: Ujedinjeni Narodi im bacali fekalije u vodu i uzrokovali smrtonosnu koleru

un-kolera-haitiViše od 400 pripadnika nepalskog kontigenta plavih kaciga ispuštalo je fekalije izravno u rijeku koju stanovnici i danas koriste kao izvor pitke vode

Ujedinjeni narodi po prvi put su prihvatili odgovornost za epidemiju kolere koju su, prema svemu sudeći, donijeli upravo pripadnici plavih kaciga na Haiti. Tisuće ljudi umrle su prije šest godina od kolere, a epidemiji se još uvijek ne nazire trag.

Haiti je 2010. godine pogodio katastrofalni potres u kojem je živote izgubilo više od 100.000 ljudi. Stotine tisuća kuća su uništene, nebrojene mase ostale su bez krova nad glavom, a vlasti Haitija slale su apele za pomoć kome god su stigle. Ujedinjeni narodi odgovorili su na poziv za pomoć i poslali nekoliko jedinica za pomoć.

Međutim, UN-ovci su iz Nepala donijeli nešto što nikad nije zabilježeno na karipskom otoku, bolest koleru. Prve žrtve kolere zabilježene su u blizini UN-ove baze u kojoj je boravilo nešto više od 400 pripadnika UN-a svježe dospjelih iz Nepala.

U to vrijeme je Nepalom harala epidemija kolere, a pretpostavlja se da su fekalije iz baze često otjecale u rijeku Meille. Ta rijeka jedan je od najvažnijih izvora pitke vode u središnjem Haitiju, a posebnu ulogu je igrala nakon potresa, kada je svaka kap pitke vode bila važna.

Kolera je bakterijska infekcija tankog crijeva koja se manifestira povraćanjem i teškim proljevom. Gubitak tekućine dovodi do teške dehidracije što može rezultirati zastrašujućom smrću. Kolera je iznimno rijetka bolesta u razvijenom svijetu, ponajviše zbog razvijenih kanalizacijskih sustava.

Konačni zbroj umrlih nitko ni ne zna, pretpostavlja se da je od kolere umrlo oko 10.000 Haićana, ali teško je te brojke provjeriti zato što je čitava zemlja bila gotovo uništena.

Neke istrage zaključile su da su Nepalci često izravno ispuštali fekalije u rijeku iz koje su, samo nekoliko stotina metara nizvodno, Haićani uzimali vodu za piće. Dugogodišnji posebni savjetnik glavnog tajnika UN-a Ban Ki-Moona, Philip Alston, predao je tajni izvještaj koji je iscurio u javnost. U njemu jasno i glasno stoji da do epidemije kolere ne bi nikad došlo da nije bilo Ujedinjenih naroda.

Međutm, vrhuška UN-a negirala je odgovornost Nepalaca za epidemiju. Službeni stav UN-a je sve godine bio da je nemoguće točno utvrditi uzrok i početnu točku epidemije. Alston je takav stav opisao: “Moralno nesavjesno, pravno neobranjivo i političko samouništenje. Dok UN traži od zemalja članica poštivanje ljudskih prava, oni sami odbijaju takvu odgovornost”.

Iako su UN-ovci tek rekli da moraju poraditi na vlastitom odgovoru na izbijanje kolere i naknadnu brigu za oboljele, takav stav predstavlja gotovo nezapamćen pomak u odnosima prema Haitiju.

Američke vlasti igrale su veliku ulogu u izbjegavanju odgovornosti UN-a. Prvo su financijski razlozi. Naime, nedavno je odbačena tužba Haitija prema kojoj su mogli dobiti čak do 40 milijardi dolara odštete zbog postupanja plavih kaciga. Takvu kaznu bi na kraju platile zemlje članice, a SAD uplaćuje gotovo četvrtinu proračuna UN-a svake godine.

Drugi, ništa manje bitni su politički razlozi, tvrdi New York Times. Predsjednik Barack Obama veliki je pobornik Ujedinjenih naroda i njihovog diplomatskog pristupa svijetu. Pokaže li se da su UN-ovci tako bezobzirno ponašali se prema razrušenom Haitiju, Obama bi mogao izgubiti velik dio ugleda u SAD-u.

Stav svih međunarodnih organizacija je da vojnici ne mogu biti osuđeni za kaznena djela počinjena na teritoriju druge države, a UN je taj imunitet iskoristio kako bi bio apsolutno odvojen od postupaka svojih pripadnika. Dopustili su da rješivi problemi metastaziraju i zaprijete čitavoj organizaciji.
 
(express.hr)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , ,