Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » BIVŠI PRIPADNIK JEHOVINIH SVJEDOKA: ‘To je kult koji želi kontrolirati misli i emocije’

BIVŠI PRIPADNIK JEHOVINIH SVJEDOKA: ‘To je kult koji želi kontrolirati misli i emocije’

jehovini-svjetdociBivši član Jehovinih svjedoka preko posta “Pitajte me bilo što” na Redditu odgovorio je na mnoga pitanja u vezi te religiozne grupe koji mnogi doživljavaju kao svojevrsnu sektu

Neimenovani muškarac odrastao je kao pripadnik Jehovinih svjedoka u Poljskoj, a njihovu organizaciju opisuje nimalo lijepim riječima, nazivajući ih kultom koji želi kontrolirati “misli, emocije i ponašanje osoba”, navodi Independent.

Odgovarajući na pitanja pod korisničkim imenom Ohmyjw, bivši starješina ove grupe progovorio je protiv kontroverznih praksi grupe poput odbijanja transfuzije čak i pod prijetnjom gubitka života (što je kao njihovo pravo potvrdio i Europski sud za ljudska prava) ili vjerovanja u skori smak svijeta (tijekom 20. stoljeća najavili su ga i očekivali u nekoliko navrata, ali ga još nisu dočekali).

“Mnogi od članova su inteligentni ljudi, ali zavedeni krivom porukom. Moja žena i ja samo dugo prihvaćali nauk organizacije, ali smo čitajući Bibliju uočili nekonzistentnosti s porukama koje propovijedaju Jehovini svjedoci” – kazao je muškarac i objasnio koliko je teško napustiti tu grupu.

“Članovi Jehovinih svjedoka sada se ponašaju kao da ne postojimo. Nazivaju nas apostatima, a članovima je zabranjeno da na bilo koji način komuniciraju s nama, makar nas i samo pozdravili. Pamtim situaciju kada je jedan od starješina počeo gubiti vjeru i propitkivati uvjerenja grupe, odmah su počeli širiti zle glasine o njemu i vršiti pritisak, zbog čega je na kraju počinio samoubojstvo” – kaže Ohmyjw.

Na pitanje o položaju žena među Jehovinim svjedocima. ovaj bivši član jasno je rekao da su podređene muškarcima:

Od njih se očekuje da budu podložne svojim muževima koji su glave obitelji i koji donose sve važne odluke. Nije im dozvoljeno naučavati u kongregacijama, niti smiju držati javne govore ili javne molitve. Kada mole u prisustvu neke druge osobe moraju pokriti glavu kako bi pokazale podložnost muškarcu.

Još je gori dio grupe njihov odnos prema zlostavljanju djece, smatra Ohmyjw.

“Oni zlostavljanje djece smatraju grijehom, ali drže da se to treba riješiti u krugu zajednice, bez uplitanja vlasti. To ne smatraju zločinom i gotovo nikad ne prijavljuju policiji. Dobar glas organizacije daleko im je važniji od sigurnosti djece” – bez rezerve je odgovorio ovaj razočarani bivši član Jehovinih svjedoka.

Jehovini svjedoci osnovani su krajem 1870-ih godina, pozivaju se na veze s kršćanstvom, a diljem svijeta imaju oko 8,2 milijuna pripadnika.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,