Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » ZNANSTVENICI OBJASNILI KAKO SE POSTOM BORITI PROTIV RAKA, REGENERIRATI MATIČNE STANICE I MIJENJATI MOZAK (NA DOBAR NAČIN)

ZNANSTVENICI OBJASNILI KAKO SE POSTOM BORITI PROTIV RAKA, REGENERIRATI MATIČNE STANICE I MIJENJATI MOZAK (NA DOBAR NAČIN)

stanice-maticne-postNiz starih zdravstvenih praksi se dokazalo učinkovitim na više načina, a tu spada i post. Post je tradicija koja je ugrađena u mnogim starim kulturama, od vedske, do budističke, a post se ne smije miješati sa izgladnjivanjem

Sada su znanstvenici otkrili prve dokaze o prirodnoj intervenciji koja pokreće obnovu matičnih stanica nekog organa ili sustava.

Studija je objavljena 5. lipnja u časopisu “Cell Stem Cell” od strane istraživača sa University of Southern California.

Istraživanje je pokazalo da ciklusi produljenog gladovanja štite protiv oštećenja imunološkog sustava i izazvaju da se regenerira imunološki sustav. Oni su zaključili da post pomiče matične stanice iz stanja mirovanja u stanje samo-obnavljanja.

Klinički pokusi na ljudima su provedeni kod pacijenata koji su primali kemoterapiju. Dulje vrijeme, pacijenti nisu jeli, što je znatno spustilo broj bijelih krvnih stanica.

Kod miševa, ciklus posta je “okrenuo regenerativni prekidač, mijenjajući signalne putove hematopoietičnih krvotvornih matičnih stanica, koje su odgovorne za stvaranje krvi i imunološkog sustava.”

“Nismo mogli predvidjeti da će produljeno gladovanje imaju takav izvanredan učinak u promicanju regeneracije matičnih stanica sa sjedištem u hematopoietičkom sustavu.”

Kada gladujete, sustav nastoji štedjeti energiju, a jedna od stvari koju možete učiniti kako bi se uštedjeli energiju je reciklirati puno imunoloških stanica koje nisu potrebne, posebno one koje bi se mogle oštetiti u fazi gladovanja.

Ono što smo počeli primjećivati u našem radu kako sa ljudima tako i sa životinjama je da se broj bijelih krvnih stanica spušta s dugotrajnim postom. Onda kada ponovo počnemo se hraniti, krvne stanice se vraćaju.”- rakao je Valter Longo, autor istraživanja.

Zbog toga što post (gladovanje) značajno smanjuje bijelih krvnih stanica, ono aktivira regeneraciju matičnih stanica na bazi novih stanica imunosnog sustava. Što je još važnije, smanjuje se PKA enzim koji je povezan sa starenjem, progresijom tumora i raka.

Također treba napomenuti da spomenuti da post štiti od toksičnosti u kliničkim ispitivanjima u kojem pacijenti gladuju 72 sata prije kemoterapije.

“Kemoterapija uzrokuje značajne štete na imunološkom sustavu. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da post može ublažiti neke od štetnih učinaka kemoterapije”, izjavila je koautorica Tanya Dorff.

Post je tradicija koja je bila ugrađena u mnogim starim kulturama, od vedske, do budističke, a post se ne smije miješati sa izgladnjivanjem.

To je proces obuzdavanja i kontroliranja osjetilnog iskustva jedenja i istovremeno pazeći pritom da se to radi ispravno. Kada postim, ja obično postim i sa vodom, i ja se uvijek osjećam super i punim energije nakon toga.

Kako postiti?

Prije nego što krenete postiti, provedite vaše istraživanje.

Jedan preporučeni način na koji to možete provesti – koji je testiran od strane BBC-evog Michael Mosleya, i koji je izliječio svoj dijabetes, visok kolesterol i druge probleme koje su bile povezani s njegovom pretilosti – je ono što je poznato kao “5:2 dijeta”.

“5:2 dijeta” vas navodi da smanjite hranu sve do jedne četvrtine svojih normalnih dnevnih kalorija na dan posta (oko 600 kalorija za muškarce i oko 500 kalorija za žene), te konzumirajte puno vode i čaja.

post-5-2Tijekom ostalih pet dana u tjednu, možete jesti normalno.

Drugi način posta je, kao što je gore spomenuto, ograničiti unos hrane u vremenu od 11 do 19 sati.

U nastavku na konferenciji TEDx Mark Mattson, sadašnji načelnik Laboratorija za neuroznanost na Nacionalnom institutu za starenje priča kako dijeta može utjecati na mozak kod djece i izliječiti epilepsiju.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , ,