Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ČIŠĆENJE SA BLISKOG ISTOKA: Rusi preuzimaju američku NATO vojnu bazu Incirlik u Turskoj!

ČIŠĆENJE SA BLISKOG ISTOKA: Rusi preuzimaju američku NATO vojnu bazu Incirlik u Turskoj!

vojnici-helikopterPremijer Turske Binali Yildirim izjavio je da se Rusija nije obraćala toj zemlji sa zahtjevom za korištenje vojne baze Incirlik, ali da, ukoliko to bude neophodno, ova baza može biti korištena, priopćila je agencija Anadolija

Avio-bazu Incirlik koriste zrakoplovne snage SAD i Turske, a njen rad je reguliran Sporazumom o vojnoj i ekonomskoj suradnji dvije zemljr.

U bazi su razmješteni zrakoplovi niza zemalja koje su u međunarodnoj koaliciji predvođenoj Amerikom za borbu protiv Islamske države.

Odgovarajući na pitanje jednog od novinara, turski premijer je naveo da se ruska strana nije obraćala sa zahtjevom da koristi bazu Incirlik na jugu Turske.

Ta informacija nije točna, ali ukoliko bude neophodno, baza Incirlik može biti korištena – naveo je Yildirim, ali je dodao da vjeruje da Rusiji nije potrebno korištenje ove baze.

Turska je otvorila bazu Incirlik radi borbe protiv terorista Islamske države.

Bazu trenutno koriste SAD i Katar.

Druge zemlje također mogu poželjeti da koriste ovu avio-bazu, u kojoj sada djeluju i Nijemci.

Što se tiče Rusije, nismo imali takvo obraćanje. Mislim da i nema potrebe za tim zbog toga što postoje dvije baze u Siriji na udaljenosti manjoj od 150 kilometara.

Zbog toga priopćenjima ove vrste ne treba vjerovati – objasnio je Yildirim.
 
(vestinet.rs)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,