Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » ─îI┼á─ćENJE SA BLISKOG ISTOKA: Rusi preuzimaju ameri─Źku NATO vojnu bazu Incirlik u Turskoj!

─îI┼á─ćENJE SA BLISKOG ISTOKA: Rusi preuzimaju ameri─Źku NATO vojnu bazu Incirlik u Turskoj!

vojnici-helikopterPremijer Turske Binali Yildirim izjavio je da se Rusija nije obra─çala toj zemlji sa zahtjevom za kori┼ítenje vojne baze Incirlik, ali da, ukoliko to bude neophodno, ova baza mo┼że biti kori┼ítena, priop─çila je agencija Anadolija

Avio-bazu Incirlik koriste zrakoplovne snage SAD i Turske, a njen rad je reguliran Sporazumom o vojnoj i ekonomskoj suradnji dvije zemljr.

U bazi su razmje┼íteni zrakoplovi niza zemalja koje su u me─Ĺunarodnoj koaliciji predvo─Ĺenoj Amerikom za borbu protiv Islamske dr┼żave.

Odgovaraju─çi na pitanje jednog od novinara, turski premijer je naveo da se ruska strana nije obra─çala sa zahtjevom da koristi bazu Incirlik na jugu Turske.

Ta informacija nije to─Źna, ali ukoliko bude neophodno, baza Incirlik mo┼że biti kori┼ítena – naveo je Yildirim, ali je dodao da vjeruje da Rusiji nije potrebno kori┼ítenje ove baze.

Turska je otvorila bazu Incirlik radi borbe protiv terorista Islamske dr┼żave.

Bazu trenutno koriste SAD i Katar.

Druge zemlje tako─Ĺer mogu po┼żeljeti da koriste ovu avio-bazu, u kojoj sada djeluju i Nijemci.

┼áto se ti─Źe Rusije, nismo imali takvo obra─çanje. Mislim da i nema potrebe za tim zbog toga ┼íto postoje dvije baze u Siriji na udaljenosti manjoj od 150 kilometara.

Zbog toga priop─çenjima ove vrste ne treba vjerovati – objasnio je Yildirim.
 
(vestinet.rs)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,