Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Hrvatska uvodi kazne za seks za ┼żivotinjama i dr┼żanje pasa u boksevima, ali i bolju skrb za napu┼ítene ┼żivotinje

Hrvatska uvodi kazne za seks za ┼żivotinjama i dr┼żanje pasa u boksevima, ali i bolju skrb za napu┼ítene ┼żivotinje

pas-kavezDo 12. rujna traje javna rasprava na temu nacrta prijedloga Zakona o za┼ítiti ┼żivotinja. Javnost i udruge za za┼ítitu ┼żivotinja mogle bi biti zadovoljne izmjenama, budu─çi da je predlo┼żeno pove─çanje razine zakonske za┼ítite ┼żivotinja

I dalje se predvi─Ĺa ostanak zabrane uzgoja ┼żivotinja u svrhu proizvodnje krzna te ona na snagu stupa 1. sije─Źnja 2017. Me─Ĺutim, Ministarstvo poljoprivrede u Prijedlogu Zakona odre─Ĺuje dodatno prijelazno razdoblje za uzgajiva─Źe ─Źin─Źila, do 1. sije─Źnja 2018., uz obrazlo┼żenje. da “mlade ┼żivotinje dostignu zrelost koja je potrebna za njihovo kori┼ítenje i nakon toga prestanak njihove proizvodnje.”

Novi zakon zabranio bi dr┼żati pse stalno vezane ili ih dr┼żati u boksevima bez omogu─çavanja slobodnog kretanja te dr┼żanje ┼żivotinja u cirkusima. Po prvi put u Hrvatskoj zabranjuje se spolni odnos ─Źovjeka i ┼żivotinje.

Optu┼żeni zoofil za spolni odnos sa ┼żivotinjom morat ─çe platiti kaznu od deset do trideset tisu─ça kuna.

Istim iznosom ka┼żnjavat ─çe se i bacanje petardi i sli─Źnih pirotehni─Źkih sredstava na ┼żivotinje, dr┼żanje dupina i ostalih sisavaca i porodice Cetacea u zato─Źeni┼ítvu.

Bolja briga za napu┼ítene ┼żivotinje

O napu┼ítenim ┼żivotinjama po novom bi Zakonu trebale brinuti jedinice lokalne samouprave, tako ┼íto ─çe morati organizirati koordinacijske skupine koje ─çe raditi na rje┼íavanju problema napu┼ítenih ┼żivotinja na druga─Źije na─Źine osim njihova usmr─çianja. One ─çe morati financirati i lije─Źenje ┼żivotinja za koje se ne zna tko ih je ozlijedio.

Prijedlog Zakona unaprije─Ĺen je i sljede─çim odredbama: obvezom sterilizacije ┼żivotinja u skloni┼ítima, ure─Ĺivanjem koje se vrste ┼żivotinja mogu uzgajati, prodavati i dr┼żati kao ku─çni ljubimci, obavezom jedinica lokalne samouprave da financiraju pru┼żanje pomo─çi ozlije─Ĺenim ┼żivotinjama za koje se ne zna tko ih je ozlijedio, obvezom jedinica lokalne ili podru─Źne (regionalne) samouprave da organiziraju koordinacijske radne skupine koje ─çe poticati udomljavanje, mikro─Źipiranje, kastraciju i edukaciju u cilju rje┼íavanja problematike napu┼ítenih i izgubljenih ┼żivotinja, ovlastima komunalnog redara u nadzoru dr┼żanja i postupanja s ku─çnim ljubimcima.
 
(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,