Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » PRVO DUGORO─îNO ISTRA┼ŻIVANJE POTVRDILO: Najpopularnijih svjetski pesticid ubija p─Źele na cijeloj planeti

PRVO DUGORO─îNO ISTRA┼ŻIVANJE POTVRDILO: Najpopularnijih svjetski pesticid ubija p─Źele na cijeloj planeti

pcela-pesticidiPorast industrijske poljoprivrede – na ─Źelu s tvrtkama kao ┼íto su Monsanto, koje najvi┼íe promoviraju monokulturu, kemijski baziranu poljoprivredu i patentirane oblike ┼żivota – donijele su poplavu pesticida koji uni┼ítavaju prirodne ekosustave

Insekti i ┼żivotinje koje jedu insekte su ┼żrtve milijuna litara otrovnih pesticida ba─Źenih na obradive povr┼íine, koji zatim oti─Źu u vodene puteve ili se vjetrom odnose na obli┼żnja stani┼íta gdje ih se ponovo raznose lokalni opra┼íiva─Źi poput p─Źela.

U 1980., Bayer je razvio sna┼żnu novu klasu pesticida koja se zvala neonikotinoidi (neonics), koji je brzo zavladao industrijskom poljoprivredom. U 2008. godini oni su predstavljali 24 posto globalnog tr┼żi┼íta insekticida, a proizvod “Imidakloprid” je postao najkori┼íteniji insekticid na svijetu.

Gotovo sav ameri─Źki kukuruz i oko jedna tre─çine ameri─Źke soje je tretirana sa neonikotinoidima.

“Veliki napredak” se dogodilo kada je agrobiznis razvio sjemenke oblo┼żene neonikotinoidima, gdje je svaki dio rastu─çe biljke postao pro┼żet toksinima, uklju─Źuju─çi i pelud.

Nakon ┼íto su dr┼żavni regulatori zabili ruku duboko u d┼żepove agrobiznisa, po┼żurili su da odobriti neonikotinoide u komercijalnoj prodaji, a znanstvene studije su zapo─Źele dokumentiranje ekolo┼íkog utjecaja.

Populacija ptica i drugih kukco┼żdera po─Źela je opadati zbog nedostatka kukaca, kako se neonikotinoid sve vi┼íe koristio.

Godine 2006. po─Źeli smo biti svjedoci dramati─Źnom izumiranju p─Źelinjih populacija, koji igraju klju─Źnu ulogu u opra┼íivanju usjeva hrane. Kolaps kolonija postala je uobi─Źajena pojava, a p─Źele su pokazivale klasi─Źne znakove trovanja insekticidima trovanja kao ┼íto su tremor, nekoordinirano kretanje i konvulzija.

Mrtve p─Źele u i oko ko┼ínica pokazale su prisutnost neonikotinoida, i novo istra┼żivanje je pokazalo da niske razine neonikotinoida kod p─Źela poti─Źu osjetljivost na virusne infekcije i grinje, te smanjuje reproduktivnu sposobnost matica.

Kukuruzna pelud i pelud masla─Źka koja se vra─çala u ko┼ínice rutinski je bila pozitivna na neonikotinoide.

Ostali insekti su bili poharani od strane neonikotinoida, uklju─Źuju─çi i sjevernoameri─Źkog bumbara koje je trenutno istrijebljen i do 90 posto. Prijetnja divljim p─Źelama, p─Źelama i ostalim opra┼íiva─Źima postaje sve jasnija kako izlazi sve vi┼íe istra┼żivanja na svjetlost dana.


Sada je prva dugoro─Źna studija o utjecaju neonikotinoida na divljim p─Źelama potvrdila da je popularni pesticid povezan s dugoro─Źnim padom populacije p─Źela.

Istra┼żiva─Źi u Engleskoj analizirali su 18 godina podataka o 64 divljih vrsta p─Źela i kori┼ítenja neonikotinoida na uljanoj repici, koja je ┼íiroko tretirana sa neonikotinoidima, nalaze─çi da je za oko polovice ukupnog pada broja p─Źela zaslu┼żan ovaj insekticid.

Ukupno 34 vrste insekata koje iskori┼ítavaju uljanu repicu pokazale su barem 10-postotni pad u odnosu na neonikotinoide, s najvi┼íe pogo─Ĺena grupa insekata je do┼żivjela pad od 30 posto i to sve zbog neonikotinoida.

Nalazi tima Centra za Ecologiju i hidrologiju su se pojavila i u ─Źasopisu Nature.

“Povijesno gledano, ako uzgajate uljanu repicu, mnoge p─Źele imaju tendenciju da imaju koristi od toga, jer one provode ogromno traganje za hranom i resursima u cijelom ekosustavu”, rekao je glavni autor studije dr. Ben Woodcock za BBC.

“No, ta korelacija studija sugerira da jednom kada se repica po─Źne tretirati sa neonikotinoidima do 85 posto, p─Źele po─Źinju biti izlo┼żene i ove ┼ítetne kemikalije po─Źinju utjecati na njih.”

Istra┼żivanje dodaje da je nekoliko laboratorija i kratkoro─Źni terenskih istra┼żivanja prona┼ílo negativne u─Źinke neonikotinoida na p─Źele i divlje p─Źele. ─îak je i EPA bila prisiljena priznati da neonikotinoidi ubijaju p─Źele.

“Negativni u─Źinci koji su prethodno istra┼żeni ─Źine dugoro─Źno veliki ┼ítetu raznim vrstama insekata”, rekao je koautor studije dr Nick Isaac.

Dok ─çe agrobiznis i dalje negirati da njihov omiljen insekticid ima bilo kakve veze s padom p─Źelinje populacija, dobro informirani potro┼ía─Źi ve─ç su prisilili maloprodaju na promjene.

Me─Ĺutim, velika ve─çina insekticida neonikotinoida je u rukama tvrtki kao ┼íto su Bayer i Monsanto, koji proizvode sjemenke i kemikalije pune neonikotinoida.

Njihovi prijatelji su FDA i druge vladine agencije koji su sudionici u zata┼íkavanju utjecaja neonikotinoida bez da doista razmisle o tome kako ti toksini utje─Źu na okoli┼í.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , , ,