Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » EKSKLUZIVNO: Prvi put u povijesti vlada SAD-a ─çe 1. listopada prepustiti me─Ĺunarodnim tijelima kontrolu nad INTERNETOM

EKSKLUZIVNO: Prvi put u povijesti vlada SAD-a ─çe 1. listopada prepustiti me─Ĺunarodnim tijelima kontrolu nad INTERNETOM

obama-internetAmeri─Źka vlada priprema predati potpunu kontrolu nad internetom me─Ĺunarodnim tijelima za ne┼íto manje od dva mjeseca, ─Źime ─çe organizacija pod imenom Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) odlu─Źiti o budu─çnosti interneta po prvi put u povijesti Interneta

Odjel za trgovinu će završiti prijelaz na dan 1. listopada, potvrdio je pomoćnik glavnog sekretara Lawrence Strickling u utorak.

SAD je kona─Źno spreman da se odrekne kontrole sustava domena Interneta.

Ako sve bude išlo prema planu, Ministarstvo trgovine SAD će odustati od nadzora nad DNS adresama i predati upravljanje ICANN-u, sve to na dan 1. listopada.

DNS pretvara abecedna imena web domena u numeri─Źke IP adrese, tako da mo┼żete upisati URL-ove kao ┼íto je “novi-svjetski-poredak.com” ili “google.com” umjesto niza brojeva i to─Źaka.

Taj potez zna─Źi da ─çe organizacija “Internet Assigned Numbers Authority” koja je odgovorna za dodjelu numeri─Źkih adresa na webu u ─Źitljivom jeziku, sve prepustiti me─Ĺunarodnoj privatnoj organizaciji “Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN)”, vi┼íestranom tijelu, koje ─çe uklju─Źivati zemlje poput Kine i Rusije.

Kriti─Źari tog poteza, me─Ĺu kojima je najistaknutiji Teksa┼íki republikanski senator Ted Cruz, su istaknuli da nova agencija mo┼że biti kori┼ítena od strane totalitarnih vlada da bi zatvorila Web diljem svijeta, bilo u cijelosti ili djelomi─Źno.

“Ovaj model multi-sudionika u vlasni┼ítvu Interneta je klju─Źni razlog za┼íto je Internet je narastao i razvija se kao dinami─Źna platforma za inovacije, ekonomski rast i slobodu izra┼żavanja”, napisao je pomo─çnik glavnog sekretara Lawrence Strickling.

“Cijenimo trud i zalaganje svih sudionika u tom nastojanju i veselimo se njihovom kontinuiranom anga┼żmanu.”

Predsjednik Obama ─çe “baciti Interneta vukovima, a oni – Rusija, Kina, Iran, i drugi – su spremni da ga ┼żderu” tvrde ameri─Źki republikanci.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,