Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » EKSKLUZIVNO: Prvi put u povijesti vlada SAD-a će 1. listopada prepustiti međunarodnim tijelima kontrolu nad INTERNETOM

EKSKLUZIVNO: Prvi put u povijesti vlada SAD-a će 1. listopada prepustiti međunarodnim tijelima kontrolu nad INTERNETOM

obama-internetAmerička vlada priprema predati potpunu kontrolu nad internetom međunarodnim tijelima za nešto manje od dva mjeseca, čime će organizacija pod imenom Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) odlučiti o budućnosti interneta po prvi put u povijesti Interneta

Odjel za trgovinu će završiti prijelaz na dan 1. listopada, potvrdio je pomoćnik glavnog sekretara Lawrence Strickling u utorak.

SAD je konačno spreman da se odrekne kontrole sustava domena Interneta.

Ako sve bude išlo prema planu, Ministarstvo trgovine SAD će odustati od nadzora nad DNS adresama i predati upravljanje ICANN-u, sve to na dan 1. listopada.

DNS pretvara abecedna imena web domena u numeričke IP adrese, tako da možete upisati URL-ove kao što je “novi-svjetski-poredak.com” ili “google.com” umjesto niza brojeva i točaka.

Taj potez znači da će organizacija “Internet Assigned Numbers Authority” koja je odgovorna za dodjelu numeričkih adresa na webu u čitljivom jeziku, sve prepustiti međunarodnoj privatnoj organizaciji “Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN)”, višestranom tijelu, koje će uključivati zemlje poput Kine i Rusije.

Kritičari tog poteza, među kojima je najistaknutiji Teksaški republikanski senator Ted Cruz, su istaknuli da nova agencija može biti korištena od strane totalitarnih vlada da bi zatvorila Web diljem svijeta, bilo u cijelosti ili djelomično.

“Ovaj model multi-sudionika u vlasništvu Interneta je ključni razlog zašto je Internet je narastao i razvija se kao dinamična platforma za inovacije, ekonomski rast i slobodu izražavanja”, napisao je pomoćnik glavnog sekretara Lawrence Strickling.

“Cijenimo trud i zalaganje svih sudionika u tom nastojanju i veselimo se njihovom kontinuiranom angažmanu.”

Predsjednik Obama će “baciti Interneta vukovima, a oni – Rusija, Kina, Iran, i drugi – su spremni da ga žderu” tvrde američki republikanci.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Featured, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,