Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Uncategorized » Više zatvorenika daje veći PROFIT i kako su američki privatni zatvori postali moderno ropstvo!

Više zatvorenika daje veći PROFIT i kako su američki privatni zatvori postali moderno ropstvo!

zatvor-biznisOd početka devedesetih godina broj kaznenih djela u Americi se prepolovio, ali se broj osuđenika na izdržavanju kazne – udvostučio, radi PROFITA!

Trenutno je više od dva milijuna i dvjesto tisuća Amerikanaca u zatvorima, što znači da je u toj zemlji oko 760 stanovnika na svakih 100.000 “u ćuzi”. Globalni prosjek je 150, europski – 133,5.

Američko Ministarstvo pravosuđa nedavno je objavilo zabrinjavajući izvještaj o radu takozvanih “privatnih zatvora” na teritoriju Sjedinjenih Država.

U pitanju su zatvori koje su, zbog ogromnog broja zatvorenika u državnim ustanovama, otvorile velike privatne američke korporacije, a potom sklopile ugovore s federalnim vlastima da u njima, za račun države, provode kaznene mjere protiv takozvanih “lakših” osuđenika – najčešće sudionika u prometnim nesrećama, počinitelja blažih kaznenih djela, ili onih koji su prekršili imigracijske zakone.

Međutim, unatoč tome što se u njima nalaze uglavnom manje rizični zatvorenici, analitičari su u izvještaju uočili brojne sigurnosne i druge propuste u privatnim zatvorima koji ih, kako se navodi u zaključku, čine znatno manje sigurnim od državnih.

Mjere koje se provode prema zatvorenicima su često oštrije nego što je potrebno, a boravak u zatvorima je samim tim manje siguran – kako za osuđenike, koji trpe nasilje, tako i za čuvare, koji se suočavaju s otporom. S izuzetkom činjenice da u privatnim zatvorima ima manje droge i seksualnih prijestupa, oni redovito bilježe i veći broj incidenata nego u državnim ustanovama.

Zanimljiv i podatak da se od početka devedesetih godina broj kaznenih djela u Americi prepolovio, ali da se broj osuđenika na izdržavanu kazne – udvostručio. Trenutno je više od dva milijuna i dvjesto tisuća Amerikanaca u zatvorima, što, kaže statistika, znači da je u toj zemlji oko 760 stanovnika na svakih 100.000 “u ćuzi”. Globalni prosjek je 150, europski – 133,5.

Ili, da pojednostavimo: u SAD, državi s oko 320 milijuna stanovnika, živi manje od 5 posto svjetske populacije, ali i 25 posto svjetske zatvorske populacije.

Margaret Winter iz Američke unije za građanska prava, koja se zalaže za reformu zatvorskog sustava u SAD, kaže da je najveći problem s takozvanim “zatvorima pod ugovorom” to što su u pitanju institucije koje trebaju obavljati važan posao za državu, ali istovremeno i da svojim vlasnicima zarađuju novac.

“Glavni razlog zbog kojeg ovi privatni zatvori postoje je profit. A jedini način da takva institucija uopće napravi neki profit jeste sniziti kvalitetu usluga koje pruža zatvorenicima. Osnovni posao zatvora je da osuđenike drži na sigurnom u odnosu na vanjski svijet, ali je u obvezi da im osigura osnovne uvjete za život. Međutim, pogoršanje tih uvjeta je ono što donosi zaradu – na taj način se smanjuju troškovi vlasnika zatvora. Najveće probleme smo uočili u domeni medicinskih usluga za osuđenike, ali i osobne sigurnosti zatvorenika i čuvara “, kaže ona.

Na pitanje da li ugovori koje američke federalne vlasti sklapaju s tvrtkama – vlasnicima privatnih zatvora sadrže neke posebne odredbe kojima se štite prava zatvorenika, Margaret Winter razočarano odgovara:

“Ne, naravno da ne – i pouzdano znam da baš tu činjenicu tri ogromne korporacije, koje rukovode privatnim zatvorima, koriste kao izgovor kad ih pitamo zašto ne poboljšaju uvjete za život. Oni su vrlo lukavi – ugovorima im je dozvoljeno dozvoljeno birati tko će doći na izdržavanje kazne – recimo, uvijek biraju najmanje rizične osuđenike, one koji zahtijevaju najniže mjere sigurnosti, ali i one koji su uglavnom zdravi i ne zahtijevaju posebnu medicinku njegu.

Samim tim, takvi osuđenici su ‘lakši za održavanje’, da se tako izrazim, oko njih ima manje posla – ali čak ni oni ne dobivaju adekvatan tretman!

Mislim da je to bio i razlog da američko Ministarstvo pravde objavi ovaj, za mene veoma uznemirujući izvještaj. A pored svega toga, treba obavezno spomenuti i činjenicu da najopasniji osuđenici, kao i bolesni među njima, ostaju u državnim zatvorima – što znači da država snosi najveće troškove, dok privatne korporacije zarađuju ogroman novac. U pitanju je, na neki način, trgovina ljudskom nesrećom radi profita”.

Na naše pitanje kakav je stav američkih poreznih obveznika – da li su suglasni s tim da posao države, odnosno “pravosudne korektivne institucije”, obavljaju privatne tvrtke, Margaret Winter kaže da ima dojam da se tek sada, u tekućoj predizbornoj kampanji, Amerikanci polako “bude”.

“Mislim da ljudima ta tema dosad nije bila osobito bliska. U pitanju je doslovno zasebna industrija unutar pravosudnog sustava, a mnogi nisu bili ni svjesni činjenice da to što su zatvori privatni i što moraju praviti profit zapravo u krajnjem ishodu utječe na povećanje broja zatvorenika u zemlji.

Savezne države su u obvezi osigurati ovim tvrtkama takozvani minimum procesa rada da bi opstale, pa suci izriču mnogo više kaznenih mjera, jer ujedno znaju da će zatvorenike imati gdje smjestiti – a zatvori su i dalje pretrpani, jer ta industrija želi uvećavati svoj profit. Mislim da se čitav taj uvrnuti koncept – da jednu od osnovnih funkcija države prepustite privatnoj tvrtki – kosi s temeljnim načelima američkog sustava vrijednosti.

Srećom, čini mi se da ljudi polako počinju shvaćati do koje mjere je ova ideja neetička”, kaže Margaret Winter.

Zarađivati ​​na sudbini onih koji žive u američkim zatvorima suprotno je osnovnim moralnim načelima, dodaje ona, i naglašava da bi federalne vlasti trebali ozbiljno razmotriti mogućnost da u najskorijem roku prestanu se oslanjati na privatne zatvore i počnu prave planove za okončanje ovog, kako kaže, “neuspjelog pravosudnog eksperimenta”.

Privatni zatvori su prepuni zatvorenika sa manjim prekršajim, puput posjedovanja droge. Znači privatnim zatvorima često pomaže i policija koja namjerno pritišće građane da naprave kazneno djelo, time pogodujući privatnim vlasnicima zatvora. Sve u svemu, kapitalizam je posao TRUL, iznutra!

 
(sputniknews.com)

Filed under: Uncategorized · Tags: , , , , , , , , ,