Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA, Novi Svjetski Poredak » Kina i Rusija stvaraju ‘Novi svjetski poredak’

Kina i Rusija stvaraju ‘Novi svjetski poredak’

kina-rusijaU vrijeme kada Sjedinjene Države i Europa pojačavaju ratnu politiku prema Kini, Peking oformljuje savez sa Rusijom da bi se suprotstavio NATO-u

Govoreći prošlog mjeseca na 95. obljetnici osnutka Kineske komunističke partije, Xi Jinping je održao ono što zapadni analitičari zovu “podstrekački govor” u kojem je pozvao na vojni savez s Rusijom, koji bi NATO učinio “nemoćnim” i “okončao imperijalističke pretenzije Zapada”.

Oštre izjave dolaze u vrijeme kada su i Peking i Moskva osjetljivi zbog povećane ratne američke vanjske politike koja je kao posljedicu imala niz velikih vojnih vježbi na pragu Rusije i Kine i razmještanje raketnih štitova u strateškim područjima da bi ograničile mogućnosti obje države da se obrane ukoliko dođe do sukoba.

“Sve je na rubu radikalne promjene”, izjavio je sve nezadovoljniji kineski predsjednik. “Vidimo kako Europska unija postupno propada, kao i američka ekonomija – došao je kraj novom svjetskom poretku”.

Čini se da se retorika također fokusira na potiskivanje domaćih razmirica u Kini, gdje dužnosnici već pozivaju građane da budu oprezni zbog protuvladinih agitatora koji bi mogli biti zapadni agenti, usred procvata američkog miješanja u spor oko Južnog kineskog mora, dok Obamina administracija poziva da Peking bude izbačen sa svojih povijesnih teritorija, što je zasnovano na sumnjivoj odluci koju su kritizirali pravnici koji tvrde da Kina ne treba priznati hašku odluku.

Gubitak teritorije u Južnom kineskom moru predstavljalo bi veliki udarac za ekonomske aspiracije Pekinga, u svjetlu činjenice da više od 40 posto svjetske pomorske trgovine prolazi kroz ovo područje, koja je također mjesto jednog od najvećih morskih nalazišta nafte i prirodnog plina.

Pozivajući na potporu svojih sunarodnjaka, kineski predsjednik je izjavio da “nikada više neće biti kao ranije, za deset godina imat ćemo novi svjetski poredak, u kojem će ključno biti ujedinjenje Kine i Rusije”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odavno je pozdravio razvoj širih vojnih i gospodarskih odnosa s Kinom, govoreći o postojećoj suradnji kao o “sveobuhvatnom i strateškom partnerstvu”.

Iako se međunarodna zajednica posljednjih tjedana udružuje protiv Pekinga nakon odluke o Južnom kineskom moru i razmještanja antiraketnog štita THAAD u Južnoj Koreji, Rusija je čvrsto podržala kinesko uključivanje u velike zajedničke vojne vježbe na Pacifiku.
 
(sputniknews.com)

Filed under: GLOBALNA KRIZA, Novi Svjetski Poredak · Tags: , , , , , , ,