Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » TRGOVINE PORU─îILE KUPCIMA: ‘Papirnati novac (cash) nije ovdje dobrodo┼íao!’

TRGOVINE PORU─îILE KUPCIMA: ‘Papirnati novac (cash) nije ovdje dobrodo┼íao!’

kasa-novacDa bi dobili uvid u budućnost trgovine u Americi, nemojte gledati dalje od Švedske

Skandinavska zemlja poput ┼ávedske je u velikoj mjeri bezgotovinsko dru┼ítvo s potro┼ía─Źima koji se oslanjaju─çi na pla─çanje mobilnim telefonom ili “plastikom”. Dok je SAD jo┼í uvijek daleko od postizanja iste razine egzistencije bez gotovine, i sve ve─çi broj restorana i trgovaca odbijaju nov─Źanice dolara.

Neki trgovci u SweetGreen, trgova─Źkom lancu za prodaju salata, odbijaju otvoriti svoje registarske blagajne za gotovinu, govore─çi kupcima da mogu platiti samo s mobilnim telefonima ili karticama.

Kod nekih novijih automata, samo kartica ili mobilni nov─Źanik ─çe vam pomo─çi da do─Ĺete do hladne Coca-Cole ukoliko ste ┼żedni.

Stav se mo┼że smatrati neameri─Źkim – nakon svega, valuta se smatra zakonskim sredstvom pla─çanja svih dugova ili pristojbi – ali Riznica dopu┼íta da privatne tvrtke postavljaju vlastitu politiku pla─çanja, ┼íto zna─Źi da se polako provodi bezgotovinsko dru┼ítvo i to je u redu s Uncle Samom.

“Ono ┼íto vidimo je guranje prema elektri─Źkom pla─çanju zbog prakti─Źnosti, posebno za generacije X i Y, i nadalje”, rekao je Greg Burch, potpredsjednik strate┼íkih inicijativa Ingenico grupe, koja organizira platne sustave za trgovce. “Telefon je postao vi┼íe osoban od nov─Źanika.”

Dok se provodi bezgotovinsko pla─çanje, ono ┼íto je Burch rekao je eksperimentalni nivo, on je predvidio da ─çe sve vi┼íe trgovina dodavati mobilne opcije pla─çanja ili pla─çanje mobilnim nov─Źanicima, poput restorana Starbuck sa SBUX aplikacijom za pla─çanje.

Mobilni nov─Źanik je dobio na popularnosti u Starbucks-u. Njime se kupuje jednom na svakih pet kupovina.


Kori┼ítenje kartica ili mobilne aplikacije je vrlo popularno kod mladim generacijama, ali trgovine imaju dobar razlog da bi proveli ovaj trend, isto tako. Bje┼że─çi od tro┼íkova skladi┼ítenja gotovine i transporta ra─Źuna i novca, koji se trgovcima svi─Ĺaju, tako─Ĺer se smanjuje potencijal za fizi─Źke kra─Ĺe.

Nedostaci? Jedan od njih je gubitak anonimnosti, jer gotovina omogu─çuje korisnicima da obave kupnju u trgovini bez da se njihovi podaci dalje obra─Ĺuju od strane marketin┼íkih tvrtki i obavje┼ítajnih slu┼żbi.

Jo┼í jedan negativni utjecaj du─çana koji odbijaju papirnati novac mo┼że biti u─Źinkovito odbijanje mnogo slabije pla─çenih kupaca. Jedno od ukupno 13 ameri─Źkih ku─çanstava je bez tradicionalnog bankovnog ra─Źuna, ili ┼ítednog ra─Źuna.

Takve obitelji imaju tendenciju da se oslanjaju na gotovinu prilikom kupnje.

Dok savezni zakon omogu─çava trgovcima da postavite svoja pravila o tome koje vrste pla─çanja oni prihva─çaju, barem jedna dr┼żava ilegalno odbija gotovinu: Massachusetts.

Papirnati novac nije u opasnosti od nestajanja, ali mo┼żda bi mogao: SAD ima mnogo dobiti od isklju─Źivanja iz gotovinskog sustava, prema istra┼żiva─Źima sa Sveu─Źili┼íta Tufts.

U ─Źlanku objavljenom u Harvard Business Review, istaknuli su kako SAD potro┼íi 200 milijardi dolara godi┼ínje kako bi novac bio opticaju. (Kina tako─Ĺer ima visoke tro┼íkove vezane uz oslanjanje na gotovinu, naglasili su.)

Oni je dodao: “Za SAD i Kinu bi bilo dobro da usvoje politiku u partnerstvu sa sudionicima na tr┼żi┼ítu koji guraju digitalno spremno dru┼ítvo prema digitalnom novcu i masivnoj u┼ítedi – vrijemena i novca – u tom procesu.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,