Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » TRGOVINE PORUČILE KUPCIMA: ‘Papirnati novac (cash) nije ovdje dobrodošao!’

TRGOVINE PORUČILE KUPCIMA: ‘Papirnati novac (cash) nije ovdje dobrodošao!’

kasa-novacDa bi dobili uvid u budućnost trgovine u Americi, nemojte gledati dalje od Švedske

Skandinavska zemlja poput Švedske je u velikoj mjeri bezgotovinsko društvo s potrošačima koji se oslanjajući na plaćanje mobilnim telefonom ili “plastikom”. Dok je SAD još uvijek daleko od postizanja iste razine egzistencije bez gotovine, i sve veći broj restorana i trgovaca odbijaju novčanice dolara.

Neki trgovci u SweetGreen, trgovačkom lancu za prodaju salata, odbijaju otvoriti svoje registarske blagajne za gotovinu, govoreći kupcima da mogu platiti samo s mobilnim telefonima ili karticama.

Kod nekih novijih automata, samo kartica ili mobilni novčanik će vam pomoći da dođete do hladne Coca-Cole ukoliko ste žedni.

Stav se može smatrati neameričkim – nakon svega, valuta se smatra zakonskim sredstvom plaćanja svih dugova ili pristojbi – ali Riznica dopušta da privatne tvrtke postavljaju vlastitu politiku plaćanja, što znači da se polako provodi bezgotovinsko društvo i to je u redu s Uncle Samom.

“Ono što vidimo je guranje prema električkom plaćanju zbog praktičnosti, posebno za generacije X i Y, i nadalje”, rekao je Greg Burch, potpredsjednik strateških inicijativa Ingenico grupe, koja organizira platne sustave za trgovce. “Telefon je postao više osoban od novčanika.”

Dok se provodi bezgotovinsko plaćanje, ono što je Burch rekao je eksperimentalni nivo, on je predvidio da će sve više trgovina dodavati mobilne opcije plaćanja ili plaćanje mobilnim novčanicima, poput restorana Starbuck sa SBUX aplikacijom za plaćanje.

Mobilni novčanik je dobio na popularnosti u Starbucks-u. Njime se kupuje jednom na svakih pet kupovina.

Korištenje kartica ili mobilne aplikacije je vrlo popularno kod mladim generacijama, ali trgovine imaju dobar razlog da bi proveli ovaj trend, isto tako. Bježeći od troškova skladištenja gotovine i transporta računa i novca, koji se trgovcima sviđaju, također se smanjuje potencijal za fizičke krađe.

Nedostaci? Jedan od njih je gubitak anonimnosti, jer gotovina omogućuje korisnicima da obave kupnju u trgovini bez da se njihovi podaci dalje obrađuju od strane marketinških tvrtki i obavještajnih službi.

Još jedan negativni utjecaj dućana koji odbijaju papirnati novac može biti učinkovito odbijanje mnogo slabije plaćenih kupaca. Jedno od ukupno 13 američkih kućanstava je bez tradicionalnog bankovnog računa, ili štednog računa.

Takve obitelji imaju tendenciju da se oslanjaju na gotovinu prilikom kupnje.

Dok savezni zakon omogućava trgovcima da postavite svoja pravila o tome koje vrste plaćanja oni prihvaćaju, barem jedna država ilegalno odbija gotovinu: Massachusetts.

Papirnati novac nije u opasnosti od nestajanja, ali možda bi mogao: SAD ima mnogo dobiti od isključivanja iz gotovinskog sustava, prema istraživačima sa Sveučilišta Tufts.

U članku objavljenom u Harvard Business Review, istaknuli su kako SAD potroši 200 milijardi dolara godišnje kako bi novac bio opticaju. (Kina također ima visoke troškove vezane uz oslanjanje na gotovinu, naglasili su.)

Oni je dodao: “Za SAD i Kinu bi bilo dobro da usvoje politiku u partnerstvu sa sudionicima na tržištu koji guraju digitalno spremno društvo prema digitalnom novcu i masivnoj uštedi – vrijemena i novca – u tom procesu.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,