Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Spiegel: Amerikanci ─çe u Njema─Źku prebaciti svoje nove nuklearne avio-bombe B61-12

Spiegel: Amerikanci ─çe u Njema─Źku prebaciti svoje nove nuklearne avio-bombe B61-12

nuklearna-b61OBAMA VE─ć ODOBRIO PRIPREME ZA NJIHOVU SERIJSKU PROIZVODNJU KOJA ─ćE KO┼áTATI 8 MILIJARDI DOLARA

Sjedinjene Dr┼żave namjeravaju modernizirati svoje nuklearno oru┼żje na teritoriju Njema─Źke – objavio je Der Spiegel.

Njema─Źki tjednik tvrdi da je Barack Obama ve─ç “odobrio prelazak na posljednju fazu razvoja novih varijanti (modela) nuklearnih bombi”.

List tvrdi da se na teritoriju Njema─Źke – jo┼í od vremena hladnog rata – nalazi i 10-20 ameri─Źkih nuklearnih glava koje mogu nositi i njema─Źki lovci-bombarderi Tornado .

Der Spiegel ima u vidu razmje┼ítanje po Njema─Źkoj ameri─Źkih avionskih nuklearnih bombi B61-12 ─Źija serijska proizvodnja treba zapo─Źeti 2020-te.

Prvo ─çe biti postavljene u avio-bazi pored mjesta Buhel, u pokrajnini Rajnland-Pfalc.

Osnovnu verziju svojih avio-bombi V61 – Amerikanci proizvode od kraja 60-ih, a u me─Ĺuvremenu je ta bomba do┼żivjela 10 modifikacija. B 61-12 treba postupno zamijeniti sve modifikacije od 3-─çe do 10-te.

Pentagon ra─Źuna da ─çe B 61-12 biti u uporabi naredne dvije decenije.

Modernizacija treba koštati 8 milijardi dolara.

U o┼żujku 2010-te je Bundestag vladi Angele Merkel dao mandat da s Bijelom ku─çom i Pentagonom pregovara o povla─Źenju ameri─Źkog nuklearnog naoru┼żanja s teritorija Njema─Źke.

Merkel je odmah stavila do znanja ni┼íta na tom planu ne─çe poduzimati bez prethodnog usugla┼íavanja s “partnerima iz NATO”.
 

 
(fakti.org)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,