Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Spiegel: Amerikanci će u Njemačku prebaciti svoje nove nuklearne avio-bombe B61-12

Spiegel: Amerikanci će u Njemačku prebaciti svoje nove nuklearne avio-bombe B61-12

nuklearna-b61OBAMA VEĆ ODOBRIO PRIPREME ZA NJIHOVU SERIJSKU PROIZVODNJU KOJA ĆE KOŠTATI 8 MILIJARDI DOLARA

Sjedinjene Države namjeravaju modernizirati svoje nuklearno oružje na teritoriju Njemačke – objavio je Der Spiegel.

Njemački tjednik tvrdi da je Barack Obama već “odobrio prelazak na posljednju fazu razvoja novih varijanti (modela) nuklearnih bombi”.

List tvrdi da se na teritoriju Njemačke – još od vremena hladnog rata – nalazi i 10-20 američkih nuklearnih glava koje mogu nositi i njemački lovci-bombarderi Tornado .

Der Spiegel ima u vidu razmještanje po Njemačkoj američkih avionskih nuklearnih bombi B61-12 čija serijska proizvodnja treba započeti 2020-te.

Prvo će biti postavljene u avio-bazi pored mjesta Buhel, u pokrajnini Rajnland-Pfalc.

Osnovnu verziju svojih avio-bombi V61 – Amerikanci proizvode od kraja 60-ih, a u međuvremenu je ta bomba doživjela 10 modifikacija. B 61-12 treba postupno zamijeniti sve modifikacije od 3-će do 10-te.

Pentagon računa da će B 61-12 biti u uporabi naredne dvije decenije.

Modernizacija treba koštati 8 milijardi dolara.

U ožujku 2010-te je Bundestag vladi Angele Merkel dao mandat da s Bijelom kućom i Pentagonom pregovara o povlačenju američkog nuklearnog naoružanja s teritorija Njemačke.

Merkel je odmah stavila do znanja ništa na tom planu neće poduzimati bez prethodnog usuglašavanja s “partnerima iz NATO”.
 

 
(fakti.org)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,