Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » SENZACIONALNO! U Bosni otkrili revolucionarnu metodu lije─Źenja: U tumor jetre ubrizgavaju alkohol, bez operacije! Izlje─Źenje momentalno i trajno!

SENZACIONALNO! U Bosni otkrili revolucionarnu metodu lije─Źenja: U tumor jetre ubrizgavaju alkohol, bez operacije! Izlje─Źenje momentalno i trajno!

operacija-salaSveu─Źili┼íni klini─Źki centar Tuzla, po prvi puta u Bosni i Hercegovini, izveo je i u rutinsku praksu stavio novu metodu za tretman tumora jetre bez izvo─Ĺenja operativnog zahvata

Radi se o takozvanoj etanolskoj ablaciji tumora jetre pri kojoj se izravno u tumor, pod kontrolom ultrazvuka ubrizgava odre─Ĺena koli─Źina apsolutnog alkohola.

Nakon ovakve vrste tretmana, dolazi do odumiranja stanica tumora, te manjeg dijela zdravog tkiva, koje se nalazilo oko tumora. Ovim zahvatom, tumor biva potpuno uni┼íten, i zamijenjen o┼żiljnim tkivom.

Ova vrsta zahvata, traje svega 20-ak minuta, dok pacijent ve─ç slijede─çeg dana mo┼że i─çi ku─çi. Tako─Ĺer, dobra stvar u vezi s ovim zahvatom je i to da se mo┼że ponavljati sve dok se tumor u potpunosti ne odstrani, poru─Źuju iz UKC Tuzla.

Prema rije─Źima Nermina Salki─ça, ova vrsta metode, koju je mogu─çe primijeniti samo na odre─Ĺenu skupinu pacijenata, omogu─çava potpuno izlje─Źenje ili zna─Źajan produ┼żetak ┼żivota pacijenta za nekoliko godina.

Do sada je bila praksa da mnogi pacijenti, koji su imali tumore jetre ili metastazu jetre, nisu bili pogodni za operativni tretman u BiH, pa su morali i─çi izvan granice.
 
(blic.rs)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,