Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » TURSKA IMA NAJVEĆI PLAN IKADA: Želi potkopati američki dolar i povući se iz NATO-a

TURSKA IMA NAJVEĆI PLAN IKADA: Želi potkopati američki dolar i povući se iz NATO-a

putin-erdoganTurska je najavila planove da potkopa američki dolar i da se povuče iz NATO saveza, nakon objavljnog rata riječima između Ankare i Zapada u četvrtak

Jedan dan nakon što je NATO podsjetio Tursku da je još uvijek član NATO saveza, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je za tursku televiziju NTV da bi zemlja mogla “tražiti druge opcije izvan NATO-a za obrambenu suradnju, iako je njihova prva opcija uvijek bila suradnja s NATO saveznicima”.

Oštro sročen odgovor je došao na isti dan kada je Turska priopćila kako će nastaviti zračne napade na ciljeve Islamske države ciljeve u Siriji, i ponudila Rusiji da provode zajedničke operacije protiv svojeg “zajedničkog neprijatelja”.

Ankara je zaustavila napade nakon rušenja ruskog aviona od strane turskih snaga prošle godine.

U istom intervjuu, ministar Cavusolgu je rekao da će Ankara “opet, na aktivni način, sa svojim avionima sudjelovati u operacijama” protiv ciljeva Islamske države.”

Cavusolgu je također rekao da je Ankara pozvala Moskvu da provode zajedničke operacije protiv “zajedničkog neprijatelja”, IS-a.

“Idemo se boriti protiv terorističke skupine zajedno, tako da to možemo rasčistiti što je prije moguće”, rekao je Cavusolgu, dodajući kako će se inače i dalje širiti u druge zemlje.

Da budemo sigruni sigurni, te riječi dolaze od naroda koji se izravno bavio trgovinom naftom sa Islamskom državom, i to je barem malo ironično, međutim, ono što je značajno je značajan okret koji je Turska napravila vis-a-vis vojnih angažmana, rotirajući se ne prema SAD savezu, već prema Kremlju.

“Mi ćemo raspraviti sve detalje. Uvijek ćemo pozvati Rusiju za obavljanje zajedničkih anti-Daesh operacija”, rekao je, dodajući da je prijedlog još uvijek “na stolu”.

“Mnoge zemlje su sudjelovale u Siriji aktivno. Tu je moglo doći i do greške”, rekao je on. “Kako bi se to spriječilo mi trebamo provesti praksu mehanizma solidarnosti i suradnje između nas, uključujući razmjenu obavještajnih podataka u realnom vremenu između nas.”

Komentar je uslijedio samo nekoliko dana nakon što je turski predsjednik Erdogan posjetio St. Petersburg da bi razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, u prvom susretu između dva lidera, nakon obaranja vojnog zrakoplova.

No, možda se najviše ističe razvoj kojeg je izvjestio turski list Gunes, koji kaže da je kao dio rasprave između Putina i Erdogana u utorak, turski predsjednik predložio da napuste američki dolar u bilateralnoj trgovini između Turske i Rusije, i umjesto toga trguju uz pomoć lira i rubalja.

To bi bilo od “koristi i Rusiji i Turskoj”, Erdogan je navodno rekao 9. kolovoza na sastanku u St. Petersburgu, dodavši da će to olakšati liru od pritiska američkog dolara.

Razlog zašto je Erdogan zabrinut zbog tečaja, jer je nedavno turska inflacija skočila za gotovo 8%, a nedavna devalvacija kao pokušaj protiv dolara je samo izlila više ulja na vatru.

Nepotrebno je reći, da bi takav bilateralni sporazum dodatno razbjesnio Turske europske “prijatelje”, trajno zaustavio ulazak Turske u carinsku zonu Unije, u skladu sa posljednjim zahtjevima Austrije, i da će zauzvrat dovesti do raspada sporazuma za izbjeglice koji bi držao podalje milijune prognanika od Europe u cjelini i Njemačke.

Znači, usput rečeno, ne samo da Erdogan, već i Putin, obojca imaju ključnu ulogu u karijerama najvažnijih političara Europe.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , , , ,