Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PUTIN ZAGRMIO: ‘Krim je demokratski anektiran. Ukoliko poku┼íate izvesti teroristi─Źki napad na Krim, to ─çe vam biti zadnja!’

PUTIN ZAGRMIO: ‘Krim je demokratski anektiran. Ukoliko poku┼íate izvesti teroristi─Źki napad na Krim, to ─çe vam biti zadnja!’

putin-ukrajnaPrema ruskim tvrdnjama, nakon neuspjelog “teroristi─Źkog napada” na tom su podru─Źju prona─Ĺene bombe, streljivo i mine

Rusija je u srijedu optu┼żila Ukrajinu da poku┼íava izvr┼íiti oru┼żani napad na Krim, poluotok koji je Rusija anektirala 2014. godine u jeku rusko-ukrajinskog rata, zbog ─Źega su EU i SAD uvele sankcije Moskvi.

Prema navodima ruske obavje┼ítajne slu┼żbe FSB, tijekom proteklog vikenda dogodila su se dva poku┼íaja napada, pri ─Źemu su poginuli ruski vojnik i djelatnik FSB-a. Kako javlja BBC, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se Ukrajina upustila u “glupa i zlo─Źina─Źka” djela i da ─çe Rusija na Krimu poduzeti “daljnje sigurnosne mjere”.

S druge strane, Ukrajina je odbiacila te optu┼żbe i navedene informacije proglasila la┼żnim. Ukrajinska novinska agencija Interfax-Ukrajina citirala je, kako prenosi BBC, Jurija Tandita, pomo─çnika ┼íef ukrajinske sigurnosne slu┼żbe, koji je rekao da Ukrajina nije i ne─çe zauzimati svoj teritorij silom.

Drugi ukrajinski du┼żnosnici optu┼żili su Rusiju da poja─Źava svoje vojne snage na Krimu blizu granice s Ukrajinom, ┼íto tuma─Źe da bi moglo zna─Źiti kako se Moskva priprema za ofenzivne operacije.

FSB pak tvrdi da su ukrajinske snage namjeravale sabotirati klju─Źnu infrastrukturu anektiranog teritorija, uz artiljerijsku potporu s ukrajinskog teritorija, pri ─Źemu je poginuo ruski vojnik, dok je ruski obavje┼ítajac stradao dok je poku┼íao uhvatiti Ukrajince koji su se poku┼íali ubaciti na Krim.

Prema ruskim tvrdnjama, nakon neuspjelog “teroristi─Źkog napada” na tom su podru─Źju prona─Ĺene bombe, streljivo i mine.

Putin je rekao da nema svrhe u daljnjim pregovorima s Ukrajinom i pozvao je SAD i Europu da izvrši pritisak na Kijev kako bi promijenili svoje ponašanje, javlja BBC.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,