Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » FRANCUSKA NA IVICI PONORA: Svi sektori pucaju po šavovima, EU i sankcije Rusiji ih totalno uništili

FRANCUSKA NA IVICI PONORA: Svi sektori pucaju po šavovima, EU i sankcije Rusiji ih totalno uništili

francuska-nerediIndustrijska proizvodnja u Francuskoj je u lipnju pala drugi mjesec zaredom, priopćio je danas francuski statistički ured “INSEE”, što je, prema ocjenama analitičara, alarmantno, pošto su oni očekivali skroman rast proizvodnje

Industrijska proizvodnja je u lipnju pala za 0,8 posto, nakon pada od 0,5 posto u svibnju, a sektor prerade nafte je zabilježio najveći sunovrat zbog štrajka u francuskoj naftnoj industriji, prenosi agencija France Presse.

Takvi podaci su, prema ocjenama analitičara Connora Campbella iz tvrtke Spredeks, alarmantni i znatno lošiji od svibanjskih podataka, pošto su ekonomisti očekivali rast proizvodnje od 0,3 posto.

Aktivnost u prerađivačkom sektoru je pala za 1,2 posto u lipnju poslije revidiranog rasta iz svibnja od 0,1 posto.

Prekid rada u francuskim rafinerijama početkom lipnja, u znak protesta protiv novih reformi radnog zakonodavstva, uzrokovao je pad proizvodnje u sektoru prerade nafte od čak 12,4 posto, navodi “INSEE”.

U sektoru proizvodnje hrane i kapitalne robe je također evidentiran pad, dok je proizvodnja energenata porasla za 0,1 posto, što je jedina svjetla točka ovih podataka.

U cjelokupnom drugom tromjesečju, industrijska proizvodnja je pala za 0,1 posto.

Najnoviji podaci, kako ocjenjuje AFP, podrivaju nadu u ekonomski oporavak druge najveće ekonomije eurozone poslije Njemačke.

“INSEE” je prošlog mjeseca priopćio da je francuska ekonomija ostvarila nulti gospodarski rast u drugom tromjesečju, što je ugrozilo očekivanja vlade u blagi oporavak gospodarstva.

Francuski gospodarstvenici najviše pate zbog nemogućnosti izvoza u Rusiju i sankcija koje već traju predugo.
 
(Tanjug)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , ,