Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » FRANCUSKA NA IVICI PONORA: Svi sektori pucaju po ┼íavovima, EU i sankcije Rusiji ih totalno uni┼ítili

FRANCUSKA NA IVICI PONORA: Svi sektori pucaju po šavovima, EU i sankcije Rusiji ih totalno uništili

francuska-nerediIndustrijska proizvodnja u Francuskoj je u lipnju pala drugi mjesec zaredom, priop─çio je danas francuski statisti─Źki ured “INSEE”, ┼íto je, prema ocjenama analiti─Źara, alarmantno, po┼íto su oni o─Źekivali skroman rast proizvodnje

Industrijska proizvodnja je u lipnju pala za 0,8 posto, nakon pada od 0,5 posto u svibnju, a sektor prerade nafte je zabilje┼żio najve─çi sunovrat zbog ┼ítrajka u francuskoj naftnoj industriji, prenosi agencija France Presse.

Takvi podaci su, prema ocjenama analiti─Źara Connora Campbella iz tvrtke Spredeks, alarmantni i znatno lo┼íiji od svibanjskih podataka, po┼íto su ekonomisti o─Źekivali rast proizvodnje od 0,3 posto.

Aktivnost u prera─Ĺiva─Źkom sektoru je pala za 1,2 posto u lipnju poslije revidiranog rasta iz svibnja od 0,1 posto.

Prekid rada u francuskim rafinerijama po─Źetkom lipnja, u znak protesta protiv novih reformi radnog zakonodavstva, uzrokovao je pad proizvodnje u sektoru prerade nafte od ─Źak 12,4 posto, navodi “INSEE”.

U sektoru proizvodnje hrane i kapitalne robe je tako─Ĺer evidentiran pad, dok je proizvodnja energenata porasla za 0,1 posto, ┼íto je jedina svjetla to─Źka ovih podataka.

U cjelokupnom drugom tromjese─Źju, industrijska proizvodnja je pala za 0,1 posto.

Najnoviji podaci, kako ocjenjuje AFP, podrivaju nadu u ekonomski oporavak druge najve─çe ekonomije eurozone poslije Njema─Źke.

“INSEE” je pro┼ílog mjeseca priop─çio da je francuska ekonomija ostvarila nulti gospodarski rast u drugom tromjese─Źju, ┼íto je ugrozilo o─Źekivanja vlade u blagi oporavak gospodarstva.

Francuski gospodarstvenici najviše pate zbog nemogućnosti izvoza u Rusiju i sankcija koje već traju predugo.
 
(Tanjug)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , ,