Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Istraživanje otkrilo da oni koji čitaju knjige žive duže

Istraživanje otkrilo da oni koji čitaju knjige žive duže

starac-knjigaČitanje knjige pola sata dnevno vam može produžiti život

Američka zdravstvena studija u koju je bilo uključeno 3635 osobe starije od 50 godina sugerira da će vrijeme provedeno čitajući knjigu samo dodati godine na vaš život.

Znanstvenici su podijelili uzorak u tri skupine: oni koji ne čitaju knjige, oni koji čitaju knjige do tri i pol sata tjedno, a oni koji čitaju knjige više od tri i pol sata tjedno.

Studija, u američkom časopisu US journal Social Science & Medicine, otkrila je da su čitanju sklonije žene, treće razine obrazovanja i sa višim dohotkom. Dakle, istraživači su uzeli u obzir čimbenike, kao što su dob, rasa, samoprocjenjeno zdravlje, depresija, zaposlenje i bračni status.

U usporedbi s onima koji nisu čitali knjige, oni koji su pročitali do tri i pol sata tjedno su imali 17 posto manje izglede da će umrijeti tijekom 12 godina praćenja, a oni koji su pročitali više od toga su imali 23 posto manje vjerojatnosti da će umrijeti.

Čitatelji knjiga žive u prosjeku skoro dvije godine duže od onih koji uopće ne čitaju knjige. Otkrili su sličnu, ali slabiju, povezanost među onima koji čitaju novine i časopise.

“Ljudi koji čitaju i samo pola sata na dan imaju značajnu prednost preživljavanja nad onima koji nisu pročitali”, rekla je autorica, Becca R. Levy, profesorica epidemiologije na Yaleu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , ,