Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Istraživanje otkrilo da oni koji čitaju knjige žive duže

Istraživanje otkrilo da oni koji čitaju knjige žive duže

starac-knjigaČitanje knjige pola sata dnevno vam može produžiti život

Američka zdravstvena studija u koju je bilo uključeno 3635 osobe starije od 50 godina sugerira da će vrijeme provedeno čitajući knjigu samo dodati godine na vaš život.

Znanstvenici su podijelili uzorak u tri skupine: oni koji ne čitaju knjige, oni koji čitaju knjige do tri i pol sata tjedno, a oni koji čitaju knjige više od tri i pol sata tjedno.

Studija, u američkom časopisu US journal Social Science & Medicine, otkrila je da su čitanju sklonije žene, treće razine obrazovanja i sa višim dohotkom. Dakle, istraživači su uzeli u obzir čimbenike, kao što su dob, rasa, samoprocjenjeno zdravlje, depresija, zaposlenje i bračni status.

U usporedbi s onima koji nisu čitali knjige, oni koji su pročitali do tri i pol sata tjedno su imali 17 posto manje izglede da će umrijeti tijekom 12 godina praćenja, a oni koji su pročitali više od toga su imali 23 posto manje vjerojatnosti da će umrijeti.

Čitatelji knjiga žive u prosjeku skoro dvije godine duže od onih koji uopće ne čitaju knjige. Otkrili su sličnu, ali slabiju, povezanost među onima koji čitaju novine i časopise.

“Ljudi koji čitaju i samo pola sata na dan imaju značajnu prednost preživljavanja nad onima koji nisu pročitali”, rekla je autorica, Becca R. Levy, profesorica epidemiologije na Yaleu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Britanske specijalne snage uhvaćene kako štite ISIS u Siriji
Rješenje za Siriju leži u 'potajnom' ubijanju Iranaca i Rusa (VIDEO)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , ,

reklama