Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Istra┼żivanje otkrilo da oni koji ─Źitaju knjige ┼żive du┼że

Istra┼żivanje otkrilo da oni koji ─Źitaju knjige ┼żive du┼że

starac-knjiga─îitanje knjige pola sata dnevno vam mo┼że produ┼żiti ┼żivot

Ameri─Źka zdravstvena studija u koju je bilo uklju─Źeno 3635 osobe starije od 50 godina sugerira da ─çe vrijeme provedeno ─Źitaju─çi knjigu samo dodati godine na va┼í ┼żivot.

Znanstvenici su podijelili uzorak u tri skupine: oni koji ne ─Źitaju knjige, oni koji ─Źitaju knjige do tri i pol sata tjedno, a oni koji ─Źitaju knjige vi┼íe od tri i pol sata tjedno.

Studija, u ameri─Źkom ─Źasopisu US journal Social Science & Medicine, otkrila je da su ─Źitanju sklonije ┼żene, tre─çe razine obrazovanja i sa vi┼íim dohotkom. Dakle, istra┼żiva─Źi su uzeli u obzir ─Źimbenike, kao ┼íto su dob, rasa, samoprocjenjeno zdravlje, depresija, zaposlenje i bra─Źni status.

U usporedbi s onima koji nisu ─Źitali knjige, oni koji su pro─Źitali do tri i pol sata tjedno su imali 17 posto manje izglede da ─çe umrijeti tijekom 12 godina pra─çenja, a oni koji su pro─Źitali vi┼íe od toga su imali 23 posto manje vjerojatnosti da ─çe umrijeti.

─îitatelji knjiga ┼żive u prosjeku skoro dvije godine du┼że od onih koji uop─çe ne ─Źitaju knjige. Otkrili su sli─Źnu, ali slabiju, povezanost me─Ĺu onima koji ─Źitaju novine i ─Źasopise.

“Ljudi koji ─Źitaju i samo pola sata na dan imaju zna─Źajnu prednost pre┼żivljavanja nad onima koji nisu pro─Źitali”, rekla je autorica, Becca R. Levy, profesorica epidemiologije na Yaleu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , ,